Te poti abona gratuit la jurnalul nostru electronic
de stiri completandu-ti
si apasand butonul

CURAT CONSTITUTIONAL SI CURAT MURDAR, COANE TRĂIENICĂ SI COANE MIRCIULICĂ
Curtea Constitutională s-a răzgândit si a răspuns la comandă. De pierdut vor avea doar salariatii bugetari
5 nov. 2009

Curtea Constitutională, compusă din fostii bizoni politici din epoca Iliescu, s-a pronuntat ieri asupra "constitutionalitătii" a două din cele trei legi „ale refor­mei” pe care Cabinetul PDL-PSD condus de Emil Boc si-a asumat răspunderea, si anume pe legea salarizarii unice si pe legea privind reorganizarea unor institutii publice, pe care le-a declarat constitutionale. Măsura impunerii a 10 zile de concediu fortat pentru toti bugetarii din România până la finele anului 2009 este prevăzută în legea privind reorganizarea institutiilor publice. Cele două legi vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2010.

Initial, Curtea a decis să amâ­­ne până după alegerile prezidentiale dezbaterile, invocând "complexi­tatea” problemelor juridice care fac obiectul examinării si care ar necesita, în opinia judecătorilor, o analiză „deosebit de atentă”.

După ce a primit comanda de la stăpânii politici, CCR a pierdut din vedere atât "complexitatea", cât si "analiza atentă" si s-a pronuntat exact asa cum doreau politicienii initiatori. Interesul PDL, în opinia unor surse guvernamentale, ar fi de a se încadra în bugetul foarte redus pe care îl mai are la dispozitie până la finele anului 2009. Dimpotrivă, interesul PSD ar fi cel de a acuza fostul partener de guvernare pentru efectele acestor măsuri asupra celor 1.380.000 de bugetari. Candidatul său la prezidentiale, Mircea Geoană, a promis bugetarilor ca dacă va deveni presedinte niciun bugetar nu va fi concediat, după ce în 2008 promisese profesorilor majorări salariale de 50%.

La rândul său, presedintele Traian Băsescu a anuntat imediat că în cursul zilei de azi va promulga cele două legi, chiar dacă se va constata că vor mai fi necesare unele îmbunătătiri pentru a îndeplini conditiile impuse de FMI.

Cu toate că premierul Emil Boc si ministrul finantelor Gheorghe Pogea refuză sistematic să recunoască, la doar trei zile după intrarea in vigoare a Legii privind sistemul unitar de salarizare, potrivit art. 50 din lege, bugetarii vor pierde sporul de mobilitate, dar si suplimentele salariale de 50% pe care politicienii nu le-au promis, însă pe care sindicatele din Uniunea Forta Legii le-au obtinut pe cale judecatorească pentru marea majoritate a functionarilor publici membri de sindicat.