IMPREUNA
Organizatiile lucratorilor din Administratia Publica Locala s-au intalnit marti la Bucuresti. Tema discutiilor: Proiectul Legii salarizarii
9 mai 2017

UPDATE: Organizatiile lucratorilor din Administratia Publica Locala s-au intalnit marti la Bucuresti, la sediul Confederatiei Meridian, pe tema proiectului viitoarei Legi a salarizarii, un proiect elaborat de Puterea politica fara consultarea partenerilor sociali, in care pentru Administratia publica locala drepturile salariale nu mai apar prevazute in proiectul de lege, fiind lasate la libera apreciere a primarilor si consiliilor locale

Reprezentantii lucratorilor au constatat ca proiectul de lege este neconstitutional, intrand in contradictie cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 794 / 2016 si chiar cu principiile enuntate in proiectul de lege.

In urma discutiilor s-au convenit urmatoarele:
1. Stabilirea unei GRILE DE SALARIZARE pentru Administratia publica locala, cu respectarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 794 / 2016
2. Nediminuarea salariilor in plata
3. Sustinerea introducerii in titlul legii a sintagmei ”SISTEM UNITAR”

In sensul celor convenite, s-au hotarat urmatoarele:
- Crearea unei echipe comune de lucru pentru elaborarea de amendamente comune la textul de lege
- Sustinerea de toate organizatiile semnatare a amendamentelor catre Senat si Camera Deputatilor
- Sesizarea Presedintelui Romaniei si a Avocatului Poporului pentru neconstitutionalitatea legii

Revendicarile vor fi sustinute prin actiuni sindicale de protest care vor fi stabilite de comun acord de organizatiile semnatare :
• mitinguri in tara si in Capitala
• greve de avertisment, greva generala.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, presedinte Valer Suciu

Federatia Sindicatelor ”Pro Administratie” din Romania, presedinte Silvia Moldovan

Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual ”Forta Legii”, presedinte Ringo Damureanu

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala ”Sed Lex”, presedinte Razvan Bordeanu

Sindicatul National al Functionarilor Publici, presedinte Sebastian Oprescu

- atasat textul COMUNICATULUI COMUN semnat de cele 5 organizatii sindicale

TEXT INITIAL:

Organizatiile sindicale reprezentative din Administratia publica se vor intalni azi la Bucuresti, incepand cu orele 12.00, la sediul USFPPC Forta Legii – CSN Meridian

Invitatia a fost lansata de presedintele FNSA, domnul Valer Suciu.

Sunt asteptate sa participe la intalnire:
 Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, afiliata la Cartel Alfa
 Federatia Sindicatelor ”Pro Administratie” din Romania, afiliata la Cartel Alfa
 Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual ”Forta Legii”-Meridian
 Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala ”Sed Lex”, CNSLR-Fratia
 Federatia Salariatilor din Administratia Centrala si Locala ”Columna”, CNSLR-Fratia
 Sindicatul National al Functionarilor Publici, afiliat la CNSLR-Fratia
 si Federatia ”Publisind”, afiliata la Blocul National Sindical

Intalnirea este prima pe tema proiectului viitoarei Legi a salarizarii, un proiect 100% politic, prin care se propune ca salarizarea in Administratia locala sa fie lasata la mana politicului local. Proiectul a fost realizat de Puterea actuala fara consultarea organizatiilor sindicale reprezentative din Administratia publica, din denumire fiind eliminata chiar sintagma ”sistem unitar”.

Pentru Administratia publica locala, drepturile salariale nu mai apar in proiectul de lege.

Din partea USFPPC Forta Legii vor participa domnul Ringo Damureanu si domnul Octavian Chelemen.

Rezultatele acestor discutii vor fi prezentate incepand cu orele 15.00 Comisiei de Munca din Camera Deputatilor, spre a fi avute in vedere in cadrul dezbaterilor parlamentare.

• COMUNICAT SINDICATE APL - 09.05.2017.pdf
  • CSN Meridian 20170509 18320455_2308715289273990_5527604428586580189_o.jpg
    • Comentarii:

Basalau Paul - 09.V.2017 ora 12:28
      In grila de salarizare prevazuta in anexa VIII, Cap. I, lit A, punctul II, Salarii pentru personalul din unitatile teritoriale, lit. b) Functii publice generale de executie, care se aplica in cadrul Directiilor de sanatate publica, salariile de baza gradatia 0, prevazute pentru functiile de consilier, consilier juridic, expert, inspector, grad profesional superior, precum si cele de la lit.a) Functii publice de conducere, respectiv director executiv si director executiv adjunct, sunt cu mult diminuate, astfel ca acestea scad consistent fata de nivelul salariilor de baza aflate in plata in acest moment, in timp ce salariile pentru celelalte grade profesionale ale acestor functii, respectiv gradele principal, asistent si debutant beneficiaza de majorari , ca de altfel si celelalte functii din cadrul institutiei. Diminuarea salariilor aflate in plata ale functionarilor publici grad profesional superior este discriminatorie, neconstitutionala si incalca principiile Legii care se refera la eliminarea discrepantelor, la aplicarea principiului legalitatii si principiul ierarhizari, in cadrul aceluiasi domeniu, in functie de complexitatea si si importanta activitatii desfasurate.Propunem modificarea Legii si majorarea salariilor de baza prevazute pentru functiile de consilier, consilier juridic, expert, inspector, grad profesional superior, gradatia 0, precum si salariile prevazute pentru functiile de director executiv si director executiv adjunct, cel putin la nivelul celor aflate in plata la momentul actual.Este neconstitutional ce face Guvernul, care nu respecta art. 53 din Constitutie, articol care conditioneaza micsoararea salariilor, adica restrângerea exerciţiului dreptului la salariu, de respectarea cumulativa a dispozitiilor prevazute in cuprinsul respectivului articol 53. Va rugam sa ne ajutati, sunteti unica noastra speranta.