Atac… murdar constitutional, impotriva sindicatelor

             Dupa ce a declarat ca perfect constitutionale taierile de salarii cu 25% operate de regimul Boc-Basescu la inceputul lunii iulie a.c., Curtea Constitutionala, un prieten bun atat de necesar la nevoie regimului politic, a considerat printr-o decizie recenta drept neconstitutionala prevederea finala a art. 35 din Legea Sindicatelor care dadea dreptul liderilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, la reducerea programului lunar de lucru cu 3 – 5 zile, fara afectarea drepturilor salariale.


             In urma cu cateva luni, prin Decizia nr. 872 / 2010, Curtea Constitutionala demonstra negru-pe-alb cum, in opinia sa, este perfect constitutional ca salariatii sa lucreze aceeasi durata a timpului normal, dar sa primeasca un salariu redus cu 25%. O astfel de masura era considerata chiar necesara intr-o societate democratica.


             Nu acelasi lucru s-a intamplat recent, prin Decizia nr. 1276 / 2010, cand, dupa ce a fost sesizata cu privire la art. 35 din Legea Sindicatelor, aceasta a considerat ca teza finala a acestui articol este neconstitutionala, pe motiv ca ar restrange dreptul de proprietate al angajatorului prin plata unui salariu intreg pentru o perioada de activitate profesionala redusa cu 3 – 5 zile lunar, in cazul liderilor de sindicat care lucreaza nemijlocit in unitate ca salariati. O astfel de masura nu este considerata necesara intr-o societate democratica, spune Curtea. Motivarea nu este lipsita de presupozitii de tipul „pe perioada in care aceste persoane desfasoara activitati sindicale, ele pot fi remunerate din fondurile organizatiei sindicale„. In opinia Curtii, scopul de a proteja activitatea sindicala vine „intr-o evidenta coliziune” cu interesele angajatorului, care astfel ar fi pus in situatia de a suporta o sarcina excesiva, de natura a-i afecta dreptul de proprietate.


               Lecturati si Dvs. si va cruciti, stimati cititori!  Am atasat extrase din motivarile celor doua decizii sus-mentionale ale Curtii Constitutionale si incercati sa intelegeti in ce tara traim!


                Din pacate, recenta decizie a Curtii Constitutionale este o lovitura extrem de puternica data sindicatelor, la punct ochit pentru puterea politica actuala. Organizatiile sindicale, si asa lovite de nenumarate probleme in aceasta perioada extrem de dificila pentru membrii lor, nu vor mai avea practic niciun fel de posibilitate de a se intruni in plen in cursul saptamanii de lucru, pentru sedinte de lucru sau pentru instruiri pe teme sindicale, pentru ca raporturile de munca sau de serviciu ale liderilor care lucreaza in unitate ca salariati ar trebui suspendate de fiecare data, cu efecte evident negative la adresa acestor lideri, carora le vor fi afectate astfel vechimea si salariul. Liderii care lucreaza in unitate ca salariati nu vor mai putea face in timpul programului de lucru niciun fel de demersuri in interesul colegilor pe care ii reprezinta, fara a fi „rasplatiti” cu taieri din salariu si suspendari ale raporturilor de munca sau de serviciu.


             Alte masuri care vor avea ca efect subminarea puterii organizatiilor sindicale sunt pregatite atent in laboratoarele actualului regim politic, cu complicitatea, evident, a unor asa-numiti lideri sindicali. Despre acestea vom vorbi in viitorul imediat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*