Ce la aduce bugetarilor Nou An 2015

            Anul Nou 2015 aduce pentru bugetarii din Romania speranta ca va fi ultimul an in care opereaza constrangerile financiare impuse inca din 2009, dupa ce la finele anului 2014 s-au platit transele corespunzatoare anului 2015 aferente hotararilor judecatoresti castigate in instanta de sindicate in favoarea functionarilor publici si angajatilor contractuali.


               Bugetul general consolidat al Romaniei pe anul 2015 cuprinde sumele care potrivit estimarilor initiale erau prevazute a se acorda in anul 2016, astfel ca la finele anului curent datoriile statului fata de bugetari in baza sentintelor judecatoresti vor fi achitate aproape in integralitate.


               Avand aceasta perspectiva, SAP Forta Legii, prin USFPPC Forta Legii si Confederatia Sindicala Nationala Meridian – reprezentativa la nivel national, va intreprinde pe langa Presedintele Romaniei, Guvern, Prim-Ministru, ministerele de resort si Agentia Nationala a Functionarilor Publici demersurile necesare deblocarii salarizarii incepand cu 1 ianuarie 2016.


               In aceasta perioada, salariatii din Administratia publica sunt amagiti cu tot felul de promisiuni facute de unii avocati sau de organizatii pseudosindicale nou-aparute, precum: revenirea la salariile din decembrie 2009, contestarea reducerilor salariale cu 25% din anul 2010 sau… tichete de vacanta !


               Simpla lecturare a prevederilor art. 171 din Codul Muncii ar putea lamuri orice persoana cu privire la lipsa de validitate a acestor promisiuni, unde se mentioneaza ca dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale se prescrie in termen de 3 ani, iar din decembrie 2009 sau iunie 2010 – luna cand au operat reducerile cu 25% – calculand cei 3 ani rezulta ca aceste actiuni vor fi tardive. Nu mai vorbim de faptul ca aceste actiuni au fost sustinute la vremea respectiva si respinse irevocabil de instantele nationale si europene.


               De asemenea, OUG nr. 83/2014, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2015, prevede la art. 8 alin. (5) ca in bugetele pe anul 2015 ale institutiilor si autoritatilor publice nu se prevad sume pentru acordarea de tichete-cadou, tichete de vacanta si vouchere de vacanta personalului din cadrul acestora.


               Aderarea salariatilor bugetari nesindicalizati la astfel de organizatii conduce la amagirea respectivelor persoane si la scaderea credibilitatii pe termen mediu si lung a organizatiilor sindicale, in general. In egala masura, angajarea unor avocati care isi cauta clientela cu orice chip, pacalindu-i, le va aduce salariatilor respectivi prejudicii financiare inutile, acestia platind sume de bani pentru a le fi sustinute cauze nascute moarte.


               Salarizarea in domeniul bugetar, in general, si al Administratiei publice – in special, nu a mai crescut din 1 Oct. 2008, ceea ce inseamna ca nu la anii 2009 sau 2010 trebuie sa ne raportam, ci vom sustine o crestere reala a salariilor care sa opereze incepand cu 1 ianuarie 2016, de indata dupa finalizarea platii titlurilor executorii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*