Decizie amanata

Dupa ce saptamana trecuta cele 5 confederatii sindicale, intre care si Confederatia Sindicala Nationala Meridian, au refuzat ieri sa participe la reuniunea Consiliului Economic si Social (CES), neavand la dispozitie datele necesare pentru a analiza memorandumul dintre Guvern si Fondul Monetar International, iar vineri s-a intrunit Comisia de specialitate a CES, intrunirea extraordinara a Plenului CES a fost reprogramata pentru azi, 17 mai 2010, incepand cu ora 13.00.


Consiliul Economic si Social va discuta azi despre memorandumul convenit de Guvern cu delegatia FMI. Printre masurile propuse se numara reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.


Presedintii confederatiilor sindicale au cerut presedintelui CES sa amane pentru azi sedinta plenului CES, deoarece nu primisera datele de la Ministerul Finantelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca a decis „impreuna cu premierul” si sustine punctul de vedere ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat daca are avizul CES.


In cadrul acestor sedinte, Confederatia Sindicala Nationala Meridian va fi reprezentata de dl. Ion Albu, presedinte executiv al confederatiei.


Presedintele CES, Florian Costache, a declarat ieri, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca in cadrul sedintei de azi va cere Guvernului sa nu taie 15% din pensiile mai mici de 1.000 de lei. „De asemenea mai avem alte noua masuri anticriza”, a declarat Costache.

Patronatele si guvernul sustin masurile anuntate de Traian Basescu in urma cu mai bine de o saptamana, iar pe de alta parte, sindicatele se opun.


Din pacate, date fiind rolul consultativ al CES, precum si organizarea acestuia ca structura tripartita (Guvern-sindicate-patronate), precum si faptul ca patronatele sunt, dupa cum au aratat la intrunirea de la Parlament de saptamana trecuta, total de parerea presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste masurile asumate si anuntate de acesta, sansele ca astazi CES sa avizeze o alta varianta de reducere a cheltuielilor bugetare decat cea propusa de presedinte sunt doar teoretice.


Cele 5 centrale sindicale isi mentin fara nicio modificare decizia de a organiza miercuri, 19 mai a.c., in Piata Victoriei din Capitala, in fata sediului Guvernului, cea mai mare manifestatie de protest de dupa 1989, la care se anunta peste 40.000 de oameni.


Uniunea Forta Legii, afiliata Confederatiei Meridian, va participa la aceasta manifestatie cu peste 500 membri, cei mai multi dintre acestia fiind membri ai Sindicatului Administratiei Publice Forta Legii, Sindicatului din Administratia Publica Consilium si Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*