Guvernul a fost azi la consultari cu presedintele Romaniei

Presedintele Traian Basescu a convocat Guvernul astazi la consultari, la Palatul Cotroceni.


Discutiile dintre presedintele Traian Basescu si membrii Guvernului, desfasurate azi la Palatul Cotroceni, „au vizat subiecte referitoare la masuri de reforma care nu mai suporta amanare„, dupa cum a anuntat Administratia Prezidentiala. Potrivit presedintiei, consultarile de azi s-au desfasurat in temeiul art. 86 din Constitutie. Potrivit administratiei prezidentiale, temele consultarilor au fost „reducerea cheltuielilor publice in administratia publica centrala si locala, reducerea cheltuielilor sociale printr-o mai buna tintire a beneficiarilor sistemului de protectie sociala, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, legislatia achizitiilor publice, proiectul de revizuire a Constitutiei si procesul de descentralizare”.


Seful statului a precizat ca urgentarea indeplinirii obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei in vederea consolidarii fiscale si a iesirii din criza trebuie sa ramana o prioritate. In acest context, s-a insistat asupra nevoii de a creste investitiile si a spori gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, inclusiv pe procedurile de achizitii publice„, se precizeaza in comunicat.


Convocarea a venit la o saptamana dupa ce Traian Basescu a declarat, in cadrul unei emisiuni la B1TV, ca va chema Guvernul la discutii deoarece, din statisticile studiate de el, nu rezulta ca s-au facut in sectorul bugetar disponibilizarile aratate de Executiv. „Guvernul actioneaza intr-un mediu ostil. Politicienii aflati la putere nu sunt dispusi sa sacrifice tara pentru a mari nejustificat salariile si pensiile. O sa-i chem la mine fiindca vad ca nu merge cu gentiletea. Din statisticile studiate de mine nu rezulta ca s-au facut disponibilizari reale in sectorul bugetar. Poate nu m-am uitat eu bine si-mi vor explica ei mai multe„, a declarat saptamana trecuta seful statului.


Ieri, Lucian Croitoru, unul din oamenii de incredere ai presedintelui Traian Basescu, fost candidat la functia de prim-ministru, actual consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca in 2010 cheltuielile de personal ar trebui reduse cu echivalentul a 100.000 de posturi, sustinand ca disponibilizarile de o asemenea anvergura necesita o mare vointa politica, si ca nu exclude ca si in acest an sa se apeleze la concedii fara plata, pe modelul celor din noiembrie-decembrie 2009.

„(pentru disponibilizarile din sectorul public, n.r.) Trebuie o vointa politica foarte mare care nu s-a intrunit inca. Ajustarea este foarte mare (…) Si ministrul Finantelor s-a referit ca ar trebui sa plece 100.000 de oameni. Probabil ca stie ce spune, si stie ce spune. (…) Sunt si alte variante, una dintre ele concediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameni afara, din unele locuri chiar nu se poate„, a afirmat Croitoru la Pro TV, conform Mediafax.

Croitoru a aratat ca aparatul administrativ a crescut de la 800.000 de la 1,4 milioane, cu o accelerare a angajarii in perioada 2004-2008, ceea ce a dus la o supraincarcare in sectorul public. „Despre concediul fara plata, dupa cum se acumuleaza datele in buget, nu exclud aceasta posibilate si in acest an„, a spus Croitoru.


Inaintea intalnirii de la Cotroceni, membrii Cabinetului Boc s-au intalnit ieri in sedinta intr-o vila din Bucuresti, pregatindu-si temele cu care s-au prezentat in fata presedintelui Basescu.


La finalul comunicatului de azi, in urma intalnirii cu membrii Executivului, administratia de la Palatul Cotroceni afirma ca „presedintele Romaniei i-a asigurat pe membrii Guvernului ca va fi un partener al Executivului in procesul de indeplinire a acestor politici publice„.


Asteptam punctele de vedere ale membrilor nostri de sindicat, dar si participarea la mitingurile organizate de Uniunea Forta Legii maine, 21 aprilie, la Slatina si saptamana viitoare, pe 28 aprilie, la Craiova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*