Puterea dixit: jos protectia liderilor de sindicat

               Guvernul actual, prin intermediul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), a lansat in dezbatere publica un asa-numit proiect de Lege privind Codul Dialogului Social.


               Proiectul nu reprezinta altceva decat punerea la un singur loc a mai multor legi, cu sau fara nicio legatura intre ele, precum cea a sindicatelor, a patronatelor, a contractelor colective de munca, a conflictelor colective de munca, a dialogului social etc., astfel incat guvernantii actuali sa aiba atat ocazia, cat si pretextul de a modifica legile actuale exact in punctele in care regimul actual are interesul: impotriva organizatiilor sindicale si a celor care le reprezinta.


               Potrivit proiectului de lege, obligatia actuala prevazuta de lege pentru unitatile in care sunt constituite organizatii sindicale reprezentative de a le pune la dispozitie, cu titlu gratuit spatiile corezpunzatoare si dotarile necesare functionarii, va fi inlocuita cu dreptul sindicatelor de a negocia acordarea acestor spatii. Asadar, adio sedii pentru sindicate independente!


              De asemenea, initiatorii doresc sa elimine din lege dreptul liderilor alesi, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, de a se bucura de protectia legii de a li se modifica sau desface contractul individual de munca sau raportul de serviciu din motive neimputabile. Ceea ce va insemna ca, practic, orice lider ales care lucreaza in unitate ca salariat ar putea fi concediat din motive „neimputabile”, fara a se mai bucura de niciun fel de protectie. Formula propusa de guvernanti ca atat liderii cat si membrii de sindicat vor fi protejati de concedierile care ar fi facute pe motive sindicale este fictiva, deoarece o astfel de concediere pe motive sindicale nu poate fi demonstrata in instanta.


              Reactia Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual Forta Legii la aceasta noua intentie de anihilare a sindicatelor, comunicata MMFPS ca initiator al acestui proiect, precum si proiectul de lege la care facem referire, sunt atasate prezentului comunicat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*