In urma cu 13 ani, pe 16 august 2000, primea „botezul” juridic „Sindicatul Administratiei Publice din judetul Dolj” (SAP Dolj). Certificatul de nastere: Sentinta Civila nr. 41 din 16 august 2000 a Judecatoriei Craiova.
Organizatia a fost fondata de 23 de membri, un grup de oameni care au simtit nevoia de nou, de schimbare si de a crea punti de legatura intre aparatul administrativ si beneficiarii directi, cetatenii. Mai mult, fondatorii SAP Dolj, au gandit organizatia pe mai multe nivele, cele mai importante fiind protectia propriilor membrii, dar si profesionalizarea lor.
Inovatori si atipici in gandire, fondatorii sindicatului au reusit, in cei 13 ani, sa transforme organizatia intr-una de elita, competitiva si competenta, succesele repurtate in instante pozitionand de multe ori organizatia ca deschizatoare de drumuri, atat in lupta continua cu statul, dar si cu propriile limite ale lor si ale membrilor aderanti.
Ceea ce a plecat de la o mana de oameni s-a rostogolit ca un bulgare de zapada, iar numarul membrilor a atins lejer cifra miilor.
In cei 13 ani sindicatul nu a lasat niciun om in urma, nu s-a dat batut in nicio lupta si niciodata nu a dat inapoi de la a face ceea ce este corect, legal si drept pentru a apara interesele membrilor, dar si pentru a transforma, progresist, societatea si comunitatea in care activeaza. Si asta pentru ca SAP Dolj, sub conducerea presedintelui ing. Ringo Damureanu, s-a implicat in rezolvarea unor cazuri sociale dramatice, a intins o mana spre dialog autoritatilor, a deschis calea dezbaterilor publice si a dus lupta sindicala la un alt nivel: acela al binelui comun si al solidaritatii, doua trasaturi aflate pe cale de disparitie in randul societatii romanesti aflata intr-o continua transformare si lipsita, deocamdata, de o identitate unitara.
Din 2007, ca o evolutie fireasca a lucrurilor, SAP Dolj a devenit SAP „Forta Legii”, un nume pe cat de potrivit, pe atat de meritat, castigat cu sudoare in instante si in birourile autoritatilor publice, acolo unde batalia sindicala este mai apriga decat in strada.
Pe scurt, reamintim mai jos cativa dintre pasii importanti facuti de SAP de la „Dolj” si pana la „Forta Legii”:
– La inceputul anului 2001, Sindicatul a aderat la Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania (USFPR), federatie care la inceputul anului 2005 s-a transformat in Alianta SedLex. Sindicatul a fondat la acea data, impreuna cu alte sindicate, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) – SedLex, presedintele sindicatului nostru fiind primul presedinte ales al FNSAL. Un an mai tarziu, forul suprem de conducere al Sindicatului a hotarat retragerea din FNSAL – SedLex, deoarece problemele personalului contractual nu erau sustinute de Alianta din care federatia facea parte, iar la negocierile cu Guvernul, ministerele de resort si ANFP, sindicatele componente nu erau reprezentate.
– In data de 27 septembrie 2006, Sindicatul a fondat, impreuna cu alte sindicate din tara, Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual „Forta Legii”, afiliata in prezent la Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN.
– Din anul 2007, Sindicatul a preluat in denumirea sa numele federatiei din care face parte – „Forta Legii”, care a inlocuit particula „din judetul Dolj”.
– In prezent, ca organizare legala si statutara, Sindicatul Administratiei Publice Forta Legii este o organizatie independenta de autoritatile publice, partidele politice si patronate, care functioneaza ca persoana juridica de drept privat, potrivit Statutului propriu, hotararilor judecatoresti si prevederilor legale in vigoare. Sindicatul reuneste pe baza liberei adeziuni in calitate de membri persoane incadrate cu contract individual de munca si functionari publici.
Conducerea executiva a sindicatului este asigurata de Consiliul National Executiv, Comitetul Executiv si Biroul Permanent Executiv.
Cristian TOMA
Pe aceasta cale, conducerea SAP „Forta Legii” ureaza „La multi ani!” tuturor membrilor de sindicat si ii asigura de faptul ca drumul organizatiei a ramas acelasi: dreptate, performanta, profesionalism, justitie!
Leave a Reply