Prin sinistrele ”ordonanțe-trenuleț” promovate succesiv de Guvern, personalul din Sănătate și Asistenţă socială pierde an de an dreptul de a beneficia de sporul de 100% din salariul de bază pentru munca pe care o prestează în zilele de repaus săptămânal și în sărbătorile legale, în vederea asigurării continuităţii activităţii în programul normal de lucru.
Lucrătorii sunt absolut bulversați de această situație, pe care încearcă să și-o explice, dar nu înțeleg. Sindicatele de sistem îi derutează și mai mult, prin promisiuni deșarte, cu acțiuni fără nicio șansă de izbândă. Incompetență sau simplă înșelătorie?
Vom explica pe îndelete această situație, pentru a înlătura orice urmă de îndoială.
CONSIDERAȚII TEORETICE
Potrivit Teoriei generale a Dreptului, elementul structural de bază al ordinii de drept este norma juridică. În definiţia acesteia se regăsesc, la nivel de unitate, toate elementele constitutive ale definiţiei dreptului, ca sistem. După criteriul sferei de aplicare, normele juridice se împart în trei categorii:
- Normele generale – reprezintă dreptul comun pentru relaţiile juridice.
- Normele speciale – se aplică unei sfere mai restrânse de raporturi juridice și au caracter derogativ de la ceea ce se înţelege prin norma generală sau dreptul comun.
- Normele de excepţie – aduc completări, fie normelor generale, fie celor speciale, şi se aplică întotdeauna cu precădere, însă strict în cazurile în care legea le prevede.
Acestă clasificare prezintă interes practic prin prisma faptului că normele speciale se aplică înaintea normelor generale, iar cele de excepţie, înaintea normelor speciale, deci cu atât mai mult înaintea celor generale.
Vom analiza în continuare cele trei categorii de norme aplicabile problemei în discuție.
NORMA GENERALĂ
Legea-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prevede, la Art. 21, ca REGULĂ GENERALĂ, că munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, SE COMPENSEAZĂ prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
NORMA SPECIALĂ
Tot Legea-cadru nr. 153/2017, cu referire exclusivă la PERSONALUL din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, prevede în mod imperativ, ca NORMĂ SPECIALĂ, la Anexa 2, Capitolul 2, Art. 2, că munca prestată de această categorie de personal în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul programului normal de lucru, SE PLĂTEŞTE cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite și nu se compensează şi cu timp liber.
Aceeași prevedere o găsim și în recent apărutul Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector de negociere colectivă ”Asistenţă Socială” pe anii 2024 – 2026, publicat în Monitorul Oficial, partea a V-a, nr. 1 din 13 februarie 2025, la Art. 94 alin. (4) și (5).
Această normă specială derogă de la norma generală, în cazul personalului din Sănătate și Asistenţa socială.
NORMA DE EXCEPȚIE
Prin DEROGARE de la prevederile normei generale, art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, se introduce NORMA DE EXCEPȚIE care prevede că, în anul 2025, munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, SE COMPENSEAZĂ doar cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, potrivit art. III alin. (1) din OUG nr. 156/2024, ”ordonanța-trenuleț” pe anul 2025.
Aceeași situație s-a produs și la nivelul anilor 2024 și 2023, prin prevederile ”ordonanțelor-trenuleț” aferente acestor ani, mai exact, art. III alin. (1) din OUG nr. 115/2023 și art. II alin. (1) din OUG nr. 168/2022, care au dispus COMPENSAREA în anii respectivi a acestor activități cu timp liber corespunzător.
CONCLUZII
Personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială se bucură de NORMA SPECIALĂ, prevăzută în Anexa 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, la Capitolul 2, Art. 2, care derogă de la norma generală – Art. 21 din lege.
Norma specială prevede că munca prestată de această categorie de personal în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în cadrul programului de lucru, se plăteşte cu spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei și nu se compensează cu timp liber.
Pentru anii 2023, 2024 și 2025, au intervenit însă NORME DE EXCEPȚIE care, la rândul lor, derogă de la norma generală, dar și de la cea specială, stabilind că activitatea mai sus menționată defășurată în aceste perioade de timp, SE COMPENSEAZĂ doar cu timp liber corespunzător, termenul de compensare fiind în anii 2023-2024 de 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, iar în anul 2025 de 90 de zile.
Foto: adminis.ro