Sindicatul Național „Forța Legii” a anunțat că, printr-o decizie definitivă a instanței, un grup de funcționari publici din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt au obținut recunoașterea în justiție a dreptului la egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim existent în plată pentru funcții similare din aceeași familie ocupațională.
Cei 8 reclamanții, funcționari publici de execuție cu grad profesional superior, membri ai sindicatului, au acționat în judecată instituția angajatoare, DSP Olt, invocând principiile egalității și nediscriminării salariale, consfințite prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 80/2023.
Tribunalul Olt a admis în parte acțiunea reclamanților, dispunând recalcularea salariilor de bază începând cu 1 ianuarie 2024 la nivelul maxim de salarizare existent pentru funcții similare din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, instanța a obligat DSP Olt să plătească diferențele salariale rezultate, actualizate cu indicele de inflație și dobânda legală penalizatoare.
Această hotărâre a devenit definitivă la data de 2 iunie 2025, prin Decizia nr. 881/2025 pronunțată de Curtea de Apel Craiova.
Sindicatul Național „Forța Legii” salută această decizie, care întărește aplicarea unitară a principiilor salarizării echitabile în sectorul public și reafirmă rolul hotărârilor judecătorești definitive în asigurarea echității și justiției sociale.
Sindicatul Național „Forța Legii” își arată forța și la Constanța
Salariați din cadrul DSP Constanța, membri ai Sindicatului Național „Forța Legii”, câștigă și ei definitiv dreptul la despăgubiri pentru sporul de condiții deosebit de periculoase.
În data de 21 mai 2025, Curtea de Apel Constanța a pronunțat o decizie definitivă în dosarul nr. 7725/63/2022, prin care a admis apelul formulat de un grup de salariate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, reprezentate legal de Sindicatul Național „Forța Legii”, acordându-le dreptul la plata diferențelor salariale aferente sporului pentru condiții deosebit de periculoase.
Cele 9 reclamante au solicitat despăgubiri reprezentând contravaloarea sporului de până la 85% din salariul de bază, pentru perioada 16 martie 2020 – 9 mai 2022, interval în care și-au desfășurat activitatea în condiții epidemiologice excepțional de riscante, în contextul pandemiei COVID-19.
Instanța a stabilit că DSP Constanța este obligată să achite diferențele salariale rezultate dintre procentul de 70% convenit și procentul inferior acordat efectiv în perioada menționată. Celelalte dispoziții ale hotărârii de fond au fost menținute.
Sindicatul Național „Forța Legii” consideră această soluție ca fiind un act reparatoriu esențial, care recunoaște importanța și riscurile reale asumate de personalul din domeniul sănătății publice în perioada pandemiei. Decizia Curții de Apel Constanța contribuie la consolidarea jurisprudenței privind aplicarea corectă a legislației salariale în situații de criză sanitară.
Foto: realitatea.net