Administratia publica, putin transparenta

           Legea transparentei decizionale in administratia publica, nr. 52 / 2003, a fost recent modificata.


           In atasament se regasesc atat textul de lege anterior, cat si modificarile aduse.


           Modificarea legii este rezultatul incontestabil al campaniei initiate si organizate de asa-numita „Coalitia 52″, o miscare la nivel national initiata de Asociatia „Academia de Advocacy” din Timisoara, care a reusit modificarea legii printr-o excelenta campanie de lobby, intr-un demers sustinut in tara de peste 400 de organizatii ale societatii civile, in cadrul celei mai semnificative actiuni de unificare a organizatiilor cetatenesti.


           Principalele modificari pozitive aduse legii, asa cum le vad initiatorii in noua forma legislativa, se refera la implicarea si participarea activa a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor normative, in raport de conceptul de „stimulare” existent anterior in lege. De asemenea, alta modificare se refera la anuntul privind elaborarea unui proiect de act normativ, noua lege introduce, pe langa documentele deja enumerate de textul vechii legi, necesitatea existentei unui studiu de impact si/sau de fezabilitate, precum si obligatia de a cuprinde si data afisarii anuntului.


           Campania a fost sustinuta in regiunea noastra de mai multe organizatii ale societatii civile: Asociatia Pro Democratia, Sindicatul Administratiei Publice Forta Legii, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Spiru Haret, Asociatia pentru Profesionalism si Transparenta in Administratie (APTA), Asociatia Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-guvernamentale (CRONO) etc. 


           „Lucratorii din administratia publica, in special functionarii publici, au nevoie ca de aer de o asemenea reglementare spre a se putea proteja mai eficient de abuzurile pe care le savarsesc asupra lor autoritatile locale, reducandu-le posturile prin hotarare de consiliu local sau judetean, fara consultarea lucratorilor sau a organizatiilor legale ale acestora. Modificarea legii este intr-adevar un pas inainte, un mare punct castigat de noi, insa scopul nostru este ca in final legea sa prevada sanctiunea nulitatii pentru actele decizionale care incalca aceasta lege, ceea ce deocamdata nu exista„, a declarat pentru site-ul nostru liderul Forta Legii, dl. Ringo Damureanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*