Angajatii din primaria Verbita vor MAI sta un timp fara salarii

Conducerile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si Uniunii Forta Legii (UFL) au cautat ieri in zadar, la ediul ministerului, o solutie in limitele legii pentru salariile angajatilor din Primaria Verbita, jud. Dolj, care stau ramas fara salarii din august anul trecut.


Intalnirea a survenit dupa o intalnire a reprezentantilor UFL si ai angajatilor din Primaria Verbita cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, la inceputul lunii martie a.c., in care s-a aratat starea de faliment a primariei, intalnire in urma careia reprezentantii Forta Legii au fost invitati pe 11 martie a.c. de conducerea MAI, la o intalnire pentru a analiza in concret situatia, in prezenta dlui. Gheorghe Emacu, Secretar de Stat, coordonatorul Administratiei publice si Comunitatilor locale in cadrul MAI. In urma discutiilor, MAI a trimis o echipa de control din partea Institutiei Prefectului Dolj si a directiei judetene a finantelor publice pentru a constata cauzele care a dus crearea acestei situatii, urmand ca, ulterior, sa primeasca din partea acesteia concluziile controlului, pentru a putea fi stabilite masurile ce se impun.


La intalnirea de ieri, Uniunea Forta Legii a primit doar pareri ale subordonatilor domnului Vasile Blaga (foto) din conducerea MAI despre modul cum ar trebui sa functioneze o primarie si cum ar fi bine sa-si incaseze impozitele si taxele locale, dar si copii ale raportului controlului efectuat si ale concluziilor, insa numai spre lecturare la fata locului. MAI s-a ferit sa ne ofere aceste documente dupa ce a observat ca atat presedintele UFL, Ringo Damureanu, cat si vicepresedintele, Octavian Chelemen, au sesizat in aceste documente aspecte neconforme cu realitatea sau legea, care nu au convenit conducerii ministerului. 


MAI si-a mentinut punctul de vedere potrivit caruia nu poate sustine in fata Primului-ministru un proiect de hotarare a guvernului prin care primariei sa-i mai fie alocate alte sume din Fondul de rezerva al Guvernului, dupa ce in anul 2009 i-a alocat in doua randuri 89.000 lei din acest fond, sustinand ca de la acel moment si pana in prezent conducerea Primariei Verbita nu a luat masurile legale pentru a se redresa, iar ministerul nu are argumente de necontestat pentru a convinge Guvernul sa acorde o noua transa financiara, chiar daca primarul din Verbita este membru al partidului de guvernamant PD-L.


UFL a aratat ca in continuare va intelege sa militeze, in limitele legii, pana la achitarea tuturor datoriilor catre angajatii Primariei Verbita, membri de sindicat si ca nu considera normal ca Statul roman, atat la nivel central, prin ministerul de resort MAI, cat si la nivel local, prin Primar, sa se dovedeasca incapabil de a respecta drepturile salariatilor.


Aceasta situatie va fi prezentata Primului-ministru Emil Boc la prima intalnire pe care o vom avea, cel mai probabil inainte de Pasti. Pana atunci insa, salariatii din Verbita vor intampina si Sfintele Pasti tot cu buzunarele goale, in timp ce autoritatile isi fac de treaba: Primarul domneste intr-o comuna in care zvonurile au ingrozit satenii, Prefectul de Dolj Eugen Georgescu se impauneaza in declaratii de presa despre implicarea lui in controalele la Verbita, iar M.A.I. se eschiveaza…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*