Angajatii – pusi sa plateasca din salariu incompetenta directorului general

Salariatii Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova s-au plans in numar mare, ieri, Sindicatului Administratiei Publice (SAP) „Forta Legii”, ai carui membri sunt, ca s-au trezit cu lefurile pe luna ianuarie ciuntite, cu toate ca au lucrat toata luna si nu se stiau penalizati in vreun fel.

Cuantumul diminuarii este de 5% din salariu, iar vestea proasta pentru ei ar fi ca s-ar putea trezi „arsi” pe mai departe la salariu in fiecare luna pana la finele anului 2010, cu procente chiar mai mari. Explicatia cea mai probabila, inca neoficiala, este ca salariatii regiei vor fi pusi sa plateasca lunar… incompetenta actualei echipe manageriale, condusa de directorul general Marian Teodorescu (foto) in baza unui contract de mandat (de management) pe care il are cu conducerea Municipiului Craiova.

Potrivit Contractului de management, Marian Teodorescu este penalizat pentru incompetenta manageriala prin diminuarea salariului sau, stabilit prin contract.

Domnul Teodorescu, care a preluat in 2008 de la Virgil Boboc conducerea RAT Craiova, la acel moment pe profit, nu a impartit cu salariatii regiei castigurile frumoase incasate de el in anii precedenti. Cu toate acestea, s-a gandit sa reduca din dimensiunile dezastrului catre care indreapta regia prin reducerea salariilor celor care muncesc cinstit si competent. Mai ales ca domnia sa nu prea mai este in gratiile primarului Craiovei, Antonie Solomon, care a declarat recent ca ii mai acorda o sansa de cateva luni domnului Teodorescu pentru a readuce regia in pozitia de la care a preluat-o. Antonie Solomon a fost intrebat la ultima sa conferinta de presa daca-l va schimba pe Teodorescu, declarand ca se gandeste la acest aspect si va decide daca va face vreo modificare dupa ce va vedea bilantul activitatii pe 2009. „Se face o analiza acolo si dupa ce vom vedea ce probleme sunt si cum s-a lucrat pe parcursul lui 2009 ma voi pronunta„, a declarat Solomon.

Datoriile RAT Craiova sunt estimate la peste 100 miliarde lei vechi (cca. 230.000 de euro) datorii la bugetul de stat, reprezentand neplata contributiilor la asigurarile sociale, somaj, CAS, dar si datorii catre furnizori apreciate la peste 1,5 miliarde lei vechi, care ar proveni din perfectarea unor contracte de achizitii paguboase pentru regie.

In aceste conditii, la negocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivel de unitate pe anul 2010, unul dintre sindicalistii de carton din curtea domnului Teodorescu, pe numele lui Constantin BADEA, liderul Sindicatului „Autobuzul din RAT”, a propus sa se prevada in contractul colectiv ca lefurile salariatilor sa fie diminuate lunar cu procentul cu care directorul va fi penalizat potrivit contractului de management. Cu toate ca liderul SAP Forta Legii la nivelul RAT Craiova, George Berceanu, a atentionat ca masura este una „abuziva” si contravine Codului Muncii, iar contractul directorului nu este opozabil salariatilor, propunerea lui Badea a fost imbratisata pana la urma si de alti sindicalisti de carton, lideri ai „sindicatelor mele„, cum ii denumea unul din conducatorii regiei.

Au votat „pentru” art. 116, care prevede diminuarea salariilor lor si ale colegilor pe care ar fi trebuit sa ii reprezinte, semnand in aceasta forma Contractul Colectiv de Munca, urmatorii:

1. STEFAN Tudorica – Sindicatul Soferilor din RAT Craiova

2. ANDREI Iulian – Sindicatul Independent SINLC din RAT Craiova

3. DUMITRU Aurel – Sindicatul RAT Craiova

4. VLAESCU Marian Sindicatul Independent Tramvaiul din RAT Craiova

5. FIERUT Emilian – Sindicatul Liber din RAT Craiova

6. URECHE Florin – Sindicatul Tehnic din RAT Craiova

7. NEAMTU Ion – Sindicatul Unic al Soferilor din RAT Craiova

8. si, evident, „initiatorul” acestei masuri, tradatorul Iuda al salariatilor din RAT Craiova – BADEA Constantin – Sindicatul Autobuzul, cel care, dintr-o netarmurita dragoste fata de popor, partid si conducator, a propus automutilarea salariilor spre fericirea incompetentei directorilor.

Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii”, care reprezinta interesele a peste 120 de salariati ai regiei, a semnat CCM cu mentiunea „impotriva art. 116”, dupa care a notificat atat conducerea RAT Craiova, cat si Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS, fosta directie a muncii), aratand ca in forma sa actuala CCM incalca legea si a solicitat radierea sau modificarea art. 116, aratand ca, in caz contrar, vom chema in judecata persoanele responsabile de existenta acestei prevederi.

La cererea expresa a membrilor proprii de sindicat, nemultumiti de diminuarea fortata a salariului, Biroul Executiv al SAP Forta Legii va chema in judecata atat conducerea RAT, cat si liderii care au semnat CCM si persoanele din cadrul AJPS Dolj care au inregistrat in forma actuala CCM la nivel de unitate RAT Craiova, pentru a fi obligati sa plateasca in solidar pagubele produse salariatilor regiei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*