Au inceput discutiile pentru Acordul colectiv la Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a raspuns solicitarii Uniunii Forta Legii (UFL) de a discuta in vederea incheierii unui Acord Colectiv aplicabil functionarilor publici. (Atasat – textul invitatiei MFP).


Secretarul General al Ministerul Finantelor Publice, Ioan Nicolescu, impreuna cu directorii generali ai directiilor Juridic si Resurse Umane din cadrul MFP au discutat ieri, 24.02.2010, la sediul ministerului cu o delegatie a Uniunii Forta Legii, condusa de presedintele Uniunii, dl. Ringo Damureanu, din care au facut parte dl. Octavian Chelemen, presedintele SAP Consilium, vicepresedinte al Uniunii, si doi reprezentanti ai Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, sindicat afiliat la Uniune.


Reprezentantii MFP au felicitat Forta Legii pentru dobandirea reprezentativitatii la nivelul ramurii Administratie Publica si au informat cu privire la existenta in cadrul MFP si a institutiilor subordonate a altor 3 structuri sindicale reprezentative, care, impreuna cu federatia noastra vor trebui sa desemneze in cursul anului 2010 membrii titulari si supleanti in cadrul comisiilor de disciplina si paritare.


Discutiile s-au axat pe aplicarea prevederilor HG nr. 833 / 2007, privind comisiile paritare si acordurile colective, avand in vedere ca, potrivit legii, desemnarea reprezentantilor in comisia paritara se va putea face doar prin acordul scris incheiat intre toate sindicatele reprezentative, pana cel tarziu cu 30 de zile inainte de expirarea mandatului membrilor actualei comisii paritare. De asemenea, si desemnarea reprezentantilor partii sindicale in vederea negocierii si incheierii Acordului colectiv se va putea face tot prin acordul scris incheiat intre toate sindicatele reprezentative, in caz contrar alegerea reprezentantilor functionarilor publici se face de conducerea ministerului, dintre candidatii propusi de organizatiile sindicale reprezentative. Federatia noastra va initia in cel mai scurt timp consultari cu celelalte structuri sindicale reprezentative.


Negocierea acordului colectiv este obligatorie atunci cand este expres solicitata de una dintre cele doua parti semnatare, in termen de 30 de zile de la data aprobarii bugetului autoritatii sau institutiei publice, in caz contrar, se considera ca s-a renuntat de comun acord la dreptul de incheiere a acestuia pentru anul urmator.


Uniunea Forta Legii a solicitat, in termenul prevazut de lege, ministerelor si celorlalte autoritati si institutii publice centrale in care are membri, sa demareze negocieri pentru incheierea acordurilor colective. Dupa aprobarea bugetelor locale, aceeasi solicitare va fi adresata in termenul legal si autoritatilor publice locale si institutiilor subordonate acestora in care avem functionari publici membri de sindicat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*