Audiere publica cu Sirop

             La Teatrul Liric Elena Teodorini din Craiova s-a desfasurat miercuri audierea publica pe tema „Avem o lege. Ce facem cu cainii liberi de pe strazile Craiovei?„, eveniment initiat de societatea civila craioveana: Asociatia „Pro Democratia”, Club Lions Craiova, Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii” si mass-media, la care au fost invitati sa participe craiovenii interesati de aceasta tema, cu solutii identificate pentru rezolvarea acestei probleme, precum si presa.


              Evenimentul a fost deschis de presedintele SAP Forta Legii, Ringo Damureanu, care a aratat ca initiatorii acestui demers au pornit de la convingerea ferma ca fiecare cetatean poate influenta politicile publice si ca exista in Craiova oameni interesati de viata acestui oras, dorind sa faca un demers benefic pentru acest oras. In opinia initiatorilor, parerea fiecarui cetatean conteaza, audierea publica fiind modalitatea prin care administratia publica locala poate fi sprijinita sa ia masura cea mai potrivita pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan din municipiu.


              Moderatorul audierii publice a fost realizatorul TVR Ion Mihai.


              La eveniment au participat mai multe zeci de membri de sindicat si cativa dintre angajatii organizatiei au fost prezenti la eveniment.


              Audierea publica s-a desfasurat insa in absenta primarului Craiovei, Antonie Solomon, care nu a delegat sa il reprezinte pe niciunul dintre subalterni – viceprimarii sau secretarul municipiului, ci pe directorul societatii de salubritate, Flavius Sirop.


              In ciuda acestei substituiri, audierea s-a desfasurat in conformitate cu procedura prestabilita, fiecare dintre depozantii care au optat sa isi sustina oral depozitiile formulate primind cuvantul la microfon. Dat fiind ca evenimentul a fost altceva decat o dezbatere, politicienii prezenti in sala nu au avut sansa de a se face remarcati prin discursuri „siropoase”.


              Dupa ce moderatorul evenimentului Ion Mihai a anuntat public inchiderea audierii, mai multe zeci de cetateni, atat partizani ai protectiei oamenilor cat si ai animalelor salbatice au solicitat sa aiba cuvantul in afara cadrului organizat.


              Presa a surprins toate aceste momente.


              Vom reveni cu reactii ale presei la acest eveniment.


MOTIVATIE


              Adoptarea de catre Parlament a legii „cainilor comunitari” da autoritatilor publice posibilitatea de a gasi solutii pentru rezolvarea problemei. Deciziile pot fi luate numai dupa consultarea cetatenilor.


              Audierea publica este un exercitiu democratic prin care fiecare cetatean responsabil se implica in viata si dezvoltarea urbei, printr-o procedura standard, prin care persoanele interesate de a propune si sustine o solutie la problema data se inscriu la audiere numai prin formularea unei asa-numite „depozitii scrise”, putand opta pentru a o sustine si oral, in cadrul audierii publice, la data si locul stabilite de organizatori. Audierea depozantilor se face in prezenta unei comisii de experti, a initiatorilor audierii publice, a presei si a publicului larg, interesat de tema propusa. Singurele persoane care pot lua cuvantul cu ocazia audierii publice sunt persoanele care au formulat in termenul stabilit o depozitie scrisa si au optat sa o sustina si oral. Membrii comisiei de experti au dreptul de a pune doar intrebari. Rezultatele acestei proceduri vor fi centralizate de comisia de experti si vor fi inaintate autoritatilor administratiei publice locale – primar, consiliu local – spre a fi avute in vedere de catre decidenti.


              Avand in vedere problema majora a cainilor fara stapan din municipiul Craiova, depozantii au fost chemati sa raspunda la urmatoarele intrebari, astfel incat sa conduca la rezolvarea problemei puse in discutie:


1. Care credeti ca sunt cauzele aparitiei si inmultirii cainilor liberi pe strazile din Municipiul Craiova?


2. Care este solutia potrivita, in opinia dvs., pentru reducerea numarului de caini comunitari? Ce costuri apreciati ca presupune solutia propusa si care ar fi sursele de finantare?


3. Ce masuri ar trebui, in opinia dvs., sa ia administratia publica locala din Craiova in vederea limitarii numarului de caini liberi pe strazi?


4. Cum pot fi implicati activ craiovenii in rezolvarea problemei cainilor comunitari?


5. Faceti parte dintr-o institutie publica sau ONG care are legatura cu tema audierii publice? In caz afirmativ, care este aportul institutiei sau organizatiei din care faceti parte, in sensul solutionarii problemei dezbatute?


             Cetatenii interesati au completat pana in data de 5 decembrie 2011, inclusiv, o depozitie scrisa pe site-ul www.influenteaza.ro,  putand opta pentru sustinerea acesteia si in mod oral. Cei care au optat pentru sustinerea orala a depozitiei au avut la dispozitie 3 minute fiecare.


http://stirileprotv.ro/stiri/social/cainele-trebuie-sa-fie-valorificat-la-puscarie-circ-la-prima-dezbatere-publica-despre-maidanezi.html


http://observator.a1.ro/social/Scandal-ca-la-usa-cortului-la-prima-dezbatere-a-le_50425.html


http://www.jurnalulolteniei.ro/2011/12/07/craiovenii-nu-au-solutii-ca-sa-salveze-maidanezii/


http://editie.ro/mod.php?mod=stiri&sectiune=online&idcat=3&idstire=104505&title=Maidanezii–intre-iubiri-sfasietoare-si-delicii-culinare


http://oradedolj.oradestiri.ro/reteta-succesului-la-dezbaterea-privind-cainii-comunitari-maidanezii-buni-de-hranit-puscariasii/actualitate/2011/12/07/


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*