Discutii la Finante. S-a solutionat problema salariilor pe 2011

              La sediul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a avut loc azi o intalnire intre conducerea acestei institutii, reprezentata prin dl. Eugen Calinoiu (foto)-director general si dl. Florin Barbu – directorul Trezoreriei si conducerea Sindicatului Administratiei Publice (SAP) Forta Legii®, in vederea asigurarii necesarului resurselor financiare pentru cheltuielile de personal ale administratiei publice doljene (Consiliul judetean, primarii, institutii subordonate) pana la finele anului 2011.


              Problema pusa in discutie a aparut inca de la inceputul acestui an, dupa ce SAP Forta Legii a constatat ca plafoanele maxime aprobate in comun de Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice pentru cheltuielile de personal pe anul 2011 aferente administratiei publice locale a judetului Dolj – in mod special pentru Consiliul Judetean Dolj si institutiile si serviciile publice subordonate – nu asigurau plata salariilor functionarilor publici si ale angajatilor cu contract de munca din acest sector, doar partial, ceea ce ar fi putut conduce la neplata salariilor sau la concedieri colective. Consiliile judetene si locale nu pot, in conditiile legii, sa aprobe cheltuieli de personal peste plafoanele maxime aprobate, chiar daca ar dispune de resurse financiare in acest sens.
              Din aceste considerente, SAP Forta Legii a chemat in judecata atat cele doua ministere emitente ale Ordinului comun nr. 7 / 57 / 2011, pentru modificarea acestui act normativ, cat si Consiliul Judetean Dolj – ca angajator. Curtea de Apel Craiova a suspendat acest ordin, in ceea ce priveste aplicarea prevederilor acestuia la nivelul judetului Dolj. Ulterior, cele doua ministere au majorat cu 10.000 mii lei plafonul aprobat initial, printr-un nou ordin, insa nici aceasta majorare nu a fost suficienta. Solutia a fost data in Parlament, odata cu adoptarea Legii nr. 13 / 2011, care da directiilor judetene ale finantelor publice dreptul si posibilitatea de a redistribui aceste sume.
              Conducerea sindicatului a facut, in toata aceasta perioada, demersuri pe langa factorii decizionali abilitati, cerand sprijin Ministerului Finantelor Publice si solicitand presedintelui C.J. Dolj, dl. Ion Prioteasa, sa adreseze oficial o cerere catre DGFP Dolj in vederea majorarii plafonului aprobat. In aceste demersuri a fost solicitat si sprijinul domnului deputat Constantin Dascalu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a inteles situatia pe care o sustinem si a mediat demersul nostru cu ministerul de resort si DGFP Dolj.
              Plafonul maxim aprobat judetului Dolj a fost recent suplimentat din nou de Ministerul Finantelor, cu alte 3.500 mii lei, astfel ajungand in prezent la 463.500 mii lei.


              Concluzia discutiilor purtate azi s-a materializat prin:
1. repartizarea catre autoritatile locale din judetul Dolj a plafonului suplimentar, in urma careia plafonul pentru Consiliul Judetean Dolj a crescut cu 1.409 mii lei, ajungand la 49.333 mii lei
2. solicitarea DGFP catre autoritatile locale din judetul Dolj de a proceda la reactualizarea bugetului aprobat pentru anul 2011 in vederea incadrarii cheltuielilor de personal in noile valori
3. continuarea examinarii executiilor bugetare pana la finele anului 2011 in vederea corelarii acestor plafoane cu necesitatile reale


            „In urma acestor modificari, problema salariilor pe anul 2011 pentru Consiliul Judetean Dolj si institutiile subordonate a fost rezolvata„, a declarat pentru site-ul nostru dl. Ringo Damureanu, presedintele SAP Forta Legii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*