Bâlci la Prefectura Dolj

La Palatul Administrativ din Craiova, un puhoi de oameni au încercat azi dimineata sa-si faca loc în sala mare de sedinte a Prefecturii, pentru a primi „lumina” din partea mai-marilor zilei, acreditati de onor Guvernul Boc cu instruirea administratiilor locale în privinta aplicarii Legii de salarizare în anul de gratie 2010.


Desi amintita lege nu se va aplica în 2010 prin utilizarea coeficientilor multiplicati cu valoarea unitara, ci doar prin ciuntiri la salariul de referinta din decembrie 2009, aplicarea acesteia, mai exact a unui singur articol, nr. 30, a stârnit cel mai mare val de controverse de la ultimele alegeri prezidentiale  încoace.


Mai întâi, ministrul Muncii, Mihai Seitan, împreuna cu cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, au emis un Ordin comun, nr. 32/42 din 15 ianuarie 2010, prin care au încercat sa puna lumina în aplicarea acestei legi, punând administratiilor locale în gura calusul directiilor generale de finante publice si trezoreriilor, dar si al fostelor directii ale muncii, rebotezate în agentii de prestatii (anti)sociale. Pentru musulmani, „Seitan” înseamna „Satana”. Tradus în româneste, pentru salariatii din primarii, Seitan, actualul vremelnic ministru al Muncii, este Satana, Dracul curat. Prin agentiile lui de la judete, va urmari consiliile judetene si primariile mai ceva ca Securitatea lui nea Nicu, slujbasii Seitanului având sarcina de a da în gât la Curtea de Conturi toti primarii mai acatarii care ar îndrazni sa tina cu angajatii si sa nu le taie din drepturi atât cât ar dori domnia Sa. Satana…


…Care, luni, a mai introdus în Guvern un proiect, ce avea sa devina Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1 / 2010, prin care a mai reglementat o data aplicarea art. 30 din legea „cadru”, mentinând pe mai departe incoerenta legii si confuzia oamenilor. Ironia sortii, ministerul domnului Seitan avea sa introduca în dezbaterea Comisiei de Dialog Social de la nivelul ministerului proiectul de lege la trei zile dupa ce fusese adoptat de Guvern, spre… stupoarea sindicatelor.


Azi, Directorul general, executiv si coordonator al Finantelor doljene, împreuna cu mintile cele mai limpezi ale agentiei de prestatii (anti)sociale au facut talk-show astazi la Prefectura, într-un cadru care numai a sedinta a reprezentantilor Statului nu a semanat. Vazând o sala arhiplina, cu oameni mai numerosi în picioare decât pe scaune, multi „reprezentanti” ai primariilor locale s-au facut iute nevazuti de la locul faptei si doar cine îi cunostea ar mai fi putut sa-i recunoasca, o juma de ora mai târziu, ba pe la câte-un bar, la o cafea, ba printr-un magazin, la cumparaturi cu reducere de sezon, doar cei mai constiinciosi aflându-se la alte institutii, cu treburi mai importante, sau chiar… în sala de sedinte a Prefecturii, cei care au reusit sa încapa.


Dupa ce si-au anuntat public numerele de telefoane la care pot fi contactati, pentru a instrui oamenii pusi sa aplice o lege stupida si neclara, sefii de la finante si munca au dat înca o data citire textelor de lege, ordin si ordonanta, spre stupoarea celor mai multi, care le stiau pe dinafara.


A urmat sesiunea de întrebari si raspunsuri, în care, chiar daca nu toate intrebarile si-au gasit raspuns, s-au spus si lucruri mai vesele, ca, deh!, vorba se duce, cum spune latinul, si numai ce e scris ramâne.


Cu toate vorbele lor frumoase si controlul exercitat de agentiile de prestatii si directiile de finante nu exonereaza de raspundere ordonatorii de credite în legatura cu reîncadrarea personalului.


O spune Ordinul Seitanului. Nr. 32/42.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*