Basescu a discutat cu sindicatele la Parlament

Taierile de salarii si pensii, concedierile, noile impozite si celelalte masuri dure convenite de Guvern cu Fondul Monetar International, au fost subiectul discutiilor dintre presedintele Traian Basescu si liderii de partide, sindicate si patronate, purtate astazi, la Sala „Mihai Viteazul” din Palatul Parlamentului.


 


Scrisoarea de Intentie cu Fondul Monetar International si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Comisia Europeana, incheiate de Romania, puse la dispozitie de presedintele Romaniei celor 5 confederatii sindicale in urma discutiilor de duminica de la Palatul Cotroceni sunt atasate prezentului text. 


Discutiile, care au avut loc la Parlament, la care a luat parte si premierul Emil Boc, au inceput la ora 11:00, si au fost conduse de seful statului. Cu exceptia social-democratilor care au anuntat ca nu vor participa la discutii, reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, reprezentantii Guvernului, partidelor si grupurilor politice parlamentare, cat si cei ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale au fost prezenti, astazi, la Parlament, la o noua runda de discutii.


Au fost reprezentate grupurile parlamentare ale PDL si minoritatilor nationale.


Pe langa primul-ministru Emil Boc, la intalnire au mai participat si alti membri ai Cabinetului: ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, ministrul Muncii Mihai Seitan, ministrul Educatiei Daniel Funeriu, ministrul Turismului si Dezvoltarii Elena Udrea.

PSD a lipsit de la aceasta intalnire dar a sustinut, prin vocea liderului sau, Victor Ponta, ca social-democratii nu vor accepta sa fie solidari cu Traian Basescu in ceea ce ei numesc „genocidul social” pe care il promoveaza.


La randul sau, PNL a anuntat ca se opune planului de masuri prezentat de Traian Basescu si de premierul Emil Boc si il va respinge atat la nivel parlamentar, cat si la nivel public. Anuntul a fost facut de presedintele PNL Crin Antonescu, dupa sedinta Biroului Politic Central. „Principiul nostru este ca trebuie facute reduceri de cheltuieli bugetare, dar nu de salarii si pensii. Spre deosebire de cea mai mare parte a institutiilor parazitare, oamenii au nevoie de acesti bani„, a declarat liderul liberal, care a tinut sa transmita si un mesaj pentru UDMR, singura „formatiune serioasa” din actuala coalitie de guvernare: „Nu exista scuze pentru complicitatea cu Traian Basescu si Emil Boc in fata acestei ofensive impotriva romanilor.


 


Confederatiile sindicale si patronale au fost reprezentate la varf.


Confederatia sindicala nationala Meridian a fost reprezentata prin presedinte – dl. Ion Popescu si secretar confederal – dl. Ringo Damureanu, presedintele USFPPC Forta Legii.


 


Traian Basescu a intrat cu un discurs puternic, sustinand ca masurile pe care le-a propus sunt necesare si obligatorii, iar in cazul in care societatea nu le va agrea, adresandu-se catre sindicate, a spus: daca doriti o alta varianta, trebuie sa fiti dispusi sa v-o asumati.


Presedintele Basescu si-a incheiat discursul initial, spunand ca exista un lider sindical, Vasile Marica, pe care nu il vede in sala, dar care face foarte multe afirmatii in aceasta perioada. „Dar nu-i nimic, ii transmit prin Dvs ca patroneaza unul din sindicatele care prin activitatea lor sunt taticii evaziunii fiscale si ai contrabandei”, a conchis Basescu.


 


Dialogul – praf in ochi


Revenind in discutie, domnul Basescu s-a referit la aceasta structura intrunita azi sustinand ca rolul acesteia va putea fi de a „impulsiona” decizii ale Guvernului in domenii care vizeaza functionarea economiei si a Statului, ar putea avea rolul de „catalizator” pentru actiunea guvernamentala „si nimic mai mult”.


„Se pare ca pana acum a lipsit dialogul in relatia Guvern – sindicate”, a afirmat Basescu.


Motivul acestei intalniri este, in opinia presedintelui, „legat de modul cum am putea aplica un eventual acord cu FMI, pe care acum nu-l avem, e doar o intentie”.


 


Patronatele – discursuri fara mesaj


Reprezentantii patronatelor au avut mesaje mai mult de multumire catre presedintele Traian Basescu, fara insa a avea niciun fel de propuneri concrete de iesire din criza. Vasile Turcu a facut apel la solidaritate.


 


Nu s-a depasit stadiul declaratiilor


Traian Basescu: „Sa indreptam lucrurile catre ceva… Ne-am putea vedea vineri saptamana viitoare pentru a lua in discutie cateva proiecte ale Guvernului de implementare a masurilor convenite cu FMI, altfel nu vom depasi stadiul declaratiilor.”


Cu toate ca presedintele a parut, in discutiile de la Palatul Cotroceni de duminica, interesat de a discuta solutii de iesire din criza, care sa conduca la procente mai mici de scadere a salariilor si pensiilor, in discutiile de astazi, practic nu au existat elemente de noutate, discursul presedintelui Basescu nemaiavand azi niciun element suplimentar de noutate.


 


Cum a relatat presa:


http://www.mediafax.ro/social/damureanu-basescu-a-construit-ipoteza-ca-liderii-sindicali-l-ar-trasnforma-in-dusman-al-poporului-6109755


 


http://www.epochtimes-romania.com/articles/2010/05/article_80778.html 


 


http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=21411


 


http://www.ziar.com/articol-din-ziar.php3?id_syndic_article=1900894


 


http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-i-ar-fi-acuzat-pe-liderii-sindicali-ca-il-transforma-in-dusman-al-poporului-186181.html 


 


http://www.indiscret.ro/241/reportaj/8040/tsunami-in-poiana-lui-iocan.html 


 


http://www.stiripescurt.ro/stiri/damureanu-basescu-a-construit-ipoteza-ca-liderii-sindicali-l-ar-transforma-in-dusman-al-poporului/573306.html 


 


http://www.cronicaromana.ro/asa-arata-romania-505.html


 


http://zilnic.net/damureanu-basescu-a-construit-ipoteza-ca-liderii-sindicali-l-ar-trasnforma-in-dusman-al-poporului-417622idz/


 


http://www.gandul.info/news/basescu-in-razboi-cu-oamenii-veseli-cu-fmi-si-salarii-taiate-imprumutam-doar-5-miliarde-de-euro-6110352?p=2 


 


http://www.realitatea.net/basescu-il-acuza-pe-vasile-marica-ca-patroneza-un-sindicat-care-gestioneaza-evaziunea-fiscala–spune-un-sindicalist_713154.html 


 


http://www.evenimentul.ro/rss_article/basescu-flutura-din-nou-incapacitatea-de-plata-a-romaniei.html 


 


http://ziuaveche.ro/politica-interna/3366-basescu-orice-se-poate-renegocia-dar-cheltuielile-trebuie-reduse-urgent


 


http://stiri-live.net/2010/220961/damureanu-basescu-a-construit-ipoteza-ca-liderii-sindicali-l-ar-transforma-in-dusman-al-poporului 


 


http://www.ghidulbacaului.ro/2010/05/basescu-in-razboi-cu-%E2%80%9Eoamenii-veseli%E2%80%9D-cu-fmi-si-salarii-taiate-imprumutam-doar-5-miliarde-de-euro/


 


http://www.monitorulbt.ro/National/2010-05-10/Propunerile+sindicatelor+respinse+la+Cotroceni 


 


http://observator.antena1.ro/fiiobservator/material/Miting-n-desf-urare-la-Slatina-Olt._1841.html 


 


http://www.telegrafonline.ro/1273611600/articol/121691/salvarea_romaniei_schimbarea_guvernului.html 


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*