Comunicat

Ieri, 10 septembrie 2009, la sediul Ministerului Muncii, s-a desfasurat sedinta Comisiei de Dialog Social pe tema proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului bugetar. Comisia ar fi trebuit sa analizeze, in vederea imbunatatirii, ultima varianta a proiectului de lege care urmeaza sa fie introdus in Parlament luni, 14 septembrie, spre adoptare.

Guvernul Romaniei a fost reprezentat de ministrul muncii Marian Sârbu, ministrul finantelor Gheorghe Pogea si secretarul de stat Valentin Mocanu – coordonatorul dialogului social la nivel national.

Din partea Uniunii FORTA LEGII, a participat dl. Ringo Damureanu, ca membru in Comisie, reprezentand Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si dl. Octavian Chelemen, vicepresedinte al federatiei.

Cu toate ca reprezentantii partii sindicale au aratat ca proiectul legii salarizarii este incomplet, eronat si va determina inechitati majore, solicitand timp pentru corectarea acestor inadvertente, reprezentantii Cabinetului Boc au aratat ca sunt interesati doar de mimarea dialogului social si de declaratiile de presa care urmau.

Declaratia ministrului muncii ca prin intrarea in vigoare a legii unice niciun salariat bugetar nu va pierde salarial a fost contrazisa de presedintele Uniunii Forta Legii, care a aratat ca, potrivit proiectului – art. 50, un numar important de angajati vor pierde sporul de mobilitate de pana la 25%, iar functionarii publici vor pierde cele doua suplimente salariale, in cuantum de 50%, la doar trei zile de la publicarea legii.

Presedintele executiv al Confederatiei MERIDIAN, dl. Ion Albu, a atras atentia asupra art. 5 al proiectului de lege, care va putea determina, prin aplicarea legii, concedieri masive in sectorul bugetar pana in 2015, date fiind procentele in descrestere ale ponderii cheltuielilor salariale bugetare din produsul intern brut de la 9,4% in 2009 pana la 6% in 2015 si, mai ales, evolutia – cel mai probabil in descrestere – a produsului intern brut.

De asemenea, dl. Albu a mai atras atentia asupra faptului ca procentul de 30% sporuri aplicat la nivel de ordonator de credite va putea da permisiunea unor sporuri mai mari decat aceasta valoare pentru cei cu functii de conducere si mai mici sau deloc pentru simplii angajati, cerand ca pana duminica, inainte de depunerea in Parlament, sa se mai faca pe proiectul de lege corectiile necesare.

In realitate insa, ministrii prezenti nu au aratat un interes real pentru problemele salariatilor, iar intalnirea nu a reprezentat decat o mimare a dialogului social.

ULTIMA ORA: Presedintele Confederatiei Ssindicale Nationale MERIDIAN, dl. Ion Popescu, va participa sambata, 12 septembrie 2009, ora 16:00, la Palatul Victoria, la intalnirea primului ministru Emil Boc cu conducerile celor cinci confederatii sindicale reprezentative pentru discutia finala pe tema legii unice a salarizarii.

Avand in vedere caracterul de maxima urgenta, rugam membrii de sindicat sa ne comunice observatiile si recomandarile la datele noastre de contact care se g?sesc pe Internet la adresa www.fortalegii.ro.

Be the first to comment