Guvern

Sambata, primul-ministru Emil Boc s-a intalnit cu liderii celor cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national pentru discutii pe marginea proiectului legii de salarizare unitara. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, la care este afiliata Uniunea Forta Legii, a fost reprezentata prin presedinte, Ion Popescu.

In cadrul intalnirii, Primul-ministru a aratat ca isi mentine decizia de asumare a raspunderii in fata Parlamentului la termenele stabilite, fara niciun fel de amanare. Guvernul a sustinut insa ca realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se va realiza etapizat, astfel incat in perioada de implementare nicio persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza. Declaratia este contrazisa insa de art. 50 al proiectului de lege, prin care, la doar trei zile de la publicarea legii, vor fi anulate sporul de mobilitate (25%) si cele doua suplimente salariale ale functionarilor publici (50%), asa dupa cum Uniunea Forta Legii a atras atentia inca de joi, in fata ministrilor muncii si finantelor, in cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Muncii.

Liderii sindicali au obtinut sambata o concesie importanta: Legea privind salarizarea unica poate fi amendata pana in data de 30 iunie 2010. In cadrul reuniunii s-a acceptat propunerea partii sindicale ca in primele sase luni ale anului 2010 legea sa fie ajustata in vederea corectarii erorilor pe care le va contine si s-a decis constituirea unei comisii interministeriale, din care sa faca parte si reprezentantii confederatiilor sindicale, care sa lucreze pana la 30 iunie 2010 la modificarea legii. In plus, Executivul a decis sa se intruneasca duminica pentru a opera unele modificari in legea salarizarii unice, reclamate de sindicate.

Guvernul s-a reunit duminica pentru analiza amendamentelor depuse la legile pe care isi va asuma raspunderea

Executivul s-a reunit duminica dimineata in sedinta, pentru a analiza amendamentele depuse de sindicate, direct si prin parlamentari, la proiectele legislative promovate prin angajarea raspunderii. Guvernul a decis sa accepte numai propunerile care a apreciat ca se incadreaza in principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare si prevederile bugetare, dupa aprecierea premierului Emil Boc. In urma analizei amendamentelor depuse la Legea salarizarii bugetarilor, Guvernul a acceptat 39 de amendamente, din totalul de 773 depuse de grupurile parlamentare. Unul dintre amendamente se refera la reducerea la 7% a ponderii cheltuielilor de personal in sectorul bugetar din PIB, pana in 2015, si nu 6% – in varianta propusa de Guvern. In ceea ce priveste proiectul de lege privind reorganizarea agentiilor, Guvernul a acceptat 34 de amendamente, din cele 300 care au fost depuse. Guvernul a mai decis ca angajatilor care au beneficiat de concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului de pana la 2 ani, respectiv 7 ani in cazul copilului cu handicap, li se va acorda la reluarea activitatii salariul de baza aferent treptei in care au fost incadrati anterior concediului.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*