Conferinta Internationala privind “Viitorul Muncii” 

In contextul aniversării a 100 de ani de la fondarea Organizației Internationale a Muncii (International Labour Organization), Confederatia Memur-Sen din Turcia (Memur-Sen Confederation) a invitat 300 de sindicaliști din 107 state din întreaga lume sa participe la Conferinta Internationala privind “Viitorul Muncii”  dar si la al 6-lea Congres al Memur-Sen Konfederasyonu.

Printre personalitățile din Turcia care s-au adresat participanților:

Domnul Recep Tayyip Erdoğan, Presedinte al Turciei

Domnul Ali Yalçın, președinte, Memur-Sen Konfederasyonu;

Domnul Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul Afacerilor Externe din Turcia

Doamna Zehra Zümrüt Selçuk, Ministrul Familiei, Muncii și al Serviciilor Sociale din Turcia;

Domnul Abdulhamit Gül, Ministrul Justitiei din Turcia.

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost invitata sa participe la acest eveniment de Președintele Confederatiei Memur-Sen, domnul Ali Yalçın.

Mai mult, colegii din Turcia ne-au invitat sa nominalizam un tânăr sindicalist din Romania care sa participe alături de alți 21 tineri sindicaliști din întreaga lume, intr-un program de formare dedicat organizatiilor sindicale care se desfășoară in perioada 30 martie – 5 mai, la Ankara și în Istanbul, sub coordonarea Universității Haci Bayram Veli din Ankara.

Secretarul General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, domnul Dumitru Fornea, a participat in perioada 17-21 aprilie la toate activitățile organizate in contextul Conferinței Internationale, dar și a Congresului Memur-Sen.

Doamna Rebeca Vraciu, reprezentantul Sindicatulului Național ”Forța Legii”, a fost selectata de colegii din Turcia sa participe la programul de formare dedicat organizatiilor sindicale.

In contextul acestui eveniment international de la Ankara organizat de Memur-Sen, sindicaliști din întreaga lume au avut ocazia sa se cunoască și sa-și coordoneze acțiunile sindicale in vederea consolidării coeziunii lucrătorilor la Conferința Internațională a Municii care in acest an se va desfasura la Geneva, in perioada 9- 22 iunie 2019.

Secretarul General al CSN MERIDIAN a folosit acest prilej pentru a prezenta organizatia colegilor din alte state și pentru a identifica noi direcții de cooperare internațională.

Mai multe detalii privind programul de formare al Memur-Sen privind tinerii sindicaliști:

Studenții sunt din 22 tari diferite de pe toate continentele (Costa Rica, Peru, Italia, România, Kazakhstan, Vietnam, Laos, Thailanda, Indonezia, Caraibe, Grenada, St Lucia, Guyana, Kenia, Botswana, Malaysia, Malawi, Togo, Tanzania, Sudan Sud, Palestina, Namibia) incluși într-un program de formare pentru reprezentanti ai organizatiilor sindicale, de către confederația Memur Sen.

In cele trei săptămâni scurse de la începutul cursurilor, programul a fost următorul:

In prima săptămâna s-au făcut prezentările individuale ale participanților privind tarile din care provin, cu informații turistice, istorice, probleme economice și sociale, alături de cursuri predate de profesori dr. universitari despre Guvernul și structura administrativa a Turciei și despre importanta Power Point în prezentarea unor idei profesionale. La finalul primei săptămâni studenții au fost invitați sa participe la o vizita cultural-istorica la Capadocia timp de doua zile.

In a doua săptămâna s-au făcut cursuri matinale zilnice: Relațiile de munca în Turcia și cazul academicienilor din Turcia privit la nivel global; Funcționarii Publici din cadrul Sindicatelor; Muncitorii în sindicalism; Distribuirea șomajului și Sărăcia; Cultura organizațională. După amiaza fiecărei zile a fost dedicată vizitarii instituțiilor importante ale partenerilor sociali din Turcia pentru a intelege cum funcționează dialogul social in aceasta țara: Ministerul Muncii, Sediul Memur Sen, TIKA. La sfârșitul săptămânii, organizatorii au invitat studenții sa participe la o vizita culturală la Pamukkale.

In a treia săptămâna studenții au fost implicați in cursuri matinale: Managementul proiectelor, Programarea Strategica și Management, Femeile pe piața muncii. În cursul după amiezelor, vizita la Ombudsman și participare la o conferință despre globalizare. In partea a doua a săptămânii toti studenții au fost invitați sa participe la Conferința Internațională a Confederatiei Memur -Sen cu tema “Viitorul Muncii”, precum și la Congresul acestei organizații. Aceste activitati au durat 4 zile, finalizandu-se cu certificarea celor 22 tineri sindicaliști.

Cea de-a patra săptămâna este în desfășurare, cu cursuri despre investițiile străine în țările în curs de dezvoltare, Comunicare și relații publice, sindicalism internațional, factorii care afectează sindicalizarea, strategii de marketing pentru sindicate. În cursul după amiezelor sunt prevăzute vizite la YTB, la Președinția Republicii Turcia și participarea la o Conferință privind globalizarea și justiția sociala.

După aceasta săptămâna urmează plecarea la Istanbul, unde tinerii sindicaliști vor finaliza ultima etapă a programului de formare

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*