Controversatul Cod Administrativ intră în vigoare

Guvernul a aprobat recent OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ, prin care a reglementat domenii care fac obiectul mai multor legi organice, precum statutul funcţionarilor publici sau organizarea administraţiei publice locale, contrar dispozițiilor art. 115 din Constituție.

Noul act normativ aduce o serie de avantaje aleșilor locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, precum diminuarea răspunderii lor juridice sau indemnizații pentru limită de vârstă, în cuantum de 1200 până la 2700 lei lunar, suplimentare pensiei de stat.

Codul Administrativ nemulțumește profund funcționarii publici

În mod semnificativ, drepturile funcționarilor publici se restrâng prin noul Cod Administrativ, în timp ce obligațiile se accentuează, fără a fi compensate finaniciar în niciun fel.

Funcționarii publici vor răspunde disciplinar și patrimonial pentru semnarea, contrasemnarea sau avizarea proiectelor de acte normative și a documentelor de fundamentare a acestora.

Anumite categorii de funcționari, precum cei cu atribuții privind echipamentele informatice, pot pierde statutul de funcționari publici.

Regimul sancționator disciplinar este aspru modificat în defavoarea lucrătorilor.

Nu în ultimul rând, noul Cod va permite încetarea abuzivă a raporturilor de serviciu în urma evaluării profesionale soldate cu un calificativ ”nesatisfăcător” subiectiv stabilit, Guvernul respingând în mod nejustificat propunerea ”Forța Legii” de protecție a funcționarului prin suspendarea de drept a actului administrativ de încetare a raportului de serviciu până la rămânerea definitivă a măsurii.

Demersurile Sindicatului Național ”Forța Legii” privind Codul Administrativ

Funcționarii publici au, mai mult decât oricând, nevoi de sprijinul organizațiilor sindicale.

Încă de acum o lună, Forța Legii a formulat către MDRAP, ca inițiator al Codului Administrativ, observații și propuneri de îmbunătățire a proiectului acestui act normativ.

După publicarea textului ordonanței, SNFL a început discuții cu forțele politice parlamentare, în vederea susținerii amendamentelor noastre, cu ocazia dezbaterii ce va avea loc în Parlament în vederea aprobării OUG prin care a fost aprobat Codul Administrativ.

Vineri, la sediul Parlamentului, președintele Forța Legii, Ringo Dămureanu, împreună cu reprezentanții altor organizații sindicale reprezentative, a purtat discuții cu Grupul USR din Senat.

În cursul acestei săptămâni, o delegație a Sindicatului Național ”Forța Legii” se va întâlni pe aceeași temă cu Vicepremierul Vasile-Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, miercuri, la sediul MDRAP, pentru a susține drepturile și interesele funcționarilor publici.

O petiție va fi depusă în cursul săptămânii viitoare și la Avocatul Poporului, în vederea atacării Codului Administrativ la Curtea Constituțională.

În urma acestor demersuri, SNFL urmează să-și consulte membrii de sindicat pentru a stabili, împreună cu celelalte organizații sindicale reprezentative, acțiunile de protest care se vor impune.

Sindicatul Naţional ,,Forţa Legii

Sindicatul național al funcționarilor publici și personalului contractual din Administrația publică şi Asistența socială din România.
Fondat în Anul 2000. Afiliat la Confederația ”Meridian”, membru al Confederației Europene a Sindicatelor Independente (CESI)
Cum ne puteți contacta
web:  www.fortalegii.ro 
e-mail sindicat@fortalegii.ro
Cod fiscal 13544438
București, str. D.I.Mendeleev nr. 36-38, et.8, cam. 88, Sector 1, cod poştal 010366
Craiova, str. C-tin Lecca nr. 32,  jud. Dolj, cod poştal 200217
Tel.  (+4)0351.444.144   (+4)0251.419.405    
Fax : (+4)0251.413.042
Cum puteți deveni membru
descărcați formularul de adeziune postat în partea dreaptă a paginii principale www.fortalegii.ro
după completare și semnare, se poate trimite pe adresele indicate mai sus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*