Cotizatia minima in Romania, la Forta Legii

Cotizatia la Forta Legii scade pentru al doilea an consecutiv

             Pentru ca la Forta Legii se lucreaza in interesul oamenilor, Biroul Permanent Executiv al Sindicatului Administratiei Publice a decis la finele saptamanii trecute sa reduca, pentru al doilea an consecutiv, cuantumul cotizatiei lunare pe care membrii de sindicat o datoreaza organizatiei.

             Incepand cu luna februarie 2017, cotizatia scade de la 0,9% la numai… 0,8% din salariul brut lunar, fiind plafonata la suma maxima de 29 de lei lunar, cotizatia astfel stabilita fiind 100% deductibila fiscal din baza de impozitare a salariilor.

             Institutiile publice angajatoare vor fi notificate in scris de catre Sindicat in vederea aplicarii noilor prevederi privind reducerea cotizatiei.

             In continuare, potrivit Statutului Forta Legii, membrii de sindicat aflati in incapacitate temporara de munca si cei in concediu pentru cresterea si ingrijirea copiilor sunt scutiti de la plata cotizatiei lunare pe perioadele respective.

             La cererea organizatiei, cu acordul membrilor, cotizatia va fi retinuta pe statele de plata si virata catre sindicat pentru toti salariatii membri de sindicat, prin grija angajatorilor.

             Potrivit legii, art. 24 din Legea Dialogului Social nr. 62/2011, rep., astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 1 / 2016, la cererea organizatiei sindicale si cu acordul membrilor, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia pe statele lunare de plata. Potrivit prevederilor Codului fiscal, cotizatia care nu depaseste 1% din venitul brut realizat este deductibila fiscal. Nerespectarea prevederilor legale atrage raspunderea persoanelor responsabile.

             Aceste prevederi legale sunt imperative, astfel nu lasa la aprecierea angajatorului cu privire la retinere, cuantum si virare, si obliga la efectuarea deducerii fiscale.

             Pe principiul simetriei, si sistarea retinerii si virarii cotizatiei se va efectua numai pe baza notificarii scrise formulate de organizatia sindicala catre institutia angajatoare, ce va avea la baza cererea scrisa formulata in acest sens de membri, catre sindicat.

Claudia EPURE
Secretar General

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*