Dezbateri

Azi a avut loc o noua intalnire, incepand cu ora 16.00, la Ministerul Muncii, pentru a continua discutiile pe proiectele legilor salarizarii unitare in 2011.


Intalnirea, la care Confederatia Sindicala Nationala Meridian a fost reprezentata prin dl. Ion Albu, presedintele executiv al confederatiei, a urmat altor intalniri desfasurate in ultima perioada, pe aceeasi tema, desfasurate la sediul aceluiasi minister sau la Minsterul Finantelor, la care a participat din partea Confederatiei Meridian si dl. Octavian Chelemen, vicepresedintele Uniunii Forta Legii, in cadrul carora sindicatele nu au obtinut concesii importante. Astfel, Secretarul de Stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu a sustinut ca „batalia pentru coeficienti mari nu are sorti de izbanda” si ca ar trebui pastrat raportul de 1 la 15 intre salariul de baza minim si cel maxim, convenit cu comisia bipartita. Sindicale au sustinut ca nu si-au dat acordul si ca nu s-a negociat cu partenerii sociali acest raport.


Pe proiectele puse in discutie, postate si pe site-ul nostru, s-a stabilit ca:


1. Art. 3 lit. e  ramane: „sustenabilitate financiara, prin stabilirea de majorari salariale in baza legilor speciale anuale”
2. Art. 4 ramane in continuare in discutie
3. art. 5 se elimina
4. art. 7 alin. 3 ramane de discutat. Sidnicatele au sustinut ca promovarea si avansarea sa nu fie conditionata de incadrarea in prevederile bugetare, pentru ca exista riscul ca aceia care nu sunt obedienti sa nu mai ajunga sa fie avansati sau promovati pe motiv ca „nu sunt bani”.
5. art. 9 s-a propus si s-a aprobat introducerea alin. 3 „in cadrul legilor speciale anuale se vor stabili valorile indemnizatiilor compensatorii”
6. art. 10, nu s-a ajuns la nicio intelegere.
7. art. 11, nu a fost acceptata propunerea pentru gradatia 4 desi a fost sustinuta si de celelalte confederatii.
8. art. 17 se aproba propunerea de modificare propusa de Meridian
9. art. 20 se aproba un termen de 60 de zile dupa intrarea in vigoare a legii, iar acest Regulament sa se faca cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative.
10. art. 21  alin. 2 a fost  foarte dezbatut. Dl. Ion Albu a dat exemplul a doi colegi care lucreaza in aceleasi conditii, dar seful il cheama la ore suplimentare numai pe cel competent si in final acesta din urma pierde sporurile primite pentru conditiile de munca si poate chiar o parte din salariu daca aceste ore suplimentare nu sunt platite. A fost intrebat Secretarul de Stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, de ce se fac concedieri daca dupa aceea oamenii sunt chemati sa faca ore suplimentare. Raspunsul a fost ca si in anul 2011 orele suplimentare se vor compensa cu timp liber corespunzator deoarece nu sunt bani, iar sefii trebuie sa-si organizeze activitatea in asa fel incat sa nu fie nevoie de ore suplimentare. S-a cerut sa scrie in lege ca nu mai este voie sa se faca ore suplimentare, dar nu s-a aprobat.
11. art. 23 va fi reformulat.
12. art. 29 se aproba propunerea Meridian, partial, adica „15 zile de cand ia la cunostinta a actului administrativ”. Daca nu comunica actul adm. Ordonatorul de credite intra sub incidenta legii penale.
13. art. 30 se elimina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*