Disponibilizari in administratia locala

Agentia Nationla a Functionarilor Publici (ANFP) a postat saptamana trecuta pe site-ul sau informatii si instructiuni despre aplicarea OUG nr. 63 / 2010, referitoare la concedierile din administratia publica locala si institutiile subordonate.


Masura vine dupa aparitia, la inceputul lunii iulie a OUG nr. 63 / 2010, si dupa ce peste 250 de lideri ai Uniunii Forta Legii au cautat in perioada 8-9 iulie a.c. solutii in vederea salvarii membrilor de sindicat de disponibilizarile de personal impuse de Guvernul actual. Drepturile personalului contractual si ale functionarilor publici sunt atasate prezentului comunicat. In plus, cu unanimitate de voturi, Consiliile SAP Forta Legii si SAP Consilium, membre ale Uniunii Forta Legii, au hotarat ca niciun lider de grupa sau subgrupa sindicala nu va avea mandat sa semneze documente referitoare la reducerile de personal fara acordul prealabil al Biroului Executiv al Sindicatului, sub sanctiunea nulitatii. Masura adoptata a fost comunicata oficial tuturor angajatorilor din administratia locala.


ANFP a informat, prin intermediul site-ului sau, autoritatile locale cu privie la planificarea acestora in vederea avizarii masurilor de reducere a functiilor publice, in conformitate cu prevederile OUG 63 / 2010, in perioada 19 – 28 iulie a.c. Potrivit planificarii, primariile din judetele Dolj, Brasov, Iasi, Teleorman, Prahova si Harghita plus alte 8 consilii judetene sunt planificate azi, in prima zi a intervalului de avizare.


Tot pe site-ul oficial, ANFP a mai publicat:


– Modalitatea de reorganizare a activitatii institutiilor publice prin reducerea posturilor ocupate de functionarii publici:


http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/procedura%20reorganizare%20functii%20publice.doc


– Modelul de organigrama si stat de functii pentru administratia publica locala:


http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/MODEL%20Organigrama.xls   http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/MODEL%20stat%20de%20functii.xls


– Regulamentul pentru aplicarea art. 100 alin. 3 din Legea nr. 188 / 1999, rep., referitor la examenul pentru functionarii publici in situatia reorganizarii institutiei: 


http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/MODEL%20regulament%20testare%20reorganizare.doc 


– Procedura de concediere a personalului contractual:


 http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/procedura%20CONCEDIERE%20personal%20contractual.doc 


Unul din drepturile fundamentale ale personalului contractual concediat din motive neimputabile este cel al negocierilor colective, potrivit caruia angajatorii au obligatia sa consulte organizatiile sindicale ale salariatilor.


Ceea ce omite ANFP sa spuna raspicat, insa noi am informat inca de la aparitia OUG nr. 63 / 2010, este ca personalul contractual va avea dreptul la salarii compensatorii cu ocazia disponibilizarilor, drept pentru care organizatia noastra va actiona, inclusiv in instanta.


DAT FIIND CA IN ULTIMA PERIOADA AU INCEPUT SA SE PRODUCA ABUZURI ALE ANGAJATORILOR IMPOTRIVA INTERESELOR SALARIATILOR PE CARE II REPREZENTAM, REAMINTIM PE ACEASTA CALE MEMBRILOR NOSTRI DE SINDICAT SA NE ADUCA LA CUNOSTINTA ORICE FEL DE INFORMATII SI, MAI ALES, ACTE DE NATURA SA PERICLITEZE LOCURILE DE MUNCA, PENTRU A PUTEA INTERVENI IN TERMENELE PREVAZUTE DE LEGE. MAI TARZIU SA NU FIE… PREA TARZIU !!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*