Greva generala de azi a facut fsss… FNSA imbolnavit de sedlexita

Amanarea. „Una dintre cele mai frecvente cauze ale esecului„, dupa cum o numea scriitorul american Napoleon Hill. Sau metoda prin care liderul SedLex Vasile Marica a reusit sa compromita credibilitatea miscarilor sindicale si unitatea sindicala in Administratia publica, dupa ce a folosit-o cu mult „succes” mai bine de un deceniu. A fost imprumutata de dl. Valer Suciu, eternul rival al domnului Marica.


 


Liderii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), afiliata la Cartel Alfa, au renuntat ieri la asa-numita „greva generala pe durata nedeterminata” care urma sa inceapa azi, amanand-o, declarativ, cu inca 2 saptamani, pana la 21 maiAnuntul a fost facut ieri de presedintele FNSA, Valer Suciu, director in Primaria Municipiului Cluj-Napoca, dupa discutiile pe care le-a purtat ieri cu reprezentantii catorva ministere, la sediul Ministerul Justitiei.


 


Conform declaratiei dlui. Suciu, citata de site-ul ziare.com,  ”problema grevei generale ar putea insa reveni in actualitate din 21 mai, daca autoritatile nu vor alcatui, pana la acest termen, o baza de date cu salariile din sistem”. La randul sau, si presedintele executiv al FNSA, Romel Neagu, a declarat, pentru NewsIn ca „ulterior, dupa ce se stabileste astfel totalul drepturilor salariale pierdute de salariati din administratia publica dupa aplicarea Legii salarizarii unitare, se va lucra la un proiect de act normativ prin care oamenii sa isi primeasca banii care li se cuvin. Daca nu se va face asta, facem greva. Astazi (marti – n.r.) a fost vorba doar despre o amanare”.


 


Realizarea bazei de date cu pricina a fost convenita in 23 martie a.c. la intalnirea Primului-Ministru Emil Boc cu reprezentantii celor cinci mari confederati sindicale, intalnire la care Confederatia MERIDIAN a fost reprezentata prin dnii. Ion Albu, presedinte executiv,  Ringo Damureanu, secretar confederal si Octavian Chelemen, vicepresedinte al Uniunii Forta Legii.


 


O intalnire similara a avut loc in data de 05.02.2010 la sediul Ministerului Muncii, la care au participat reprezentanti ai FNSA, in urma careia acestia au mai amanat o data asa-numita greva generala. 


 


In urma discutiilor de ieri, fiecare a inteles ce a vrut. Postul de radio Europa FM a comentat in jurnalul de stiri de ieri de la ora 22 ca „Guvernul a promis ca va abroga ordinele emise de Ministerul Finantelor si de cel al Muncii (ordinul comun 32/42 / 2010 – n.n.) prin care se controleaza aplicarea Legii salarizarii unitare”. Declaratia Secretarului de stat din Ministerul Muncii,  Valentin Mocanu difuzata de postul de radio, contrazice total aceste afirmatii si arata inca o data pozitia inflexibila a actualului Guvern in privinta aplicarii asa-numitei Legi-Cadru a salarizarii: „Autoritatile locale ale celor doua institutii (agentiile judetene de prestatii sociale si directiile judetene ale finantelor publice – n.n.) au datoria sa semnalizeze eventualele reincadrari facute fara respectarea prevederilor legale dinainte de 1 Ianuarie – acele sporuri considerate, fie de Curtea de Conturi, fie chiar de ordonatorii de credite insisi ca fiind acordate in afara legii”.


 


Saptamana trecuta, cateva sute de functionari publici membri FNSA au protestat in fata sediului Guvernului, dupa ce Uniunea Forta Legii, reprezentativa la nivel national pe ramura Administratie Publica, a scos in strada peste trei mii de functionari publici si angajati cu contract de munca in cadrul manifestatiilor de strada de la Targoviste – 14 aprilie, 450 participanti, Slatina – 21 aprilie, 1200 participanti si Craiova – 28 aprilie, 1400 participanti. Angajatii din Administratie sunt nemultumiti de reducerea in medie a 45% a veniturilor, o data cu intrarea in vigoare a Legii unice de salarizare si de amenintarea cu concedierile si eliberarile din functie din motive neimputabile, nemaiputandu-si sustine cheltuielile.


 


La randul lor, alti 150 de sindicalisti din Federatia “Columna” , afiliata la CNSLR-Fratia au protestat luni si marti în fata Guvernului, urmand sa repete pichetarile in fiecare zi pana la sfarsitul acestei saptamani, nemultumiti si ei de diminuarea salariilor si de nerespectarea contractelor colective de munca.


 


Marea umflare si marea dezumflare, insa, abia se pregateste. Asa-numitul Comitet Director al autointitulatei Aliante Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, convoaca Consiliul Unional SedLex, avand pe ordinea de zi un asa-zis „Program de actiuni”. La sedinta care se va desfasura incepand de maine pana pe 8 mai 2010, la Hotelul International din Sinaia, sunt asteptati sa participe atat reprezentantii sindicatelor afiliate, cat si ai celor neafiliate, domnul Vasile Marica avand ca invitati reprezentanti ai ministerelor de Interne, Muncii, Finantelor si ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Lasam cititorii nostri sa banuiasca ce “actiuni” vor decide colaboratorii domnului Vasile Marica zilele urmatoare, ce reactii mediatice vor starni declaratiile acestora si daca SedLex se va tine in vreun fel de cuvant.


Site-ul nostru a informat la timpul potrivit ca domnul Vasile Marica a refuzat categoric invitatia la sediul din Bucuresti al Uniunii Forta Legii din data de 10 martie a.c., cand federatia noastra a invitat toate federatiile reprezentative din Administratie sa participe la stabilirea unui calendar comun de actiuni, in interesul membrilor de sindicat pe care ii reprezentam.


Asteptam sa va spuneti parerea cu privire la declaratiile liderilor FNSA si SedLex si la lipsa totala de reactie a celor doua structuri sindicale reprezentative din Administratia Publica.


 


UPDATE. Continuare – http://www.fortalegii.ro/comunicat.php?id=184

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*