GUVERN: promisiune pentru bugetari, inainte de Paste

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, in sedinta Guvernului, ca titlurile executorii pentru drepturi salariale obtinute de bugetari sa fie platite inainte de incheierea lunii martie 2015, informeaza site-ul  romaniatv.net.


Victor Ponta ar fi cerut ca plata sumelor castigate in instanta in favoarea salariatilor bugetari sa fie facuta inainte de Paste, in cauza fiind vorba de sute de mii de angajati de la stat care vor primi cateva mii de lei in plus. „Va rog sa faceti solicitari la Ministerul Finantelor si la autoritatile locale pentru titlurile executorii. Putem sa platim in luna martie, asa cum ne-am angajat si cu profesorii, si cu magistratii. Avem bani in buget de platit titlurile executorii„, a spus premierul in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit sursei citate.


Reamintim ca in luna decembrie 2014, au fost platite transele aferente anului 2015 din titlurile executorii pe drepturi salariale castigate in instanta pentru personalul bugetar, urmand ca in luna martie 2015 sa se achite si ultima transa, care fusese initial previzionata pentru anul 2016, prin care practic se incheie executarea esalonata a acestor hotarari judecatoresti.


Pentru membrii de sindicat Forta Legii, in cea mai mare, parte aceste titluri executorii se refera la suplimentele salariale de 50% pentru anii 2005 – 2009, pe care organizatia le-a castigat in favoarea functionarilor publici membri de sindicat si care nu au fost executate la finele anului 2008.


O precizare foarte importanta este aceea ca o data cu plata ultimei transe si incheierea executarii de bunavoie, organizatia urmeaza sa verifice la fiecare institutie publica modul cum aceste sume s-au platit pana in prezent. Manifestam toata atentia astfel incat valoarea titlurilor executorii sa fi fost corect calculata prin actualizarea cu inflatia pe perioada care a facut obiectul acestor litigii, de asemenea valoarea transelor anuale de 5% in 2012, 10% in 2013, 50% in 2014 si 35% in 2015 sa fie corect calculate prin actualizarea acestor transe cu inflatia de la data hotararii pana la data platii. Nu in ultimul rand, sustinem toate cererile membrilor nostri astfel incat la aceste sume institutiile sa fie obligate sa plateasca si dobanda legala incepand de la data pronuntarii hotararii si pana la data platilor anuale. Sunt trei obiective care aduc membrilor de sindicat alte sume considerabile, dar care pana in prezent nu le-au fost platite.


In cursul saptamanii urmatoare vom emite un comunicat referitor la aceste actualizari cu inflatia la data emiterii hotararii si la data platilor anuale succesive, inclusiv modul de calcul al acestora, precum si cu privire la dobanzile legale care vor trebui platite membrilor de sindicat reprezentati de noi in procese.


cons. jur. Nicoleta BALOIU, SAP Forta Legii


cons. jur. Amalia DOBRESCU, SAP Forta Legii

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*