Norma de hrana pentru politistii locali

În cadrul sedinþei de Dialog social de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administraþiei Publice, din data de 24.02.2015, in care s-a discutat proiectul de Hotarare de Guvern referitor la norma de hrana care se va acorda politistilor locali, Confederatia Sindicala Nationala „Meridian” si Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si personalului Contractual „Forta Legii” au fost reprezentate prin delegatii desemnati de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”.


Redam din comunicatul publicat pe site-ul SNPV Pro Lex: http://prolex.ro/mitingul-si-argumentele-juridice-au-condus-la-un-nou-proiect-de-hg-cu-norma-6-calculata-pe-zile-calendaristice/#comments


Partenerii de dialog social au convenit textul proiectul de hotarâre a guvernului privind stabilirea metodologiei si a regulilor de aplicare a drepturilor prevazute la art. 351 alin. (1) din Legea politiei locale nr. 155/2010.


Astfel, potrivit formei finale a proiectului de HG, politistii locali vor primi norma de hrana nr. 6 (cea acordata militarilor si poliþistilor), calculata pe zile calendaristice.


În prezent, valoarea financiara a normei de hrana nr. 6 este de 24 lei/zi/om


Administraþiile publice locale nu pot stabili si acorda, cu titlu de norma de hrana, valori financiare diferite de cea prevazuta de legislaþia în domeniu.


Având în vedere imperfecþiunea OUG nr. 65/2014 care prevede obligaþia administraþiilor publice locale de încadrare în bugetul aprobat, proiectul de HG prevede posibilitatea acordarii normei de hrana nr. 6 si pe o perioada mai mica de timp, pentru incadrarea in buget (art. 8).


Pro Lex nu a fost de acord cu aceasta prevedere din proiectul HG, însa nu poate sa nu recunoasca ca este în litera OUG nr. 65/2014.


S-a obtinut maximum posibil pe legislatia in vigoare si va rugam sa aveti incredere in cunostintele noastre juridice, in experienta noastra sindicala si in demersurile noastre in beneficiul dvs.


HG este norma metodologica, de aplicare a OUG nr. 65/2014 si nu putea cuprinde prevedere contrare acesteia. OUG prevede posibilitatea acordarii normei de hrana in limita bugetului aprobat si doar pentru politistii locali, nu pentru intreg personalul politiei locale.


Deci, pentru ca norma de hrana  sa se acorde pentru toti angajatii politiei locale, fara  sa mai depinda de decizia factorului politic, trebuie modificata OUG nr. 65/2014.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*