INCREDIBIL: Abuzurile din salarizare, îndreptate în… 10 ani !

Negura din Legea salarizării, minciuna Olguței Vasilescu Funcționarii publici au început să-și recupereze tăierile operate prin Legea salarizării

Funcționarii publici au început să-și recupereze  tăierile operate prin Legea salarizării.

După 6 ani de procese duse împotriva primarului Mihăiță Negură, salariații din Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc au început să își recupereze diferențele la salarii, suprimate de edilul primăriei. Minciuna din Legea salarizării, promovată de ministrul Muncii din acea vreme, Lia Olguța Vasilescu, iese acum pe deplin la lumină. Salariile lucrătorilor din multe primării au fost tăiate în 2017, prin lipsa grilelor.

Unul dintre cei care au profitat de oportunitatea pe care ministrul Muncii de atunci, Lia Olguța Vasilescu (PSD) i-a creat-o prin Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 și i-a ”ars” puternic la salarii pe lucrătorii municipalității a fost primarul Mihăiță Negură (PNL). Acesta a tăiat drastic salariile, ducându-le cu mult sub nivelul existent înainte de 1 iulie 2017, data intrării în vigoare a legii actuale de salarizare.

Lipsa grilelor de salarizare pentru administrația locală, din legea promovată de Lia Olguța Vasilescu, cu proiectul publicat inițial pe site-ul PSD, a permis apariția unor astfel de abuzuri.

A fost de datoria Sindicatului Național ”Forța Legii” să ducă procese grele la mai multe tribunale și curți de apel, până la soluționarea definitivă a acestor litigii, pentru ca lucrătorilor să li se facă dreptate.

Pentru abuzurile din anii 2017 și 2018, în Dosarele nr. 12271/63/2017*, respectiv 2665/63/2018*, au fost soluționate cauzele de către Tribunalul Dolj și Curtea de Apel Craiova, în două cicluri procesuale. Pentru abuzurile din anul 2019, în Dosarul nr. 2469/63/2019, a fost soluționată cauza de Tribunalul și Curtea de Apel Suceava.

Recent, lucrătorii au început recuperarea acestor sume, actualizate cu inflația, plus dobânda legală.

În anul 2023, aceștia au primit 5% din sume, iar în anii următori vor primi, potrivit legii, 10% în 2024, 25+25% în 2025 – 2026 și 35% în 2027, finalizând așadar după 10 ani de la comiterea abuzurilor.

Aceste situații au determinat Sindicatul Național ”Forța Legii” să elaboreze un proiect de lege pentru introducerea grilelor de salarizare pentru funcționarii publici și lucrătorii contractuali, prin completarea Anexei VIII a Legii-cadru privind salarizarea, iar acest proiect va fi introdus în Parlament, ca inițiativă legislativă, de Președintele ”Forța Legii”, Ringo Dămureanu, Deputat în Parlamentul României.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*