Partenerii sociali și sindicali au agreat principiile de salarizare în primării și consilii județene

            La Palatul Parlamentului a avut loc miercuri prima întâlnire pe tema salarizării în Administrația publică locală. Sindicatul Național ”Forța Legii” a propus un proiect de modificare și completare a Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Proiectul conține grile și coeficienți și se află în dezbatere publică, în perspectiva introducerii sale în Parlament, ca inițiativă legislativă. La dezbaterea proiectului au fost invitați toți actorii sociali interesați.

            Au luat parte deputați din Comisia de Muncă și Protecție Socială, Comisia Juridică, Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci și Comisia pentru Constituționalitate din Camera Deputaților, alături de specialiști din Comisia de Muncă și de inițiatorii proiectului, precum și reprezentanți ai sindicatelor din Federația Națională a Sindicatelor din Administrație FNSA – Cartel Alfa, Federația Sindicatelor din Administratie București – Confederația Meridian, Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii – CSDR, Federația ”Agro Propact” – Confederația Meridian, Sindicatul din Administrația Publică ”Consilium”, Sindicatul Național ”Uniunea Polițiștilor” SNUP Unipol, Sindicatul Independent Funcționari Publici – Personal Contractual CAS și Administrație Publică Dâmbovița, Sindicatul Liber Semnale Rutiere Administraţia Străzilor București, Sindicatul Național al Polițiștilor și Funcționarilor SNPF ”Meridian” și din societatea civilă: Asociația ”Imaginea României”.

            Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion, a fost singurul lider de partid parlamentar prezent la eveniment. În intervenția sa, George Simion a exprimat dorința de a dialoga cu lucrătorii și cu reprezentanții acestora și a susținut că Administrația publică locală trebuie să ”intre în rândul lumii”, explicând că AUR dorește ca lucrătorii din acest domeniu de activitate să fie salarizați corespunzător. Legat de propunerea care vizează introducerea grilelor de salarizare și pentru această categorie de lucrători, George Simion a susținut că, în lipsa unei astfel de reglementări, au apărut abuzurile din partea primarilor și că foarte mulți lucrători din primării i-au scris, arătând nenumărate astfel de situații.

            În cadrul dezbaterilor, toți partenerii prezenți au agreat ideea reglementării legale a salarizării în Administrația publică locală, prin introducerea grilelor de salarizare pentru funcțiile publice și contractuale din acest domeniu de activitate, pe bază de coeficienți de ierarhizare.

            Unii dintre partenerii care nu au participat fizic au transmis puncte de vedere favorabile în principiu grilelor de salarizare, având însă anumite obiecțiuni legate de conținutul proiectului supus dezbaterii.

            Partenerii sociali prezenți au formulat propuneri și amendamente, pentru a fi avute în vedere de autorii proiectului, în scopul îmbunătățirii acestuia. S-a stabilit, printre altele, ca inițiativa legislativă ce se va depune în Parlament să prevadă posibilitatea consiliilor locale și județene de a majora cu până la 15% salariile stabilite de lege prin grile, precum și ca, prin aplicarea grilelor, salariile aflate în plată să nu scadă.

            Noua formă a proiectului, care va include propunerile și amendamentele discutate în ședință sau primite ulterior, va face obiectul următoarei întâlniri.

 

         Marius Sepi, Președinte executiv

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*