Justitie ingenuncheata

Sedintele de judecata sunt suspendate azi timp de trei ore, dupa ora 9:00. Dupa cum au anuntat magistratii, citati de HotNews.ro, astfel de proteste vor continua pe durata nedeterminata. Protestele au inceput zilele trecute impotriva subfinantarii instantelor si neacordarii sporului de stres de 50%. Magistratii cer si demisia ministrului justitiei, Catalin Predoiu. Ministrul le-a spus miercuri magistratilor sa renunte la proteste si a anuntat decizii „destul de dure”. Astfel, a redus sporul ANP de la 30% la 10% si sporul de manager public de la 55% la 25%, nu se mai acorda sporuri PHARE, urmatoarea perioada va fi dificila: toata lumea trebuie sa faca sacrificii, „sa stranga din dinti”. Revolta magistratilor vine dupa intalnirea pe care presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut-o pe 17 iunie a.c. cu reprezentantii magistratilor si conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care, se pare, mesajul presedintelui Basescu catre judecatori a fost de a inceta sa mai dea dreptate angajatilor din sistemul bugetar in procesele impotriva Statului.

Dupa aceasta intalnire, o buna parte din sentintele pronuntate de justitie in spetele mentionate au respectat presupusul mesaj secret al domnului Basescu. Sentintele pronuntate dupa 17 iunie a.c. in spete ale membrilor de sindicat Forta Legii impotriva angajatorilor de stat respecta acest principiu, unele sentinte fiind total in dispretul legii.

Insa nu in toate spetele de acest gen solutiile au fost în favoarea statului. Spre exemplu, Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, suspendarea actului administrativ prin care a fost intrerupta acordarea sporului de stres de 50% pentru magistrati, dupa ce acestia din urma au intentat proces Ministerului Justitiei.

Din acest din urma motiv, masura neacordarii sporului de stres de 50% reprezinta, cel mai probabil, inceputul unor masuri de forta din partea reprezentantilor puterii politice impotriva magistratilor, impotriva Statului de Drept pana la urma.

Uniunea Forta Legii sustine public protestele magistratilor si atrage atentia asupra pericolului ca Romania sa alunece catre totalitarism, cand toti conducatorii institutiilor publice erau numiti pe criterii exclusiv politice, iar simplul cetatean nu avea nicio sansa în justitie impotriva acestora.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE – UNIUNEA FORTA LEGII

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*