NORMA DE HRANA – demers initiat si sustinut de Forta Legii, finalizat cu succes

ULTIMA ORA:

In urma demersurilor initiate de organizatia sindicala a politistilor locali craioveni „Forta Legii”, si sustinute de directorul executiv al Politiei Locale Craiova, Octavian Mateescu si Primarul mun. Craiova, Lia Olguta Vasilescu, Consiliul Local al mun. Craiova a dezbatut azi proiectul de hotarare privind acordarea normei de hrana politistilor locali craioveni, incepand cu 1 ianuarie 2015, in functie de posibilitatile bugetului local. –atasam adresa SAP Forta Legii si proiectul HCL de aprobare a normei de hrana

Politistii locali ar putea beneficia de norma de hrana din 2015, in functie de posibilitatile bugetelor locale si de bunavointa alesilor locali

                  In ultimii doi ani, Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual „Forta Legii” (UFL) a sustinut activ politistii locali in vederea obtinerii normei de hrana. Federatia sindicala reprezentativa la nivel national pe administratie publica a pornit acest demers in ianuarie 2013, la initiativa Sindicatului National al Politistilor Locali „Semper Lex”, condus de dl. Cristian Macarov, afiliat UFL, cerand ministerelor de resort si Primului-ministru Victor Ponta sa includa politistii locali in prevederile OG nr. 26/1994 privind norma de hrana pe timp de pace.

                  Demersul a fost sustinut activ in 2014 de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, condus de dl. Vasile Lincu, afiliat UFL, care a purtat de asemenea o corespondenta activa cu Cancelaria Primului-Ministru si ministerele de resort – MAI si MDRAP.

                  In urma acestor demersuri, Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat recent OUG nr. 65 din 15 octombrie 2014, pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care a introdus un nou articol in Legea politiei locale nr. 155/2010, rep.

                  Art. 35^1, nou introdus in legea politiei locale, prevede posibilitatea ca din ianuarie 2015 autoritatile administratiei publice sa acorde, in limita bugetului aprobat, prin hotarare a consiliului local, norma de hrana politistilor locali conform prevederilor OG nr. 26/1994.

                  Prevederea nou adoptata este general aplicabila, indiferent daca politistii locali sunt afiliati la o structura sindicala sau la alta.

                  Problema este ca ordonanta nu instituie insa si obligativitatea pentru autoritatile locale sa acorde aceste drepturi politistilor locali.

                  Pana in prezent, au existat numeroase autoritati locale din Romania care, in virtutea principiului autonomiei locale, au hotarat sa acorde si au acordat politistilor locali aceste drepturi. Totodata, alte autoritati locale au refuzat sa le acorde politistilor locali norma de hrana, nu atat pe motivul lipsei prevederilor legale, cat pe motivul lipsei resurselor financiare – un exemplu in acest caz fiind Primaria mun. Craiova – http://www.fortalegii.ro/comunicat.php?id=372

                  In continuare, vor persista cele doua probleme: juridic si administrativ-financiar.

                  Sub aspect juridic, norma legala nou introdusa nu impune autoritatilor locale nicio obligativitate, creand in plus si un conflict legislativ, prin folosirea sintagmei „conform prevederilor OG 26/1994”, dat fiind ca aceasta ordonanta se refera la alte categorii de personal.

                  Sub aspect administrativ si financiar, politistii locali sunt tratati in continuare in mod discriminatoriu, fiind lasati la voia alesilor locali, iar in cazul comunitatilor sarace aceasta prevedere va ramane o simpla speranta.

                  In ceea ce ii priveste pe politistii locali afiliati la Forta Legii, organizatiile sindicale din care fac parte vor initia in cel mai scurt timp demersuri in vederea aprobarii normei de hrana pentru politistii locali, de catre fiecare consiliu local, precum si pentru proiectarea corespunzatoare a bugetelor locale pentru anul 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*