Persoanele care detin functii de demnitate publica la nivelul administratiei publice locale – primari, viceprimari, vor fi primele din sectorul bugetar care vor beneficia de noul sistem de salarizare, incepand din luna iulie 2014
Aceste prevederi sunt stipulate in Legea nr. 28 / 2014 pentru aprobarea OUG nr. 103 / 2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, legea fiind publicata in Monitorul Oficial din 21 martie 2014, dupa promulgarea acesteia de catre presedintele Romaniei.
Ordonanta de urgenta prevedea in textul sau initial ca si in anul 2014 se vor aplica restrictiile vechiului sistem de salarizare, abrogat la finele anului 2009, care insa se aplica in al cincilea an de cand a fost abolit.
Legea recent publicata aduce insa o exceptie, anume ca demnitarii locali vor fi primii care se vor bucura de prevederile Legii-cadru nr. 284/2010, urmand ca indemnizatiile acestora sa fie stabilite potrivit art. 10 alin. 1 din legea-cadru, adica prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare prevazuti in lege cu valoarea de referinta de 600 lei, ceea ce conduce la salarii in medie cu 50% mai mari decat cele actuale.
Primarii de comune vor beneficia astfel de indemnizatii brute impozabile cuprinse intre 3.822 si 4.218 lei, iar viceprimarii de comune intre 3.378 si 3.732 lei, cu observatia ca demnitarii locali ale caror indemnizatii stabilite pentru luna iunie 2014, conform vechiului sistem de salarizare, sunt mai mari decat cele ce vor fi stabilite potrivit prevederilor noului sistem, vor ramane in plata cu cuantumul indemnizatiilor avute pe vechiul sistem.
Consilierii locali si judeteni nu se vor bucura insa de noul sistem, indemnizatiile de sedinta ale acestora fiind stabilite in continuare prin raportare la indemnizatiile corespunzatoare primarilor si presedintilor consiliilor judetene stabilite pentru luna decembrie 2013.
Vestea cresterii lefurilor sefilor lor ii bucura, dar mai degraba ii dezamageste pe lucratorii din primarii – functionari publici si personal contractual, care duc greul activitatii din aceste institutii, dar care sunt obligati prin lege sa suporte in continuare din salariile lor precare, care nu au mai fost ajustate din octombrie 2008, cresterile de preturi din ultimii ani.
Aceeasi veste o asteapta si restul angajatilor bugetari din administratia publica si serviciile publice – asistenta sociala, protectia copilului, protectia consumatorilor, cultura, finante case de pensii, politie locala etc.
Sindicatul Administratiei Publice “Forta Legii”, care a participat activ la elaborarea noului sistem de salarizare in domeniul bugetar este interesat in aplicarea acestui sistem, cu noile grile de salarizare, la nivelul intregului sector bugetar – administratie publica centrala si locala, servicii publice, asistenta sociala etc.
Federatia sindicala din care facem parte – Uniunea Forta Legii, va adresa Guvernului Ponta si ministerelor de resort cereri pentru inceperea negocierilor in vederea extinderii aplicarii sistemului de salarizare, ca toti lucratorii bugetari sa se bucure de prevederile sale.
Leave a Reply