PROTESTE SPONTANE IN TARA

Scaderea salariilor si neincasarea stimulentelor pe ultimele luni au determinat miercuri mii de angajati din Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Case de Pensii si Inspectia Muncii sa inceteze lucrul. Mai multe sute de functionari din Ministerul Finantelor Publice, din toate categoriile, inclusiv directori de directii, au incetat lucrul si au inceput un protest spontan in holul principal al ministerului. Ei au fost urmati de salariatii din Finante din tara, care au inceput proteste spontane la  Constanta, Cluj, Iasi, Craiova etc. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu (foto), s-a intors la sediul ministerului declarand ca nu a plecat „pe usa din spate”. El a fost huiduit de catre protestatari.


Reducerile salariale masive prin intrarea in vigoare a Legii-Cadru nr. 330 / 2009 si a Legii nr. 118 / 2010, precum si sistarea platii stimulentelor au determinat scaderea masiva a veniturilor salariatilor bugetari. Protestatarii sunt amagiti de sefii de institutii ca salariile vor creste in 2011, iar stimulentele se vor introduce in salarii.


Protestele spontane incepute miercuri au insemnat o lectie importanta pentru conducatorii de ministere si institutii, dar si pentru sindicate, care sunt inca dezbinate.


Problema salarizarii nu este insa doar a unui sindicat sau altul. Salarizarea este problema majora a majoritatii angajatilor bugetari, fie ei membri de sindicat sau nu. Din acest motiv, protestele spontane vor fi mai credibile, mai eficiente si mai eficace decat cele organizate de un sindicat sau altul.


Biroul Executiv al USFPPC „Forta Legii” lasa la aprecierea membrilor de sindicat din Inspectia Muncii, Case de Pensii, Protectia Consumatorilor, Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliile Judetene si Locale si din celelalte servicii publice cu privire la participarea la proteste spontane.
Biroul Executiv atrage atentia membrilor de sindicat sa nu creada in promisiunile false ale guvernantilor, menite doar sa manipuleze oamenii.


 „Forta Legii” recomanda membrilor de sindicat sa participe la protestele organizate de cele 5 mari confederatii sindicale in zilele de vineri, 15 si 22 octombrie a.c. la sediile organizatiilor judetene ale PDL, UDMR si UNPR.


Daca pana la 22 octombrie a.c. Guvernul Romaniei nu va raspunde favorabil revendicarilor salariatilor formulate de cele 5 mari confederatii sindicale – impotriva disponibilizarilor, impotriva promulgarii legii pensiilor, impotriva modificarii Codului Muncii, impotriva unei noi legi de salarizare unice in sectorul bugetar, pentru revenirea la vechile salarizari si pentru stabilirea salariului minim garantat in plata la 750 lei – vom participa la un protest fara precedent organizat dupa aceasta data in Capitala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*