Protestele de toamna, intre mit si realitate

                Retinerea de catre procurori a lui Sorin Ovidiu Vantu, la 9 septembrie a.c., a adus cu ea, in seara aceleiasi zile, prima „amenintare” cu reactii sociale la adresa actualei guvernari, facuta chiar de postul tv patronat de celebrul „om de afaceri”.


                Doua zile mai tarziu, acelasi anunt a fost facut si de un sindicalist, pe acelasi post tv, liderul SNFP Sebastian Oprescu, care s-a grabit sa anunte o greva generala in Administratia publica la inceputul lunii octombrie. Reactiile altor sindicalisti nu s-au lasat asteptate, indiferent daca acestia au fost de-a lungul vremii mai indepartati sau mai apropiati de Ovidiu Vantu, prin intermediul sindicalistului-afacerist Liviu Luca. Astfel, liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a anuntat un calendar de proteste chiar de la sfarsitul lui septembrie, timp in care ar urma sa protesteze si sindicalistii lui Bogdan Hossu de la Cartel Alfa sau cei ai lui Dumitru Costin de la BNS. Celalalt tip de reactie a venit de la liderul „Sed Lex” Vasile Marica, un adversar traditional al lui Sebastian Oprescu, care a infirmat orice fel de proteste care ar putea avea loc in aceasta toamna din partea salariatilor din Administratia publica, cu un discurs dur la adresa adversarului sau, care la randul sau l-a acuzat de reactia de non-combat pe motiv ca sotia liderului „Sed Lex” este directoare in Ministerul Finantelor.


                Intamplator sau nu, in aceeasi perioada se vorbeste tot mai mult de o posibila motiune de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o introduca la adresa actualului Guvern, care a falimentat Romania.


                Atat „omului de afaceri” S.O.V., cat si PSD, le-ar prinde foarte bine protestele pe care bugetarii si pensionarii le-ar putea face in aceasta toamna.


                Federatia noastra sindicala ramane consecventa in lupta sa impotriva abuzurilor guvernantilor, indiferent de culoarea politica a acestora, insa respinge orice fel de tentativa de politizare a protestelor membrilor nostri de sindicat.


                Seria de proteste desfasurate in primavara acestui an in Capitala si in mai multe mari municipii (Craiova, Targoviste, Saltina etc.), pe care le-am organizat sau la care am participat, in care peste trei mii de membri de sindicat au protestat in strada impotriva nesabuintelor si abuzurilor actualului regim Basescu-Boc, s-a facut cu eforturi organizatorice deosebite. Cu toate acestea, majoritatea lucratorilor din Administratia publica au refuzat sa se alature colegilor lor, iar efectele politicii dezastruoase ale actualei guvernari se rasfrang acum asupra tuturor.


                Federatia noastra sindicala considera ca nu trebuie dezamorsate prematur tensiunile sociale prin organizarea in aceasta perioada a unor proteste.


                Dorim o efcicacitate maxima a viitoarelor proteste ale salariatilor bugetari, insa nu dorim sa dam sansa politiei politice puse la punct de actualul regim de dictatura decmocratica, prin intermediul prefectilor si directorilor numiti politic, sa se razbune pe cei care vor protesta in strada sau prin greva si nici sa dam satisfactie politica unor partide si politicieni care nu o merita.


                Formele de actiune sindicala ale Uniunii Forta Legii vor fi stabilite in cursul urmatoarelor saptamani, in stransa colaborare cu celelalte federatii sindicale din Confederatia Meridian, impreuna cu celelalte patru mari confederatii sindicale, daca si acestea vor dori, sau separat, si vor putea include si alte forme de protest la adresa actualului regim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*