SPRIJIN PRIN RICOSEU

Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii” este îngrijorat de faptul că la nivelul administratiei publice locale există din ce în ce mai multe primării de orase si, în special, comune care au restante la plata salariilor angajatilor proprii – functionari publici si personal contractual, unele începând cu lunile martie-aprilie a.c., majoritatea primăriilor aflându-se în imposibilitatea de a asigura salariile până la finele anului 2009.

O delegatie a sindicatului nostru, din care au făcut parte 25 de lideri ai grupelor sindicale si contabilii din primăriile cu restante salariale, a avut azi o primă întâlnire pe această temă cu presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, cu vicepresedintele cu probleme economice, Dan Mogos si directorul economic Daniela Avrămoiu. întâlnirea s-a produs la o zi după ce presedintele SAP-Forta Legii, Ringo Dămureanu, a înaintat conducerii judetului o primă evaluare a solicitărilor financiare ale primăriilor din judetul Dolj pentru acoperirea restantelor salariale.

Anterior acestei întâlniri, Uniunea Forta Legii a cerut sprijinul ministrului Finantelor pentru alocarea fondurilor necesare cheltuielilor de personal până la finele anului 2009. în urma interventiei noastre, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, ne-a asigurat, la întâlnirea din data de 5 oct. 2009, că va rectifica în sens pozitiv bugetul autoritătilor locale cu suma de 120 milioane lei, până la finele acestei luni, pentru plata salariilor restante.

Reprezentantii Consiliului Judetean Dolj au sustinut însă că niciun leu din suma promisă de ministrul Finantelor nu a ajuns la administratia judeteană sau locală până în prezent.

Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a arătat că în prezent nu există niciun fel de posibilitate legală de a ajuta primăriile cu probleme si a sustinut că actualul sistem practicat de Ministerul Finantelor pentru echilibrarea bugetelor locale, prin intermediul directiilor generale de finante, si nu prin consiliile judetene, a cauzat toate aceste neajunsuri, fiind de asteptat ca această situatie să continue si în 2010, în cazul în care Guvernul nu va modifica actualul sistem.

La rândul său, vicepresedintele Dan Mogos a sustinut că la momentul de fată Consiliul judetean nu are nici cadrul legal si nici banii necesari pentru a ajuta primăriile cu nevoi, arătând că de-a lungul timpului au făcut numeroase demersuri, cerând sprijinul Ministerului Finantelor, însă deocamdată fără niciun rezultat.

In urma întâlnirii, presedintele CJ Dolj a dat asigurări că prin parlamentarii de Dolj va cere interpelarea, luni, în Parlament, a Primului-Ministru pe această temă. De asemenea, SAP-FL va cere ministrului Finantelor, prin intermediul Uniunii Forta Legii si a Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, să respecte cele sustinute la începutul acestei luni.

Discutiile se vor relua după ce va fi primit răspunsul părtii guvernamentale.

Tot astazi, SAP Forta Legii a cerut sprijinul si al presedintelui Consiliului Judetean Gorj, dl. Ion Calinoiu, pentru sprijinirea in acelasi sens a Primariei com. Albeni.

Demersul catre ministrul Gheorghe Pogea, titular al Finantelor si interimar la Munca, este atasat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*