STOP JOC ! Ordinul comun MAI – Ministerul Finatelor nr. 7/57/2011 a fost suspendat de Curtea de Apel Craiova la cererea SAP Forta Legii

               Dupa trei saptamani de deliberari, Curtea de Apel Craiova a admis luni, 14 februarie 2011, cererea formulata de Sindicatul Administratiei Publice Forta Legii impotriva paratilor: Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Judetean Dolj, avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului comun nr. 7 / 57, in ceea ce priveste efectele acestuia pentru judetul Dolj si pentru Consiliul Judetean Dolj.


               Instanta a dispus suspendarea executãrii Ordinului Comun nr.7/57 din 12.01.2011 emis de MFP si MAI în ceea ce priveste pozitia 17 din anexa 1, respectiv nivelul maxim al cheltuielilor de personal aprobate pe total judet Dolj si Consiliul Judetean Dolj.


               Masura era absolut necesara astfel incat sa putem evita o noua disponibilizare de personal in administratia doljeana, care de aceasta data ar avea dimensiuni mult mai mari decat in 2010.


               Instanta a decis ca masura suspendarii sa produca efecte pana la solutionarea irevocabila a actiunii in anulare pe care SAP Forta Legii o va introduce in acest sens. Hotararea poate fi atacata cu recurs de MAI, MFP sau Consiliul Judetean Dolj in 5 zile de la comunicare.


               Reamintim ca Constantin-Traian Igas (foto), ministrul Administratiei si Internelor si Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, au emis pe 12 ianuarie 2011 Ordinul comun nr. 7 / 57 , publicat  in Monitorul Oficial nr. 41 din 17 ianuarie 2011, prin care au aprobat nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale pe anul 2011, repartizat pe unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale.


               Dupa analiza valorilor maxime aprobate pentru cheltuielile de personal pentru anul 2011 aferente judetului Dolj si Consiliului Judetean Dolj, Biroul Executiv al Sindicatului Administratiei Publice Forta Legii a constatat :


– La o populatie de 702.124 locuitori, care situeaza judetul Dolj pe locul 6 pe tara, judetului Dolj i s-a aprobat suma maxima de 450.000 mii lei, care il situeaza pe locul 11-12 in clasamentul judetelor


– Din suma aprobata pentru judetul Dolj, Consiliului Judetean Dolj ii revin 46.912 mii lei, care il situeaza pe locul 37 in clasamentul consiliilor judetene, in raport de sumele aprobate


– Raportat la populatia judetelor, prin ordinul sus-mentionat, judetului Dolj ii revine o suma de 640 lei / locuitor, care il situeaza cu mult sub media pe tara a judetelor, de 770 lei/ locuitor, judetele cele mai favorizate beneficiind de sume cu cca. 50% mai mari. In cazul in care judetului Dolj i s-ar aplica media la nivel national ar mai trebui sa primeasca inca 90.840 mii lei


– Ponderea sumei aprobate Consiliului Judetean Dolj din suma maxima totala aprobata pentru judetul Dolj este de numai 10,42%, care il situeaza pe locul 40 din cele 41 de judete, sapte judete din tara avand o medie de peste trei ori mai mare, iar alte 25 de judete de peste doua ori mai mare, ponderea medie la nivel national fiind de 24,38%


– Raportat la populatia judetelor, prin ordinul mentionat, Consiliului Judetean Dolj i s-a aprobat o suma de 67 lei / locuitor, de cca. trei ori mai mica decat media pe judete – 188 lei/ locuitor, trei  judete din tara avand o medie aprobata chiar de peste 4 ori mai mare, cee ce situeaza C.J. Dolj pe locul 40 din cele 41 de consilii judetene. In cazul in care Consiliului Judetean Dolj i s-ar aplica media la nivel national pe consilii judetene raportata la populatie, C.J. Dolj ar mai trebui sa primeasca inca 84.920 mii lei, adica mai mult decat dublul a ceea ce i s-a aprobat.


               Valorile maxime aprobate pentru cheltuielile de personal pentru anul 2011 pentru judetul Dolj si Consiliului Judetean Dolj nu sunt natura sa sustina cheltuielile de personal pentru anul 2011 ale autoritatilor administratiei publice locale din judetul Dolj si, in special, Consiliul Judetean Dolj, potrivit organigramelor avizate in conditiile legii. Aceste valori ar fi trebuit sa tina seama de prevederile anexei la OUG nr. 63 / 2010, asa cum se prevede in art. III alin. (4) din ordonanta guvernului, adica sa fie raportate la numarul de locuitori.


               Din motivele aratate, in calitate de organizatie sindicala reprezentativa la nivelul administratiei publice din judetul Dolj si la nivel de unitate in cadrul Consiliului Judetean Dolj, SAP Forta Legii a adresat mai intai cereri catre cei doi ministri in vederea modificarii de bunavoie a actului administrativ mentionat, in sensul corelarii valorilor maxime aprobate judetului Dolj si Consiliului Judetean Dolj pentru cheltuielile de personal pentru anul 2011 cu prevederile art. III alin. (4) din OUG nr. 63 / 2010, in temeiul carora a fost emis ordinul, insa care nu au fost respectate.


               Dupa expirarea termenului legal de 30 de zile in care cele trei institutii au posibilitatea de a raspunde solicitarii sindicatului, organizatia va introduce o noua actiune in Justitie, in vederea modificarii actului normativ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*