Truc politic in haina sindicala, organizat la Cluj

               O initiativa recenta a salariatilor din Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj a pus pe jar mai multi comisari OPC de buna credinta, din intreaga tara.


               Ambalata in intentii aparent dintre cele mai frumoase, initiativa este a sefului institutiei si nu a salariatilor semnatari, care au trimis acest apel in toata tara, dupa cum sustin mai multe persoane din sistem. Coleg de partid cu fostul primar de Cluj si actual prim-ministru, Emil Boc, seful CJPC este singurul dintre functionarii institutiei care nu a semnat tabelul de chemare la actiune.


            Despre ce actiune este vorba


               Pus sub antetul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si al CJPC Cluj, stampilat cu amprenta grupei sindicale din institutie a unui sindicat reprezentativ la nivel national, sustinut de semnaturile a 17 salariati, „apelul” este adresat tuturor comisarilor din tara, „avand ca obiect asocierea tuturor functionarilor din cadrul CJPC-urilor” in vederea solicitarii si obtinerii drepturilor salariale prevazute la art. 14 din Legea nr. 285 / 2010, privind salarizarea in anul 2011.


               Initiatorii sustin, pe buna dreptate, ca au dreptul la includerea in salariul de incadrare a stimulentelor, insa cred ca pentru acest lucru „este nevoie de modificarea OG 29 / 2004”, chiar ca ar fi „imperios necesara includerea” acestei categorii in OG nr. 29 / 2004 „in cel mai scurt timp”, la rand cu cei din directiile de munca si protectie sociala (institutii care nu mai exista) sau directiile de cultura (care nu au primit niciodata stimulente).


               Aceasta actiune poate fi posibila, in opinia initiatorilor, printr- o „asociere de tip profesional” sau „actiune de solidaritate sindicala” cu celelate comisariate judetene membre ale SNFP (Sindicatul National al Functionarilor Publici).


            Ce este in neregula


               Actiunea este in neregula din mai multe puncte de vedere:


1. Scopul vadit este inducerea in eroare a comisarilor din Protectia Consumatorilor, vatamati in drepturile lor prin neincluderea stimulentelor in salariile de baza, pentru ca acestia sa pierda termenele de contestare prevazute de lege, extrem de scurte – numai 5 zile de la comunicarea dispozitiilor de reincadrare. Astfel, chiar daca se mai adreseaza dupa expirarea acestor termene, actiunile vor fi respinse pe acest motiv. Guvernarea actuala are acest interes. Pentru ca aceasta iniativa sa para credibila, scopul declarat a fost tocmai cel impotriva caruia se actioneaza – includerea stimulentelor in salariile de baza in conditiile legii.


2. Activitatea si drepturile functionarilor publici din Protectia Consumatorilor nu au nicio legatura cu OG 29 / 2004, pe care initiatorii doresc sa o modifice. Aceasta ordonanta se refera la stimulentele provenite din colectarea contributiilor sociale, care are legatura cu ministerul Muncii si institutiile subordonate, dar nu cu Protectia Consumatorilor. Comisarii OPC au primit stimulente in anul 2010 in temeiul OG 92 / 2003, privind Codul de procedura fiscala, urmare a colectarii amenzilor. Aceste stimulente primite in 2010 trebuiau introduse in salarii in 2011. Legea 285/2010 asta prevede. Daca dispozitiile de reincadrare nu au prevazut intocmai potrivit legii, acestea trebuiau/trebuie contestate in termen de 5 zile de la comunicare. OG 29/2003 nu trebuie modificata, nevand nicio legatura cu activitatea OPC, iar OG 92/2004, pe baza careia s-au incasat stimulentele, trebuie mentinuta ca atare.


3. Despre actiunea membrilor de sindicat din CJPC Cluj, presedintele SNFP, dl. Sebastian Oprescu, nu avea cunostinta pana joi, 3 martie 2011, cu toate ca initiativa purta stampila sindicatului.


4. Antetul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si al CJPC Cluj pus asupra acestui demers nu este intamplator, fiindca autoritatea si structurile sale din teritoriu nu au niciun interes sa apere drepturile comisarilor. Apararea acestor drepturi se face sub stindardul sindicatelor sau in mod individual, nicidecum sub antetul institutiei.


5. Solicitarea si obtinerea drepturilor salariale prevazute la art. 14 din Legea nr. 285 / 2010, privind salarizarea in anul 2011, nu se face prin „asocierea tuturor functionarilor” din tara, care are sanse doar teoretice, ci prin urmarea procedurilor prevazute de lege.


            Care este solutia corecta?


               Intelegand ca neincluderea stimulentelor in salariile de baza ale angajatilor din Protectia Consumatorilor este o problema reala, majora si grava, presedintii celor doua sindicate reprezentative ale functionarilor publici din Protectia Consumatorilor – dl. Sebastian Oprescu, SNFP si dl. Ringo Damureanu, SAP Forta Legii, au convenit vineri, 4 martie 2011, sa acorde sprijinul deplin al celor doua organizatii sindicale in vederea rezolvarii acestei probleme. Cele doua sindicate vor colabora in acest sens.


               Singura metoda de includere a stimulentelor in salariile de baza ale angajatilor din Protectia Consumatorilor este prevazuta de art. 14 din Legea nr. 285/2010, corob. cu prev. art. 227 alin.(4) din OG 92/2003 si ale art.1 si art.8 din HG nr.882/2010, privind organizarea si functionarea ANPC.


               Corectarea dispozitiilor de reincadrare care nu au rezolvat acesta problema este prev. de art. 7 din Legea nr. 285 / 2010, poate fi posibila numai prin contestarea la institutie in termen de 5 zile de la primirea dispozitiei de reincadrare si apoi in Justitie in termen de 30 de zile de la primirea raspunsului la contestatie sau de la expirarea termenului de raspuns.


               Procedurile in acest sens au fost prezentate pe site-ul nostru in comunicatele din 17 ian. si 17 feb. 2011.


               Aceste proceduri au fost urmate de membrii Forta Legii din mai multe dintre CJPC-urile afiliate, unele aflandu-se deja pe rolul instantelor de contencios administrativ.


ATASAM – legislatia aplicabila, initiativa colegilor de la Cluj si formularele pentru contestatii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*