Un număr mare de lucrători și funcționari publici din administrație și alte instituții de stat a reclamat faptul că anual sunt obligați să dea examene de evaluare, examene la care, de multe ori, cad victimele unor abuzuri politice.
Legat de această problemă sesizată de o parte dintre aceștia, Ionel CILICA-DIACONU de la cotidianul Observatorul a realizat un interviu cu președintele Sindicatului Național „Forța Legii”, Ringo Dămureanu, care a răspuns cu amabilitate și profesionalism.
Reporter: Mai mulți funcționari publici au reclamat faptul că au fost chemați la o evaluare anuală?
Ringo Dămureanu: Da, o evaluare anuală să-i spunem. Trebuie precizat că este reevaluare, dar este o evaluare anuală. Se plâng mulți salariați ai diferitelor instituții, inclusiv presei, despre unele abuzuri mascate a urmare a evaluării anuale. Într-adevăr, legea prevede pentru toți lucrătorii bugetari o evaluare anuală. Sunt două metodologii, să zicem, paralele, ușor diferite, dar în esență toți funcționarii publici din România, fără excepție, și toți ceilalți lucrători bugetari, care sunt mai mulți decât funcționarii publici din orice categorie de instituții trec printr-o evaluare anuală.
De fapt ce presupune această evaluare? Presupune că, li se stabilesc niște obiective la începutul perioadei evaluate. Adică se stabilesc de la începutul anului în curs până la sfârșit, iar ei, vor fi evaluați în perioada primelor trei luni din perioada anului următor. Acestor obiective le corespund și niște indicatori de performanță ca să se stabilească exact performanța, să determine calitativ și mai ales cantitativ. Drept urmare fiecare astfel de obiectiv cu indicatorul corespunzător primește o notă de la 1 la 5, iar la sfârșit se face media acestor note și se stabilește un punctaj.
Ei bine, dacă punctajul este între 4,5 și 5, este foarte bine, dacă este între 3,5 și 4,5, este bine. La funcționarii publici calificativul ”bine” sau ”foarte bine” înseamnă absolut același lucru. La lucrătorii contractuali ca să poată să promoveze într-un grad următor le trebuie, în ultimii trei ani, două calificative de ”foarte bine” și atunci, într-adevăr, trebuie văzut dacă au avut două de ”foarte bine”. Un calificativ de ”bine” nu este o problemă, dar trebuie să ia ”foarte bine” în ceilalți doi ani. Aici ar putea să conteste. Dacă nu mai este cazul să promoveze, nici nu au ce să conteste indiferent dacă au ”bine” sau ”foarte bine”, fiindcă nu le este încălcat niciun drept, nu este nicio diferență, vreau să vă spun.
Dar, iată, mergând mai jos personalul care primește calificativul ”satisfăcător” și rămâne așa fără să conteste i se aplică o reducere salarială de zece la sută pe aceste nouă luni care mai rămân până la începutul anului următor, până la următoarea evaluare. Practic, un an de zile, iar, mai grav este că cei care primesc ”nesatisfăcător”, potrivit legii, le încetează raportul de serviciu la funcționarii publici sau contractul individual de muncă. Și mare atenție aici. Într-adevăr, cei care se plâng au dreptate să o facă, pentru că pot să se trezească din cauza unei evaluări care poate nu este obiectivă, cum prevede legea, cu un abuz. Ca atare, fie sunt concediați, fie sunt destituiți din funcția publică și astfel își pierd drepturile salariale și rămân șomeri. Pentru asta, evident că ei, vor trebui să conteste. Cei care sunt membri ai unor sindicate, prin sindicate, iar cei care nu sunt în sindicat merg și plătesc la avocați independenți o anumită sumă la Tribunal, una la Apel sau recurs la Curtea de Apel. Dacă mai au noroc să se dea cu rejudecare, se întoarce dosarul și atunci „alți bani, altă distracție”, din nou apel, din nou fond și apel sau recurs. Dacă și atunci se pierde poate se face o contestație în anulare, recurs, revizuire, recurs la revizuire, deci sunt nenumărate metode prin care, ei pot să-și continue procesul, dar evident pe banii lor.
În ceea ce privește membrii de sindicat, aceste formațiuni juridice le asigură protecție, în sensul că le susține gratuit toate aceste procese. Evident, dacă drepturile le sunt încălcate, pentru că dacă omul are ”foarte bine” și la un singur criteriu mai mare nu i se încalcă practic un drept sau, de asemenea, dacă nu este în situația de a promova și are calificativul ”bine” la fel se apreciază că nu i s-a încălcat un drept cum prevede legea. Dar, în toate situațiile în care dreptul de a promova sau dreptul de a-ți menține salariul, în cazul diminuării, sau dreptul de a-și menține funcția în cazul concedierii sau eliberării din funcție este apărat, pentru că, așa este normal.
Oamenii aceștia trebuie să fie susținuți. Mulți condamnă organizațiile sindicale pentru că îi susțin pe lucrători, dar, până la urmă, și un criminal are dreptul să fie apărat, cu atât mai mult cei care muncesc și sunt foarte mulți oameni care muncesc cinstit și își fac bine datoria. Ceea ce trebuie să vadă opinia publică este că, de multe ori, funcționarul este între „ciocan și nicovală”. Practic, între ceea ce cere cetățeanul, și ar trebui să se întâmple, și ceea ce vine din partea autorităților, de multe ori, este o diferență mare fiindcă vin comenzi abuzive. Dacă nu se întâmplă să vină din partea autorităților abuzurile, atunci, apar prevederi legale pe care, din nou, funcționarul este obligat să le aplice ca atare.
Ne deranjează când cineva de la o instituție ne cere un act în plus. Este adevărat că pe fiecare ne deranjează foarte mult. Problema nu este acolo. Problema este la lege, de unde pornește legea și evident că soluții există. Nu cred că este acesta cadrul de a le discuta, pentru că, de obicei, Guvernul printr-o ordonanță sau o ordonanță de urgență ori Parlamentul printr-o lege le poate corecta. Deci, de multe ori, când îi acuzăm pe lucrătorii de la ghișeu o facem poate un pic forțat, pentru că nu este vina lor, fiindcă fiecare trebuie să-și interpreteze propriul solfegiu din fișa postului și să își achite obligațiile pentru care este plătit.
Jurnalist: Să sperăm că aceste probleme nu vor exista, vor fi eliminate, și lucrurile vor decurge normal.
Ringo Dămureanu: De abuzuri este greu să scăpăm. Știți foarte bine că, în general, în instituții se abuzează la greu și primii care cad pradă acestor abuzuri sunt lucrătorii, funcționarii, sau angajații din instituțiile publice. Ei sunt primii loviți de aceste comenzi abuzive sau de aceste dispoziții legale excesiv. Vă mai spuneam eu și cu alte ocazii „ferește-te de ochiul șefului și de coada calului”.