O soluție definitivă pronunțată recent de Curtea de Apel Craiova a lovit ca un trăznet. Instituția, plătită din bani publici ca să protejeze persoanele, a fost sancționată de instanță pentru abuzuri împotriva celor care trebuie să îngrijească bătrânii.
Bătrână rănită. Asistentă învinuită
Asistenta medicală Tudor Georgeta a fost hărțuită la locul de muncă de conducerea instituției și acuzată pe nedrept de tot felul de lucruri, pe care le vom relata în rândurile de mai jos, doar pentru a o putea concedia. Mai exact, femeia lucrează la Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfânta Maria” din Craiova. Locul său de muncă se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. A fost sancționată disciplinar pentru o faptă pentru care nu era vinovată și astfel magistrații Curții i-au dat, în final, dreptate.
Asistenta a fost cercetată disciplinar pe motiv că o beneficiară a centrului a suferit o rană și s-a presupus că asta s-ar fi întâmplat în timpul turei sale și din vina sa. Bătrâna se atinsese la cap, nu grav, într-un colț metalic al ușii și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Nimeni din conducere nu a fost cu adevărat interesat să afle adevărul.
Angajatorul i-a imputat că nu a precizat în procesul verbal că beneficiara s-a accidentat și că ușa avea deformări care pot provoca răni. Dar asta se întâmplase cu mult înainte.
Adevărul stabilit de judecători
În urma celor susținute în sala de judecată de martorii propuși de femeie, s-a stabilit că beneficiara nu se accidentase în timpul turei Georgetei, iar ușa fusese stricată cu mult timp înainte, fiind vina conducerii centrului de a nu se fi sinchisit să rezolve problema.
Problema era însă că tocmai conducerea centrului avea ceva contra asistentei, pe care a cercetat-o disciplinar de mai multe ori în ultimii ani, pe diferite pretexte. Unul din motive pare să fie de natură religioasă.
Femeia se simte discriminată
”Din 2023 sunt hărțuită la locul de muncă de conducerea centrului. Mi-au distrus sănătatea și am ajuns să trăiesc prin procese pentru a-mi păstra locul de muncă. Nu vreau să acuz pe nimeni, însă cred că și faptul că nu sunt ortodoxă a fost o problemă pentru șefa centrului, care, potrivit dispozițiilor legale, trebuia să îmi dea liber vinerea și sâmbăta”, povestește femeia pentru site-ul nostru.
Escapadă fără avantaj
Problema este că lucrătoarea a avut o perioadă de rătăcire… sindicală, după cum ea însăși a explicat: ”Am plecat din sindicatul Forța Legii la îndemnul unei colege, dar acum regret, fiindcă fără ei nu aș fi reușit să câștig în instanță. Am fost reprezentată în proces de tânăra Alexandra Melania Cojocariu, consilier juridic la Forța Legii, altfel mi-aș fi pierdut locul de muncă”, a mărturisit Georgeta.
În perioada de rătăcire, Georgeta a fost reprezentată în fața Tribunalului Dolj de sindicatul la care aderase, însă problema nu s-a rezolvat. Apărătorii Forța Legii, în schimb, au dovedit magistraților că în cazul femeii se încălcase Codul Muncii.
Iată ce a scris echipa de apărători de la SNFL:
”Conform art. 252 litera c, Codul Muncii, atunci când are loc o cercetare disciplinară şi se aplică o sancţiune, este obligatoriu să fie menţionată în decizia de sancţionare modalitatea în care salariatul şi-a făcut apărarea. La aplicarea sancţiunii, angajatorul avea obligaţia să ţină cont de toate circumstanţierile individuale prevăzute de art. 250 Codul Muncii, ceea ce în speţă în mod indubitabil nu s-a aplicat”.
Ce nu se poate imputabil, se încearcă… neimputabil
În prezent, lucrurile par mai liniștite, doar pentru că instituția se reorganizează, lovind, și prin această măsură, împotriva celor care trebuie să aibă grijă de bătrânii abandonați în astfel de centre.
”Sunt disponibilizări și probabil că sunt trecută pe listă. Dispar mai multe posturi de asistenți medicali, infirmiere, cam tot ce înseamnă îngrijirea bolnavilor. Se știe faptul că va fi reorganizare la nivelul DGASPC-ului. Nu știu ce vor face cu oamenii”, a adăugat Tudor Georgeta.
Sindicatul Național Forța Legii a dovedit în fața Curții de Apel Craiova că abuzurile se pot înlătura, iar legea să fie aplicată corect.
Reformă administrativă doar pentru unii
Începând cu data de 1 iulie 2025, numărul de posturi din cadrul Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Maria” din Craiova va fi redus de la 55 la… 26. Această modificare presupune desființarea a 20 de funcții contractuale de execuție ocupate, dintre care: 4 posturi de asistent medical, 4 de kinetoterapeut, 2 de inspector de specialitate, 5 de instructor de ergoterapie, 1 post de inspector de specialitate – profesor de cultură fizică medicală și 1 post de medic primar. De asemenea, vor fi eliminate și 9 posturi vacante: 4 de asistent medical, 1 de kinetoterapeut, 1 de inspector de specialitate și 3 de instructor de ergoterapie.
Parte dintre actualii angajați au început deja să se reorienteze profesional, către Spitalul Universitar din Craiova și alte direcții, iar bătrânii din centre rămân să sufere din cauza lipsei de personal.
”Situația este unică în Țară, niciunde nu s-a procedat până acum la o asemenea bătaie de joc la adresa vârstnicilor și a copiilor internați în centrele instituționalizate să fie lăsați fără medici, asistenți medicali, asistenți sociali sau infirmieri în centre, ca în Dolj”, a confirmat pentru site-ul nostru, Președintele Sindicatului Național Forța Legii, Ringo Dămureanu.