ACTUALITATEA in justitie

Sanctiune anulata. CURTEA DE APEL CRAIOVA a pronuntat miercuri, 20 mai 2015, o solutie definitiva prin care a fost anulata decizia de sanctionare disciplinara a politistului local craiovean Marcel Enache pentru presupuse delicte de opinie postate pe o retea de socializare, care au deranjat conducerea institutiei si cel mai probabil pe primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu. Tribunalul Dolj a pronuntat pe fond aceeasi solutie. Politistul local a fost reprezentat de SAP Forta Legii, prin Nicoleta Baloiu, consilier juridic in cadrul organizatiei.


Actiune ANFP respinsa. TRIBUNALUL BUCURESTI a pronuntat marti, 19 mai 2015, o solutie de respingere a actiunii formulate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) impotriva primariei comunei Cerat, judetul Dolj si a functionarului public Andrei Madalin Anghel, membru de sindicat, reprezentat in proces de SAP Forta Legii prin presedintele organizatiei, Ringo Damureanu. ANFP ceruse instantei sa anuleze concursul de recrutare organizat de primarie, precum si actul administrativ de numire in functia publica. Solutia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.


Exonerare admisa. CURTEA DE APEL BUCURESTI a pronuntat vineri, 15 mai 2015, o solutie definitiva de admitere a cererilor unor angajati cu contract individual de munca din primaria comunei Pietrosani, judetul Teleorman, care au solicitat sa li se restituie sumele imputate de Curtea de Conturi Teleorman dar retinute de institutie dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 84 / 2014. Institutia nu a aplicat masura exonerarii, iar Tribunalul Teleorman a dat in prima faza castig de cauza primariei. Dupa aderarea salariatilor la SAP Forta Legii, au fost reprezentati in faza de apel de Sindicat, prin consilier juridic Nicoleta Baloiu.


Sanctiune anulata. TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat joi, 23 aprilie 2015, o solutie prin care a admis contestatia formulata de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Tudor Constantin, impotriva deciziei de sanctionare disciplinara emisa de conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj. Reclamantul a fost sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pentru un conflict avut la serviciu. Instanta a anulat decizia de sanctionare si a obligat paratul sa plateasca reclamantului despagubiri egale cu sumele retinute in temeiul acestei decizii, actualizate la data platii. In proces, SAJ Dolj a fost reprezentat prin avocat Bosneanu Alexandru, iar Sindicatul a fost reprezentat prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutia va putea fi atacata cu apel.


Sanctiune anulata. Joi, 16 aprilie 2015, TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat o solutie de admitere a cererii formulate de contabilul comunei Podari, judetul Dolj, Marinela Zaharia, prin SAP Forta Legii, impotriva Primarului comunei Podari pentru anularea dispozitiei de sanctionare disciplinara emisa de primar in urma unei cercetari defectuoase, initiata si administrata de secretarul comunei, reclamantei imputandu-se practic ca nu facea plati fara documente justificative. Reclamanta a fost asistata in faza cercetarii disciplinare de sindicat, prin presedintele organizatiei, Ringo Damureanu, iar in proces a fost reprezentata prin consilier juridic Nicoleta Baloiu. Tribunalul a anulat nu doar dispozitia de santionare si raportul Comisiei de disciplina, ci si dispozitia de constituire a comisiei de disciplina emisa de primar la propunerea secretarului com. Podari, Camelia Dinu, obligand institutia sa-i restituie salariatei abuziv sanctionate si suma de 430 lei care i-a fost retinuta in baza dispozitiei de sanctionare. Solutia va putea fi atacata cu recurs.


Sanctiune anulata. Joi, 2 aprilie 2015, TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat o solutie de admitere a cererii formulate de secretarul comunei Dobrotesti, judetul Dolj, Florea Ciurel Aglaida Maria, prin SAP Forta Legii, impotriva Primarului comunei Dobrotesti si a Comisiei judetene de disciplina pentru faptele secretarilor de primarii. Impotriva secretarului comunei fusesera depuse si inregistrate la Prefectura Dolj in aceeasi zi mai multe delatiuni pentru presupuse fapte petrecute cu mult timp in urma, spre a o forta sa plece din primarie. La cererea Sindicatului, Tribunalul a anulat atat decizia de sanctionare disciplinara emisa de primar, cat si raportul comisiei de disciplina. Primaria a fost reprezentata in proces prin avocat Adriana Belu, iar reclamanta prin consilier juridic Nicoleta Baloiu.


Amenda anulata. JUDECATORIA CRAIOVA a pronuntat miercuri, 1 aprilie 2015, o solutie de admitere a cererii formulate de Adriana Enache, salariat in cadrul sistemului public de asistenta sociala si protectia copilului, membru SAP Forta Legii, impotriva unui Proces-verbal de sanctionare emis pe numele sau de IPJ Dolj la data de 16 aug. 2014. Salariata a fost amendata contraventional dupa ce a apelat la sistemul unic de urgenta „112” anuntand ca minorele pe care le supraveghea erau sistematic filmate de Aurora Tiribeja, persoana fara ocupatie, fost director executiv al AJOFM Dolj in perioada guvernarii PD-L. Sindicatul a formulat o cerere de interventie in acest dosar, in interesul salariatei, dat fiind ca fapta s-a petrecut in timpul serviciului, spre a o putea sprijini in justitie. Judecatoria a anulat procesul verbal de sanctionare contraventionala emisa de politie. Sindicatul a fost reprezentat in proces prin consilier juridic Nicoleta Baloiu. Solutia va putea fi atacata cu apel de IPJ Dolj.


Spor de noapte. La data de 9 martie 2015, TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat o solutie definitiva prin care a admis cererea formulata de SAP Forta Legii in numele membrilor de sindicat Velea Marcel, Goge Ion, Nita Lucian si Mirsolea Gheorghita Lucian, impotriva Primarului com. Desa, judetul Dolj, prin care a dispus obligarea institutiei sa plateasca reclamantilor spor de 25 % din salariu pentru munca prestata in timpul noptii in perioada 2011-2015, actualizate la data platii. Sindicatul a fost reprezentat in proces prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutia nu a fost recurata de catre institutie.


Sanctiune inlocuita. TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat recent o solutie prin care a admis in parte contestatia formulata de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Minculeasa Victoras Ion, inginer in cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, prin care a dispus anularea deciziei de sanctionare emisa de regie si inlocuirea sanctiunii disciplinare a reducerii salariului cu sanctiunea disciplinara mai blanda, a avertismentului scris. Sindicatul a fost reprezentat in proces prin consilier juridic Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutia nu este definitiva, cererea de declarare a apelului urmeaza a fi depusa de RAT Craiova.


Promovare in clasa. TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat recent o solutie definitiva prin care a admis cererea formulata de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Veronica Bimbirica, impotriva Primarului com. Bistret, judetul Dolj, prin care a dispus obligarea institutiei la organizarea concursului de promovare in clasa, instanta constatand ca reclamanta indeplineste conditiile legale in acest sens. Sindicatul a fost reprezentat in proces prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutia nu a fost recurata de catre institutie.


Promovare in trepte de salarizare. CURTEA DE APEL CRAIOVA a pronuntat la finele anului trecut doua solutii definitive prin care a admis recursurile si implicit cererile formulate de SAP Forta Legii in numele membrilor de sindicat Ramona Mihailescu si Elena Balan, impotriva Primarului com. Farcasu, judetul Dolj, prin care a anulat dispozitiile de incadrare a reclamantelor pe treapta 3 de salarizare si a mentinut dispozitiile anterioare, prin care acestea fusesera incadrate pe treapta 2. Prin dispozitii emise de parata, incepand cu data de 01.09.2013, reclamantele au promovat in fuctia publica pe treapta de salarizare 2, dispozitiile primind aviz de legalitate de la Institutia Prefectului au produs efecte. Ulterior, la data de 24.02.2014, Primarul a emis alte dispozitii, prin care a dispus reincadrarea reclamantelor retroactiv, incepand cu aceeasi data de 01.09.2013 cu retinerea din salariu pe o perioada de un an a unor sume de bani considerate ca drepturi salariale incasate necuvenit. Aceste din urma dispozitii au fost contestate la instanta de reclamante, insa Tribunalul Dolj a respins actiunile, ceea ce a condus la atacarea acestora cu recurs. Sindicatul a fost reprezentat prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei.


Vechime in salariu. TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat recent o solutie definitiva prin care a admis cererea formulata de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Onita Lungu, impotriva Primarului com. Dobresti, judetul Dolj, prin care a dispus obligarea institutiei sa-i stabileasca reclamantei salariul de baza conform vechimii totale in munca si sa ii achite o despagubire egala cu contravaloarea sporului de vechime incepand din luna februarie 2011. Sindicatul a fost reprezentat in proces prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutia nu a fost recurata.


Vechime pentru pensie. TRIBUNALUL DOLJ a pronuntat recent doua solutii definitive prin care a admis cererile formulate de SAP Forta Legii in numele membrilor de sindicat Onita Lungu si Elena Coteanu, impotriva Primarului com. Dobresti, judetul Dolj, prin care instanta a constatat ca in perioada 1983-1991 si respectiv 1982-1984 reclamantele au desfasurat activitate in baza unor contracte individuale de munca in cadrul fostului CAP, activitate ce constituie vechime in munca si a obligat paratul, in calitate de detinator al arhivei fostului angajator, sa elibereze reclamantelor adeverinte in acest sens. Sindicatul a fost reprezentat in aceste procese prin Claudia Epure, secretar general al organizatiei. Solutiile pronuntate nu au fost recurate.


Spor de dispozitiv – imputatie anulata. CURTEA DE APEL CRAIOVA a pronuntat recent o solutie definitiva prin care a admis apelul formulat de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Florea Padeanu, in contradictoriu cu Primarul com. Catane, judetul Dolj, schimband in tot solutia pronuntata de Tribunalul Dolj. In urma unui control al Curtii de Conturi Dolj, primarul l-a actionat in judecata pe salariat pentru a-l obliga sa restituie suma de 1980 lei reprezentand contravaloarea platilor nedatorate. Tribunalul a admis cererea primarului, insa sindicatul a formulat apel, unde a obtinut respingerea actiunii. In proces Sindicatul a fost reprezentat prin Claudia Epure, secretar general SAP-FL.


Secretar de primarie reintegrat. CURTEA DE APEL CRAIOVA a pronuntat o solutie definitiva prin care a admis recursul formulat de SAP Forta Legii in numele membrului de sindicat Tudor Cola, fost secretar al com. Gogosu, judetul Dolj, in contradictoriu cu Primarul acestei comune si Comisia judeteana pentru cercetarea disciplinara a secretarilor de primarii, schimband solutia pronuntata de Tribunalul Dolj. Curtea a admis recursul, a admis in parte actiunea, a anulat in parte dispozitia de destituire, inlocuind sanctiunea disciplinara aplicata cu sanctiunea diminuarii drepturilor salariale cu 20% pe o perioada de 3 luni, dispunand in favoarea recurentului reprezentat prin Sindicat plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si recalculate, si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat functionarul public de la data incetarii raportului de serviciu pana la data reintegrarii efective. Impotriva acestei solutii, primarul a formulat cerere de revizuire, care i-a fost respinsa. In aceste procese, primarul a fost reprezentat prin avocat Cristina Croitoru, iar Sindicatul prin consilierul juridic Nicoleta Baloiu. In prezent, dl. Tudor Cola este din nou secretar al com. Gogosu, judetul Dolj.


Plata weekend si sarbatori legale. Plata activitatii desfasurate de personalul din sectorul public in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale in cadrul schimbului normal de lucru a dat peste cap orice logica in justitie. Desi actele normative anuale de reglementare a salarizarii prevad ca acest tip de activitate trebuie compensata cu timp liber corespunzator, angajatorii nu au acordat acest drept, care suplimentar in opinia Sindicatului trebuia acordat suplimentar fata de timpul liber neplatit. Drept urmare, salariatii care lucreaza in ture au fost constransi sa lucreze chiar si in zilele in care ar fi trebuit sa beneficieze de aceasta compensare, adica sa fie liberi, ceea ce in opinia Sindicatului le da dreptul sa fie despagubiti pentru munca prestata dar neplatita in ultimii trei ani. De aceeasi parere cu noi au fost si majoritatea completelor de conflicte de munca de la TRIBUNALUL DOLJ, cu exceptia a doua complete de munca si a celor de contencios administrativ, care le-au refuzat angajatilor plata acestor drepturi. Surpriza de proportii a constituit-o insa CURTEA DE APEL CRAIOVA, care a avut o practica extrem de neunitara. Judecatorii de la Sectia contencios administrativ au respins toate recursurile formulate in numele functionarilor publici, in speta pentru politistii locali. La Sectia civila – conflicte de munca, primul complet de apeluri care s-a pronuntat (C12) a admis apelurile noastre si a respins apelurile Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, dand primele solutii definitive, toate in favoarea salariatilor. Dupa aceea, toate celelalte complete au pronuntat solutii diametral opuse. Dupa o vreme, la aceasta practica s-a raliat si completul C12, respingand definitiv actiunile, iar dupa un timp si-a schimbat si aceasta practica. In prezent, completele C12 si C6 resping toate apelurile formulate de sindicat si institutie, adica mentin solutiile pronuntate de Tribunal, indiferent daca acestea sunt sau nu favorabile salariatilor, in timp ce restul completelor admit apelurile institutiei si le resping pe cele formulate de Sindicat, respingand definitiv actiunile formulate in numele salariatilor. Practic, in aceeasi sedinta de judecata cele doua complete au pronuntat solutii contradictorii pe fond in dosare diferite. Logica respingerii actiunilor, si anume aceea ca salariatii respectivi nu au depasit norma lunara de ore prevazuta de lege, este gresita in opinia Sindicatului tinand seama de articolul 4 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice munca fortata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*