Adio, Stat de drept !

          Parlamentul rusinii nationale a adoptat, miercuri, in Camera Deputatilor, cu 143 de voturi „pentru”, 108 impotriva si 4 abtineri, proiectul de modificare a OUG nr.  71 / 2009, privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, initiat de Guvernul PDL-UNPR-UDMR condus de premierul Emil Boc (foto), dupa ce proiectul de lege fusese anterior adoptat si de Senat.


          Amendamentele aduse la OUG nr. 71 / 2009 prelungesc termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari pana in anul 2016, modificand totodata si procentele anuale de returnare a sumelor respective. Potrivit acestor amendamente adoptate de plenul Camerei Deputatilor, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2012 se va realiza dupa o procedura de executare astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titului executoriu, urmand ca in anii urmatori sa se plateasca 10% in anul 2013, 25% in anul 2014, 25% in anul 2015 si, respectiv 35% din valoarea titulului executoriu in anul 2016.


           Aceste modificari au fost aduse OUG nr. 71 / 2009 in conditiile in care aceeasi ordonanta, adoptata de acelasi Guvern Boc, prevedea initial ca in anul 2012 ar fi trebuit platita ultima transa din valoarea titurilor devenite executorii inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, aceasta fiind prevazuta a se aplica astfel: 34% in 2010 si cate 33% in 2011 si 2012.


           Biroul Executiv al Sindicatului Administratiei Publice Forta Legii isi manifesta ingrijorarea fata de politizarea excesiva a actului de justitie in Romania, menita sa zadarniceasta insasi infaptuirea actului de dreptate sociala, prin imixtiunea abuziva si nepermisa a puterilor executiva si legislativa in rolul si functionarea puterii judecatoresti, pe care Biroul Executiv o considera o violare a Statului de drept in Romania.


           In opinia Birolui Executiv SAP Forta Legii, faza de executare a proceselor face parte din procesul de justitie, ca forma finala in care se materializeaza actul de justitie, iar cetatenii romani au dreptul, intr-un termen predicitibil si rezonabil, la a-si vedea aduse la indeplinire sentintele favorabile pronuntate de justitie.


           Perioada comunista prin care Romania a trecut in perioada 1947 – 1989 a fost caracterizata de un pseudo-sistem de justitie, acaparat si dominat de Partidul-stat, in care sentintele judecatoresti respectau intocmai vointa politicului, care domina intreaga societate, iar bunurile cetatenilor erau nationalizate pe toata aceasta perioada, chiar daca cetatenii au avut titluri de proprietate pe bunurile lor mobile si imobile.


           Executarea sentintelor judecatoresti favorabile salariatilor bugetari s-a facut incepand cu anul 1990, pana in anul 2007, in termenul de 15 zile prevazut de Codul Muncii, iar in perioada 2007 – 2009 in termenul de 6 luni prevazut de OUG nr.22 / 2002, rep., insa dupa venirea la putere a Guvernului Boc nu s-a mai executat nicio sentinta favorabila salariatilor bugetari, drepturile salariale obtinute de acestia prin justitie fiind in prezent nationalizate cel putin pana in 2016, potrivit reglementarilor recent adoptate.


          Legea se va aplica intocmai si bugetarilor reintegrati in munca in urma anularii actelor de concediere, care astfel nu-si pot primi salariile la care ar fi avut dreptul in anii 2010 si 2011, cu toate ca si in aceasta privinta initial premierul Emil Boc, la propunerea reprezentantilor Forta Legii, Ringo Damureanu si Octavian Chelemen, acceptase ca salariile de baza sa fie exceptate de aceasta ordonanta.


           Nu avem nicio garantie ca in anul 2016 datoriile statului catre angajatii sai vor fi stinse integral. Pana atunci insa, statul nu isi va iarta niciunul dintre angajatii de la care trebuie sa recupereze anumite sporuri, acestea urmand sa se recupereze chiar in perioada actuala, si nu in 2016. Astfel, Guvernul aplica o dubla masura in relatia cu salariatii.


           Prin astfel de amanari succesive a platii drepturilor castigate in instanta, Cabinetul Boc urmareste zadarnicirea actului de justitie si decredibilizarea in ochii salariatilor si a opiniei publice, atat a Justitiei, ca putere in stat menita sa pastreze si sa refaca ordinea sociala, cat si a organizatiilor sindicale ale lucratorilor, lovind astfel extrem de puternic in dreptul de asociere al cetatenilor, garantat de Constitutie.


           Amanarea punerii in executare a hotararilor judecatoresti din 2009 a devenit perpetua, dupa ce Guvernul Boc a emis in acest sens OUG nr. 71 / 2009, urmata de OUG nr. 18 / 2010, OUG nr. 45 / 2010, OUG nr. 113 / 2010, iar in prezent Legea de aprobare si modificare a OUG nr. 71 / 2009.


           Biroul Executiv SAP Forta Legii nu crede in onestitatea si buna credinta a actualei Puteri politice, nu crede ca drepturile salariatilor bugetari castigate in interesul membrilor de catre sindicate in justitie cu multa munca si eforturi, vor fi acordate de actuala guvernare.


           Biroul Executiv recomanda membrilor de sindicat sa aiba incredere in Justitie, sa fie convinsi ca Romania va depasi aceasta faza in care Statut de drept se afla in pericol, ingenunchiat de puterea politica si ca drepturile provenind din titlurile de proprietate obtinute in justitie vor fi puse in posesiune chiar si dupa plecarea de la putere a actualei guvernari.


http://www.gds.ro/Actualitate/2011-10-12/Amanarea+unor+drepturi+salariale+nu+respecta+exigentele+CEDO&hl=procuror&tip=toate


http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&sectiune=online&idcat=11&idstire=106035&title=Forta-Legii-ataca-Parlamentul-rusinii.html


DEPARTAMENTUL COMUNICARE


Secretar General, Claudia EPURE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*