Alo, SNPC Giarmata : Sindicatul domnului Constantinescu ?

Am anunțat recent despre înființarea, la începutul lunii februarie, a Sindicatului fantomă din ANPC, creat la foarte scurt timp după reinstalarea în funcție a Președintelui actual al ANPC, prin grija unui comisar șef de regiune, cu care Președintele împarte sentimente contradictorii, în funcție de anotimp. Avem acum și statutul ”dihaniei”, prin bunăvoința unuia din ”fondatorii” săi. Citiți și vă cruciți:

SEDIUL, LA ȚARĂ: Sediul așa-numitului ”Sindicat Național al Protecției Consumatorilor” (SNPC) se află în mediul rural, în comuna Giarmata, județul Timiș. Din câte cunoaștem, în această localitate domiciliază Președintele / Jurist / Comisar, doamna Codreanu Raluca Coredana (scuzați cacofonia). Astfel că, dacă doamna Raluca Codreanu (scuzați din nou cacofonia), se va lepăda de acest proiect cusut cu ață colorată, așa-zisul Sindicat național va trebui să își caute cuib prin alte sate. O astfel de vulnerabilitate nu apare recomandabilă unei organizații care își propune să apere drepturile și să promoveze demnitatea membrilor săi.

ORGANIZAȚIE ILEGALĂ: Puținii membri fondatori ai SNPC erau membri ai Sindicatului Național ”Forța Legii”, aproape fără excepție, unii încă sunt și azi. Astfel, ei nu puteau avea calitatea de fondatori ai unei alte organizații sindicale, decât prin încălcarea legii. Vorbim aici de art. 3 alin. (4) din Legea dialogului social nr. 62 / 2011, rep. Vă dați seama, acei oameni nu doar că încălcau legea, dar își trădau propria organizație sindicală din care făceau parte, făcând alta, și își necinsteau propriul proiect, fiind membrii unei alte organizații. Ce fel de oameni sunt aceștia și ce ordine au primit ? Judecătoria Timișoara a fost sesizată pentru radierea organizației.

SUS ANU’, JOS ANU’: Unul dintre membrii fondatori ai SNPC este deja ”revoluționarul” comisar șef de la Brașov, contestatarul și nu prea al actualului Președinte al Autorității, în ultima perioadă. La vremea respectivă, când a nășit noul sindicat, nu părea a încolți vrajba războiului între cei doi ”Cattani” din ANPC. Gurile rele spun chiar că ”brașoava” comisă la Timișoara ar fi fost dospită cu ordin de la Capitală. Abia se reinstalase în funcție actualul Președinte și, nu-i așa, nu se putea pune împotriva ”valului revoluționar” al colegului de sub Tâmpa. Cunoașteți bine atitudinea unor astfel de șefi față de orice organizație sindicală cu adevărat independentă, ceea ce lămurește pe deplin căror interese este menită să servească o astfel de inițiativă. Vedeți bine, șefii acum sunt pe mână, acum se ceartă pe avantaje. Și lucrătorii ai cui rămân ? De asta am spus ”sus anu’”, pentru că anul trecut Cattani de Brașov era sus și cerea să devină membru ”Forța Legii”. Și am spus ”jos anu’”, pentru că anul nou 2022 a adus un alt proiect, diametral opus. Oare, vă pot reprezenta astfel de proiecte dubioase, de tipul ”sindicatul nostru”, adică ”al autorității”?… Ați fi de acord să faceți parte dintr-o organizație nășită de șefi cu valențe sentimentale bipolare, de cineva care acum e cu… ”sus” conducerea, apoi cu ”jos” și tot așa, iar lucrătorii să fie implicați, fără voia lor, ba în cumetrii, ba în conflicte între șefi vremelnic la putere ?!

OBEDIENȚĂ, PRIN STATUT: SNPC își propune de la început, prin Statut, să fie docil, adică ”să încurajeze un tipar non-conflictual al activității sale” și să nu-și deranjeze stăpânii, adică ”să nu implice membrii săi în nicio formă de protest public care ar leza imaginea ANPC”. Este lămuritor, nu ?!…

ORGANIZAȚIE XENOFOBĂ: Deși majoritatea membrilor săi fondatori activează la Timișoara, supranumit ”orașul toleranței”, un oraș cosmopolit, ce are în funcție un primar ales care nu este cetățean român, se simte ”briza mării” sau ”aerul de munte”, adică influența externă, deoarece doctrina sa este una extremistă și xenofobă. Noul ”sindicat” are, prin Statut, ”îndatorirea de a nu alege în organele de conducere cetățeni străini”, o prevedere care contravine flagrant principiilor democratice și prevederilor Constituției Țării. Cum ar fi dacă în oricare din țările europene în care românii trăiesc și muncesc, organizațiile sindicale să le reprime dreptul elementar de a alege și a fi ales în conducerea organizațiilor menite să le apere interesele?!…

SCOPUL ESTE UNUL COMERCIAL? Așa-numitul Sindicat Național al Protecției Consumatorilor își propune cu insistență să desfășoare activități cu caracter comercial, o prevedere care se repetă obsesiv în conținutul Statutului acestei organizații, la mai multe articole: (8) din Secțiunea II Obiectivele sindicatului, (4) din Secțiunea VI Patrimoniul SNPC… SAU UNUL STRICT FINANCIAR ? deoarece se repetă la fel de insistent cu privire la ”salariile sau indemnizațiile președintelui și ale membrilor Biroului Executiv”, ”compensarea sumelor pierdute din fondurile sindicatului”, despre angajarea de ”persoane care nu sunt membrii de sindicat” (sic!) și chiar despre un ”sistem de acordare a recompenselor și compensațiilor”, cu capitol distinct în Statut: Secțiunea X Recompensele și Compensația, toate, bineînțeles, tot din fondurile sindicatului, la final vorbindu-se și despre ”împărțirea patrimoniului disponibil”. Se poate pune astfel întrebarea dacă pentru fondatorii acestei organizații mai contează interesele posibililor membri ?

FONDATORI CU 15 LEI: Culmea este că aceiași membri fondatori au fost destul de zgârciți când a fost vorba să contribuie financiar la zestrea organizației care să îi apere de vânt și furtună: au donat doar câte 15 lei… de căciulă drept ”contribuția fiecărui membru fondator”. Pe principiul puțin dai, mult primești ?!… În fine, cu chiu, cu vai, au constituit un patrimoniu inițial în impresionanta sumă de 225 lei… cam de un drum de la Timișoara la Reșița, cu o diurnă pentru șofer de o cafea. Dar cu aceeași cotizație, însă de la 100 de membri din Țară, vor putea face chiar un drum de București și le-ar mai rămâne și de-o ciorbă pe autostradă. Greu… De onorarii pentru avocați sau de cheltuieli cu apărători proprii, pentru membri, mai are sens să vorbim ?!

”RECOMPENSE” PE SPINAREA AGENȚILOR ECONOMICI? Sindicatul Național al Protecției Consumatorilor visează la ”reținerea, ca venituri proprii, a unei cote de 15% din amenzile aplicate de către subunitățile aparținătoare pentru dezvoltare proprie și recompensarea personalului care aplică sancțiunea”. Adicătelea, ”cota-parte” din amendă. Ca venituri ”proprii” ale cui ?! Ale Autorității căreia sub nicio formă nu i-ar leza imaginea. Pentru ce? Pentru ca aceasta, Autoritatea adică, să se dezvolte. Și dacă îi mai rămân ceva bănuți, să recompenseze și lucrătorii care ”aplică” sancțiuni agenților economici. Adică o nouă povară fiscală pe spinarea acestora. Dar, oare, când s-ar ”recompensa”, care ar fi ordinea de acordare a acestor sume? Ar mai rămâne ceva și pentru lucrătorii de la nivelul județelor ?! Bună întrebare. Ale cui interese le reprezentați, domnilor ?!… Și încă ceva. Parcă deunăzi erați împotriva Ordinului ANPC nr. 532 / 2022, tocmai pe motiv că vă obligă să creșteți numărul sancțiunilor aplicate. Cum rămâne treaba ? Recent, șeful cel mare de la Blue Air tocmai asta parcă acuzase, că i s-a cerut ”cota-parte” de 10% pentru controlori. Vreți 15%?

FĂRĂ ORGANIZAȚII TERITORIALE: Deși noua organizație își declară ca ”scop” unirea tuturor membrilor într-un sindicat ”liber”, Statutul prevede clar că ”nu are ca principiu de organizare diviziunea teritorială” prin înființarea de birouri teritoriale. Mai clar, la Giarmata sau niciunde. Atunci, din ce resurse se va putea organiza noul sindicat și pentru restul membrilor din Țară ?

WHATSAPP REZOLVĂ TOTUL: Cum își propune revoluționarul sindicat să rezolve problemele membrilor din alte județe ? Desigur, prin Whatsapp și ce s-o mai găsi printre aplicațiile mobile iOS și Android, pentru a dezvolta ”un canal potrivit de comunicare”. On-line, este cea mai bună treabă !

”SÂNGE PROASPĂT”, DA, PENSIONARI, NU: În lipsă de membri, pentru că va fi greu să constitui un ”sindicat național” la nivelul unei Autorități care numără un personal de doar câteva sute de lucrători, noul sindicat își propune să aplice principiul ”sângelui proaspăt” inițiat de actualul Președinte ANPC, sub mandatul căruia s-a înființat. Astfel, elevii și studenții vor avea calitatea de Membru Junior, fără cotizație, însă ”pot participa la activitatea sindicatului și la promovarea obiectivelor din statut”. În schimb, pe baza acelorași principii, anti-veterani, după pensionare adio reprezentare din partea sindicatului, deoarece prin pensionare se pierde automat calitatea de membru de sindicat, în cazul în care bietul proaspăt pensionar nu a știut că trebuie să solicite ”în scris, menținerea calității de membru”. La Sindicatul Național ”Forța Legii” e exact invers: doar dacă te retragi în scris pierzi calitatea, nu însă și prin pensionare, pentru că pensionarul nu mai plătește cotizație, dar este reprezentat gratuit în toate spețele care privesc perioada lui activă. La SNPC sunt reguli noi.

STATUT BRAMBURA, PREVEDERI ILEGALE SAU CONTRADICTORII: Deși își propune prin statut ”lupta permanentă împotriva ignoranței”, realitatea dovedește exact contrariul, Statutul acestei organizații fiind ca un vis urât. Acesta pretinde că își desfășoară activitatea ”conform Legii 57/2019 Codul administrativ”, însă respectiva Lege 57/2019 are alt obiect, Codul administrativ fiind adoptat printr-o OUG cu același număr, dar nici Legea, nici OUG-ul respectiv nu reglementează nimic legat de sindicate, aplicabilă fiind Legea nr. 62/2011, rep., de care, se vede treaba că Președintele / Jurist / Comisar și toată echipa lui habar nu au avut, de vreme ce au încălcat-o de la un capăt la altul. SNPC își propune printre obiectivele sale principale ”unirea mișcării sindicale din administrația publică”, însă au realizat exact contrariul: fiind membri într-un Sindicat al administrației publice, l-au părăsit în mod rușinos și neprincipial, fără a anunța. Nicio pierdere însă.

CU SIFON SAU FĂRĂ ? SNPC își propune colaborarea cu instituții publice și ONG-uri naționale și internaționale pentru ”demascarea și combaterea corupției, abuzurilor și încălcării drepturilor omului”, cel mai probabil la nivelul ANPC-ului, dar cum va putea realiza aceasta dacă în același timp își propune să nu susțină nimic care ar leza imaginea ANPC? Poate prin acele ”activități cultural-artistice” cu membrii săi pe care își propune să le organizeze? Greu de crezut.

”CULMILE” SNPC: Culmea 1: Deși Congresul alege un Vicepreședinte (singular), Biroul Executiv are doi ! Culmea 2, spre 3: Deși SNPC e doar un bebeluș, membrii Biroului Executiv trebuie să aibă… 3 ani vechime !

COTIZAȚIE LA MENIU ? Cotizația la noul sindicat se pare că va fi stabilită ”a la carte”, membrii acestuia având ”posibilitatea să aleagă suma dorită dintre trei opțiuni” valabile la momentul cererii de înscriere.

”ORGANUL” APLICĂ SANCȚIUNEA: Pentru membrii care nu vor respecta disciplina noii organizații, se vor aplica sancțiuni disciplinare, iar Statutul prevede că ”organul” care va face asta va fi Biroul Executiv.

PROIECT GREȘIT: Proiectul așa-numitului Sindicat Național al Protecției Consumatorilor este structural greșit, în sensul că acesta va fi nefuncțional. Pe lângă tot ce s-a scris mai sus, un astfel de proiect nu va putea avea resurse financiare nici să existe ca organizație, să-și plătească funcționarea, dar să apere membrii?

OPINIA FORȚA LEGII: Ne dorim întărirea mișcării sindicale, apărarea drepturilor și promovarea intereselor tuturor lucrătorilor membri de sindicat. Dar acestea se realizează cu seriozitate și cu demnitate. Nicidecum cu astfel de proiecte, care încalcă legea națională și legea bunului simț. Deșteaptă-te, române !!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*