Boala lunga, moarte sigura! Guvernarea Boc, bataie de joc

Emil Boc si ministrii din Guvernul pe care-l conduce au mintit cu nerusinare! Astfel:
1. Sindicatele au fost scoase de la negocierea Legii unice de salarizare, in toamna lui 2009, dupa ce ministrii lui Boc si-au dat seama ca prin participarea sindicatelor ar putea iesi o lege buna. Proiectul astfel realizat nu a mai fost dezbatut nici in Parlament, ci adoptat pe baza „angajarii” raspunderii Cabinetului.
2. „Niciunul dintre salariatii bugetari nu va pierde la salariu in 2010 prin aplicarea Legii unice a salarizarii” – a fost cantecul de lebada cu care micutul Prim-ministru si supusii sai au adormit atentia salariatilor bugetari din decembrie anul trecut pana deunazi, cand adevarul a iesit la suprafata.
3. Reincadrarile in functii la 01.01.2010, facute cu tardivitate, prin februarie sau nici chiar pana in momentul de fata, nu au avut la baza niciun fel de indrumari metodologice, ci numai o referire vaga prevazuta la art. 30 alin. (3) din lege.
4. Cu toate ca in Codul Muncii se prevede un termen de trei ani pentru pretentii salariale, iar Statul si institutiile sale, care au o armata de consilieri, au termen de raspuns de 30 de zile, termenul de contestare a dispozitiilor de reincadrare pentru angajati a fost stabilit la numai… 5 zile, care puteau sa includa si zilele de repaus saptamanal, inainte de a primi salariile ciuntite, pentru ca oamenii sa fie practic in imposibilitatea de a contesta taierile din salarii operate de „medicii” lui Boc.
5. Directiile finantelor publice si Agentiile judetene de prestatii „anti” sociale au fost puse sa urmareasca aplicarea legii la nivelul primariilor, astfel incat sa puna calusul si sa parasca la Curtea de Conturi, fara insa a fi fost instruiti sa ajute in vreun fel.
6. Actualul ministru al Muncii, Mihai Seitan, a mintit si el cu aceeasi nerusinare specifica, pe 5 februarie, la intalnirea cu delegatia Uniunii Forta Legii, cand a dat asigurari ca va afisa pe site-ul ministerului lamuriri despre sporuri si cum se vor stabili salariile in 2010, aratandu-se de acord sa organizeze o intalnire intre cei care avizeaza reincadrarile salariale din judete si reprezentantii sindicatelor, pentru a lamuri aspecte legate de reincadrari, aplicarea legii in 2010 si contractele colective. Rezultatul a fost ca ministerul a afisat pe site http://www.mmuncii.ro/pub/img/site/files/2b2f7b4639f35f783cb868fda22f0d1b.pdf, asa-numite „solutii posibile”, insa nu a raspuns la intrebarile „delicate” si nici la adresele oficiale din partea institutiilor si a sindicatelor, iar intalnirea „de taina” s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, la Caciulata, in absenta sindicatelor.
7. In urma instruirii secrete facute de ministrul Seitan subordonatilor sai, ieri, Agentiile judetene de prestatii „anti” sociale au trimis catre primarii si consiliile judetene niste circulare nesemnate, prin care, cu lasitate, primarii si presedintii de consilii judetene sunt avertizati ca „trebuie respectate” noi reguli menite sa ciunteasca din nou salariile bugetarilor. Potrivit acestora, la stabilirea noului salariu nu trebuie sa fie luate in considerare drepturile salariale stabilite prin contractele si acordurile colective care excedeaza prevederilor Legii-Cadru nr. 330/2009, sporul de dispozitiv fiind un drept aprobat prin hotarari ale consiliului, desi este prevazut in anexele legii de salarizare, potrivit prevederilor art. 10 din O.U.G. nr. 1 / 2010, sa nu mai fie acordat incepand cu data intrarii in vigoare a Legii-Cadru, sporul de stabilitate sau sporul „de calculator”, sa nu mai fie acordate in 2010, iar sporurile obtinute prin sentinte judecatoresti irevocabile, in functie de natura drepturilor recunoscute de acestea, pentru a putea fi acordate, este obligatorie solicitarea la Ministerul Justitiei de catre ordonatorii de credite si obtinerea punctului de vedere favorabil, in calitate de organ de specialitate al administratiei centrale.


Biroul Executiv al Sindicatului Administratiei Publice „Forta Legii” condamna public lasitatea actualului Guvern si intentia acestuia de a inlocui Justitia, ca putere in stat, cu parerea… Ministerului Justitiei, ca organ al puterii executive, pentru a controla restrictiv si impotriva legii drepturile pe care Sindicatele le-au obtinut in Justitie pentru membrii de sindicat.
Biroul Executiv lasa la aprecierea fiecarui conducator de autoritate si institutie publica modul in care va recunoaste si va respecta „aspectele” impuse prin circularele agentiilor judetene ale Ministerului Muncii.
SAP „Forta Legii” va demara proceduri prealabile si judiciare, la cererea fiecaruia dintre membrii de sindicat vatamati in drepturile lor, pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de aplicarea abuziva a Legii-Cadru nr. 330/2009, potrivit unor instructiuni pe care le vom comunica ulterior.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*