Ministrul muncii a raspuns astazi pentru greselile subordonatilor sai

O delegatie a Uniunii Forta Legii a participat azi, la invitatia ministrului Muncii, Mihai Seitan (foto), la o intalnire la sediul ministerului, in vederea discutarii problemelor ridicate in ultima perioada de sindicatele din Administratia Publica.


La sedinta au participat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, coordonatorul la nivel national al Dialogului social, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Gheorghe Emacu, coordonatorul comunitatilor locale, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Szakal Andras, directorii principalelor directii din Ministerul Muncii.


Presedintele „Forta Legii”, Ringo Damureanu, a criticat faptul ca unele autoritati centrale nu raspund solicitarilor scrise ale salariatilor si ale sindicatelor, ca reprezentanti legali, fiind dat exemplul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, in cadrul careia peste un sfert din salariati la nivel national fac parte din structura noastra sindicala, dar care nu consimte sa trateze organizatia sindicala ca partener social.


Liderul UFL a solicitat ANFP sa intervina prompt in toate situatiile de abuzuri in care conducatorii de institutii publice, in special primarii, destituie sau elibereaza din functii vadit ilegal functionarii publici, astfel incat, in cel mai scurt timp Agentia sa actioneze pe cale administrativa, sanctionand persoanele vinovate, sa inainteze actiuni la instantele de contencios pentru suspendarea actelor ilegale si sa ne comunice de indata primirea solicitarilor de interventie venite din partea sindicatelor.


Uniunea Forta Legii a criticat si restrangerea dreptului la negocieri colective in Administratia publica, prin legislatia recenta, extrem de restrictiva, care practic a anulat dreptul salariatilor la negocieri colective, prin sindicate, dar si faptul ca principiul autonomiei locale nu se regaseste practic in niciun fel in ceea ce priveste salarizarea.


Federatia noastra a inmnat ministrului Muncii o Nota de protest cu privire la modul de lucru al ministerului pe care il conduce, atasata prezentului Comunicat, in care am criticat lipsa de seriozitate si faptul ca Ministerul Muncii si agentiile sale teritoriale nu isi asuma raspunderea pe actele pe care le intocmesc, dar obliga prin acestea angajatorii publici sa se conformeze, cu amenintatea controalelor Curtii de Conturi. Am aratat ca actuala guvernare este haotica, fara ordine clare si dispozitii scrise, facuta mai mult prin telefon, ceea ce a provocat o reactie de nemultumire a domnului ministru Seitan.


Membrii nostri de sindicat ne-au trimis fluturasi de plata cu salariile din ultima luna, pe care i-am prezentat cu aceasta ocazie, in totalitate, domnului ministru Seitan, spre studiu si analiza.


O situatie speciala aratata de presedintele „Forta Legii” a fost cea a salariatilor din Primaria Verbita, jud. Dolj, ale caror salarii sunt restante din luna august 2009, reprezentati la aceasta intalnire de un grup condus de liderul grupei sindicale, dl. Niculita Gaspar, care a aratat conducerilor Ministerului Muncii, MAI, ANFP si Ministerului Finantelor dezastrul financiar in care se gasesc, ca functionari publici si angajati cu contract intr-o institutie apartinand Administratiei Publice. S-a aratat ca acesta situatie chiar este una speciala, date fiind saracia lucie a comunitatii, dar si imposibilitatea practica de a recupera anumite creante vechi, precum amenzile de circulatie. Pe aceasta tema au intervenit, rand pe rand, ministrul Muncii, dar si reprezentantii Finantelor si MAI, care au aratat ca recent au mai solutionat astfel de probleme si au intentia sa acorde sprijin in rezolvarea acestei probleme, insa pe termen scurt. Opinia partii guvernamentale a fost ca pentru viitor au intentia sa preintampine astfel de situatii, aratand ca recent au existat discutii in Guvern pe aceasta tema si ca se lucreaza la un proiect de lege, care va intra in dezbatere cu sindicatele reprezentative, prin care primarii sa fie alocate sume pentru fiecare categorie de cheltuieli, inclusiv pentru salarii, iar administratiile locale sa nu mai fie conditionate la alocarea bugetelor de echilibrare de gradul de colectare a creantelor bugetare. Secretarul de stat MAI Gheorghe Emacu a aratat ca in prezent la MAI exista preocupare pentru solutii care „sa se plieze pe aceasta realitate”. Subiectul a prezentat un interes deosebit si pentru presa centrala, Realitatea Tv, Antena3 si agentia de stiri Mediafax contactandu-ne pentru detalii.


La finalul discutiilor, domnul Seitan, a recunoscut deficientele semnalate de Forta Legii, multumindu-ne, nu stim cat de sincer, pentru materialele inaintate, aratand ca a „luat act” atat de propuneri, cat si de nemultumiri, si-a aratat disponibilitatea ca prin aparatul pe care il conduce sa corecteze o parte din probleme si a dat asigurari ca pana la finele lunii iunie Comisia bipartita constituita prin Ordinul MMFPS nr. 1774 / 2009 pentru modificarea si completarea Legii-Cadru nr. 330/2009, din care face parte si presedintele Uniunii Forta Legii, ca reprezentant al Confederatiei Meridian, isi va incheia activitatea cu un proiect care „nu ii va multumi pe toti, dar sigur pe majoritatea” angajatilor bugetari din Romania.


BIROUL EXECUTIV AL UNIUNII FORTA LEGII S-A INTRUNIT ASEARA, LA SEDIUL UNIUNII DIN BUCURESTI, unde a analizat rezultatele discutiilor. In urma discutiilor, s-a convenit ca federatia sa continue demersurile incepute pentru colegii din Primaria Verbita. In ceea ce priveste masurile solicitate de agentiile judetene ale Ministerului Muncii, a fost luat in discutie daca este oportun sa se astepte rezultatele controalelor Curtii de Conturi si, eventuale imputatii, sau sa ne adresam inainte instantelor de judecata. Punctul de vedere al Biroului Executiv este ca nu trebuie sa ajungem peste o anumita perioada sa platim retroactiv, cu dobanzi si penalitati. Actiunile in instanta vor demara de indata ce salariatii vor constata ca au pierdut drepturi salariale. In ceea ce priveste organizarea actiunilor de protest, marti, 9 martie, vom avea la sediul nostru din Bucuresti o intalnire a Biroului Executiv UFL cu conducerea Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), condus de dl. Sebastian Oprescu, in care vom analiza desfasurarea in comun a actiunilor de protest.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*