Cabinetul Boc isi angajeaza din nou (i)responsabilitatea, lovind crunt in organizatiile lucratorilor

             In cadrul sedintei din 7 aprilie 2011, Guvernul Boc a decis sa-si angajeze din nou raspunderea in fata Parlamentului, de aceasta data asupra proiectului asa-numitei Legi privind Codul dialogului social, pe care l-a adoptat in forma atasata si l-a trimis catre Parlament.


             Noua lege ar uma sa reuneasca actualele legi privind sindicatele, patronatele, contractele colective de munca, conflictele colective de munca si organizarea Consiliului Economic si Social, care vor fi abrogate, iar prevederile acestora,  modificate substantial, vor constitui doar „titluri” in nou-promovata Lege.


             Dupa loviturile extrem de puternice date lucratorilor din Romania prin recentele modificari aduse Codului Muncii, prin Legea nr. 40 / 2011, mai ales in privinta stabilitatii lucratorilor pe locurile de munca si a salarizarii, actualul Guvern pregateste noi lovituri de gratie impotriva lucratorilor romani, de aceasta data directionate catre organizatiile democratice ale acestora, singurele care au facut o opozitie reala actualei Puteri.


             Persoanele cu functii de conducere nu mai sunt ingradite, prin noua lege, sa infiinteze organizatii sindicale, ceea ce va intra in contradictie cu principiul independentei organizatiilor sindicale fata de autoritatile publice, de partidele politice si de patronate, prevazut atat in actuala Lege a Sindicatelor, nr. 54 / 2003, cat si in proiectul noii legi. Noua lege va conduce astfel la politizarea cvasi-totala a organizatiilor sindicale din Romania.


             Sindicatele reprezentative vor pierde dreptul de a se bucura de sedii. Legea actuala a Sindicatelor prevede la art. 22 alin. (3) obligativitatea unitatilor in care sunt constituite organizatii sindicale reprezentative de a le pune cu titlu gratuit la dispozitie spatii corespunzatoare functionarii acestora si de a le asigura dotarile necesare desfasurarii activitatii sindicale. Noul proiect adoptat saptamana trecuta de Guvern prevede doar ca sindicatele reprezentative vor avea doar „dreptul de a negocia” in acest sens, prin contractul colectiv de munca, iar angajatorii nu vor mai fi obligati de lege sa le acorde. Pentru unitatile bugetare, contractele colective de munca nu vor avea caracter obligatoriu, ceea ce va insemna practic ca sefii politici din administratia publica, invatamant, sanatate, cultura etc., vor putea sa aprobe spatii pentru sindicatele care le vor fi obediente.


             Reprezentantii alesi ai sindicatelor vor putea fi concediati pe motive „neimputabile” chiar in timpul mandatului pe care colegii lor li l-au acordat. Legea veche a Sindicatelor prevedea la art. 10 ca in timpul mandatului si in termen de 2 ani dupa incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor. Noul proiect adoptat de Guvern elimina aceasta prevedere. Aceasta modificare va permite sefilor politici ai institutiilor publice sa modifice locul de munca sau programul de lucru al liderilor sindicali care nu li se supun, sau chiar sa-i concedieze pentru motive „neimputabile”.


             De asemenea, faptul ca reprezentativitatea sindicatelor la nivel de unitate se va mai putea obtine doar cu 50%+1 din numarul total al salariatilor va conduce la eliminarea, ca actori sociali, a sindicatelor in cele mai multe unitati din tara, date fiind apetenta scazuta a salariatilor de a-si exercita libertatea de asociere sindicala si existenta in unitati a doua sau mai multe sindicate. In aceste conditii, conducerile vor negocia fara probleme cu asa-numitii „reprezentanti ai salariatilor”, care nu mai au nicio obligatie fata de colegii lor pe intreaga durata a mandatului, dupa ce sunt alesi.


             Odata cu intrarea in vigoare a noii legi, va inceta contractul colectiv de munca la nivel national.


             Cel putin din aceste motive, precum si din cauza grabei cu care Guvernul a dorit sa promoveze noua lege, sindicatele au refuzat sa participe la Comisia de Dialog Social din Ministerul Muncii.


             Ipocrizia membrilor actualului Guvern nu credem ca mai mira pe nimeni in aceasta tara. Iata dovada:


Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social”, a declarat primul-ministru Emil Boc.


             Atasam varianta finala a proiectului Legii privind Codul dialogului social aprobata de Guvern si trimisa Parlamentului spre adoptare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*