Romania are un nou Cod al Muncii

            Azi intra in vigoare Codul Muncii in forma modificata prin Legea nr. 40 / 2011, puternic contestata de societatea civila, adoptata pe baza angajarii raspunderii Guvernului Emil Boc, la propunerea unor organizatii apropiate actualei guvernari, impotriva intereselor comune sustinute de organizatiile reprezentative, atat ale angajatorilor cat si ale angajatilor din Romania. Practic, nu este o publicare a unui nou Cod al Muncii, ci o modificare destul de extinsa insotita de abrogarea mai multor prevederi din vechiul act normativ. 


            Guvernantii au declarat ca de la actuala forma modificata a Codului Muncii asteapta „cresterea flexibilizarii” pietei muncii si infiintarea de noi locuri de munca.  


            In realitate, stabilitatea salariatilor pe actualele locuri de munca va fi puternic zdruncinata. Durata nedeterminata a contractelor individuale de munca va putea fi transformata usor in durata determinata, concedierile individuale sau colective vor putea avea loc oricand, iar reprezentantii alesi ai lucratorilor ar putea fi concediati din motive neimputabile. In plus, salariatii bugetari pierd dreptul de a fi consultati, prin intermediul organizatiilor lor reprezentative, cu ocazia efectuarii concedierilor colective.


            „Incepand din acest moment, rolul si importanta sindicatelor, ca organizatii ale lucratorilor, cresc semnificativ pentru a putea apara in noile conditii drepturile salariatilor si a-i proteja impotriva abuzurilor din partea angajatorilor”, a declarat pentru www.fortalegii.ro presedintele SAP Forta Legii, Ringo Damureanu.


            Salariatii pierd si alte drepturi. Munca suplimentara nu va mai fi platita efectiv. Remunerarea muncii de noapte pentru salariatii care lucreaza in trei ture se reduce practic la jumatate, sporul de noapte de 15% lunar urmand a fi inlocuit cu un spor de 25% aplicat insa numai orelor de noapte efectuate.


            Principalele modificari/reformulari introduse:
• Contractul de munca se incheie in forma scrisa anterior inceperii activitatii salariale prin grija angajatorului. Contractul se inregistreaza in registrul salariatilor si se transmite la ITM.
• Perioada de proba este de maxim 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere.
• Primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. La sfarsitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinta vizata de ITM. Efectuarea stagiului urmeaza a se reglementa printr-o lege speciala.
• Daca in desfasurarea activitatii salariatul trebuie sa detina un aviz/autorizatie ce se reinnoieste, iar acesta nu respecta acest fapt, contractul de munca inceteaza de drept dupa 6 luni de la data la care trebuia efectuata reinnoirea.
• In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
• Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
• Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii  pentru motive ce nu tin de vina salariatului (necorespunzator profesional, inapt medical dovedit prin expertize).
• Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maxim 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.
• Contractul de munca cu perioada determinata este de maxim 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
• Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
• Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana. Pentru anumite profesii sau activitati, stabilite prin contractul colectiv de munca, perioada de referinta se poate stabili pana la 6 luni. In plus, sub rezerva legalitatii reglementarilor privind protectia sanatatii, din motive tehnice si de organizarea a muncii, perioada de referinta poate fi de maxim 12 luni.
• Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
• In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
• Salariatii ce desfasoara munca de noapte beneficiaza fie de reducerea cu o ora a duratei muncii, fie de un spor de 25% pentru munca prestata noaptea.
• In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia ca cel putin o perioada intr-un an sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Vezi in atasament Legea nr. 140 / 2011, prin care au fost aduse modificari si completari Codului Muncii, dar si noul Cod al Muncii, in forma care intra in vigoare incepand de azi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*