Concedieri in primarie pana la Sf. Marie

          Monitorul Oficial al Romaniei, in nr. 450 de azi, 2 iulie 2010, a publicat OUG 63 / 2010, privind modificarea si completarea Legii nr. 273 / 2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, care va intra in vigoare luni, 5 iulie a.c.


          Ordonanta reglementeaza normativele de personal in administratia publica locala pe grupe de comune, orase, municipii si judete, in functie de numarul de locuitori, pornind de la un minim de 10 si un numar maxim de 60 de angajati in cazul comunelor, 25 – 189 in cazul oraselor, 100 – 800 pentru municipii si 310 – 698 in cazul judetelor, cu exceptia celor din cadrul capitolelor bugetare Invatamant, Asigurari si asistenta sociala si Sanatate.


          Numarul maxim efectiv se stabileste potrivit unei formule si poate fi suplimentat, dupa caz, pentru serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanelor, pentru serviciile publice locale de politie comunitara, respectiv serviciile judetene de paza a obiectivelor, precum si in cazul implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile.


          Textul a fost aprobat de Guvern in sedinta de miercuri, cu modificari,  http://www.monitoruloficial.ro/RO/article–e-Monitor–339.html  fata de textul discutat la data de 18 iunie 2010 in cadrul Comisiei de Dialog Social la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, in legatura cu care site-ul nostru a informat la momentul respectiv – http://www.fortalegii.ro/comunicat.php?id=208.


          Pana la data de 10 iulie a.c., prefectii vor stabili numarul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, precum si din institutiile publice locale infiintate prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene, pentru fiecare dintre unitatile administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, judet), potrivit formulelor de calcul prevazute in anexa la ordonanta si le vor comunica Ministerului Administratiei si Internelor, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si directiilor generale ale finantelor publice judetene.


          In termen de 40 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv pana la data de 14 august 2010, autoritatile executive – primarii, presedintii consiliilor judetene vor avea obligatia sa propuna, iar autoritatile deliberative – consiliile locale si judetene vor avea obligatia sa aprobe modificarile organigramelor in conformitate cu prevederile art. III alin.1-3 din ordonanta.


          Autoritatile administratiei locale si persoanele din institutiile publice locale care indeplinesc atributii de angajare a personalului vor raspunde legal, inclusiv patrimonial si penal, in caz de nerespectare a prevederilor aminitite.


          OUG mentionata nu stabileste niciun fel de criterii dupa care personalul bugetar din administratia locala va fi selectat.


          Biroul Executiv al Sindicatului Administratiei Publice Forta Legii a analizat textul OUG nr. 63 / 2010, luand act cu ingrijorare de faptul ca Guvernul a diminuat considerabil limitele numerice ale posturilor fata de proiectul pe care guvernantii au consultat partenerii sociali.


          Guvernul Romaniei comite, din punctul de vedere al Biroului Executiv, un abuz fara precedent in istoria democratica a Romaniei, obligand autoritatile executive si deliberative ale administratiei publice locale, care se bucura de autonomie, sa propuna si, respeciv, sa aprobe reducerile de personal impuse printr-o ordonanta de urgenta.


          Faptul ca Guvernul nu a stabilit criterii de selectie a personalului bugetar din administratia locala care va fi concediat sau eliberat din functia publica reprezinta, in opinia Biroului Executiv, intentia clara a actualei guvernari de a da posibilitatea concedierilor pe criterii exclusiv de obedienta sau apartenenta politica, cu efecte grave pe viitor asupra calitatii actului administrativ.


          Biroul Executiv va acorda sprijin si asistenta de specialitate, inclusiv in Justitie, tuturor membrilor de sindicat care ar putea sa cada victime ale abuzurilor Guvernului Romaniei, primarilor, presedintilor de consilii judetene sau persoanelor din conducerea institutiilor publice care vor aplica respectiva ordonanta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*