Concediul de odihna anual este un drept garantat al salariatului


Dreptul la concediu de odihna anual platit de angajator este un drept garantat tuturor salariatilor prin Codul Muncii.


Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, potrivit legii.
Angajatorii sunt obligati sa le acorde salariatilor concediul de odihna pana la sfarsitul anului imediat urmator, daca in anul calendaristic respectiv nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul, conform legislatiei in vigoare.


ATENTIE: NU puteti primi bani pentru zilele de concediu de odihna aferent anului anterior, neefectuate pana la sfarsitul anului in curs!
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa, potrivit Codului Muncii, numai in cazul incetarii contractului individual de munca, pentru motivul ca scopul concediului de odihna este refacerea fortei de munca.
Prin urmare, salariatii trebuie sa efectueze pana la data de 31.12.2012, toate zilele de concediu de odihna aferente anului 2011 neefectuate.


Pentru a nu pierde dreptul la efectuarea si plata zilelor de concediu de odihna aferente anului 2011, recomandam membrilor de sindicat sa calculeze numarul de zile de concediu de odihna pe care nu le-au efectuat in 2011 si sa notifice angajatorul in vederea acordarii acestui drept pana la sfarsitul anului 2012, in conformitate cu art. 146 din Codul Muncii.


 Atasam prezentului comunicat un model de cerere de acordare a concediului de odihna pentru numarul de zile neefectuate in anul 2011.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*