Conferinta judeteana

              „Sala Studio” din incinta Casei de Cultura a Sindicatelor din Rm. Valcea, a gazduit vineri, 28 septembrie 2012, conferinta judeteana pe care Confederatia Sindicala Nationala (CSN) Meridian si Federatia Agricultorilor (FA) Fermierul au organizat-o prin proiectul ”Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”, cofinantat din Fondul Social European.
              Conferinta a avut caracter de evaluare intermediara dupa doi ani de implementare a proiectului, desfasurandu-se sub titlul: „Provocari si dialog intr-o lume a conflictelor sociale”.
              La conferinta au fost invitate sa participe oficialitatile judetului Valcea, reprezentantii partenerilor sociali – sindicate, patronate -, personal al asociatiilor fermierilor si meseriasilor, presa scrisa si audiovizuala.
              Conferinta a fost deschisa de av. Maria Elena Viezure, expert pe probleme de comunicare si orgnanizare in cadrul CSN Meridian si moderata de Ringo Damureanu, liderul Sindicatului Administratiei Publice „Forta Legii”, membru in Comisiile de Dialog Social din Ministerul Administratiei si Internelor si Prefectura Dolj.
              Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai Asociatiei pentru Profesionalism si Transparenta in Administratie (APTA), precum si ai altor organizatii non-guvernamentale (ONG) care promoveaza dialogul social ca metoda de prevenire a conflictelor si pastrare a pacii sociale, reprezentanti ai institutiilor si sindicatelor din Consiliul Judetean Valcea, Institutia Prefectului judetului Valcea, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, Inspectoratul Scolar Judetean, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura, Protectia Consumatorilor, Ambulanta, primarii de orase si comune, societati comerciale cu capital privat, ferimieri si meseriasi.


              Ringo Damureanu a subliniat ca realitatea economico-sociala din Romania ultimilor ani a relevat ca rolul sindicatelor si al asociatiilor in general nu este cunoscut, nu li se acorda destula atentie, libertatea de asociere este insuficient exersata, iar rolul acestui proiect este acela de a constientiza populatia, in special cea activa, de importanta dialogului social real intre actorii sociali, promovand exemple de buna practica in ceea ce priveste asocierea, chiar din propria organizatie.


              Reprezentantul CSN Meridian la aceasta conferinta, Cristian Niculescu, a pornit de la o realitate negativa, potrivit careia cota de incredere de care se bucura sindicatele in randul membrilor societatii la momentul actual este destul de scazuta. Vorbitorul a pus accent pe necesitatea organizatiilor legale ale lucratorilor de a avea propriii experti pe probleme de comunicare, legislatie, negociere si solutionarea conflictelor, sau chiar de atragere de fonduri europene.


              Liderul Sindicatului din Administratia Publica Olt „Consilium”, Octavian Chelemen, vicepresedinte al Uniunii „Forta Legii” (UFL), membru in Comisia de Dialog Social a judetului Olt, expert pe probleme de formare si dialog social in cadrul CSN Meridian, a aratat ca proiectul a fost lansat la nivel national pe 28 aprilie 2011, la Palatul Parlamentului, iar la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia la Craiova in data de 4 mai 2011, la Palatul Administrativ al judetului Dolj. 
              Potrivit vicepresedintelui UFL, Confederatia Meridian si Federatia Agricultorilor “Fermierul” au realizat impreuna prin acest proiect un transfer al dialogului social institutionalizat catre un dialog social real, bazat pe parteneriate cu actorii sociali locali si factorii administrativi cu rol decizional, dar si cu ceilalti parteneri sociali – asociatii, fundatii etc.


DESPRE PROIECT
              Ca areal de implementare, componenta predominanta a proiectului este mediul rural, cu specificul economic si social propriu. 
              In cei doi ani de implementare, s-a tinut seama cu preponderenta de faptul ca proiectul si-a propus, pe baza rezultatelor obtinute, sa elaboreze amendamente la legislatia dialogului social, mergand catre proiecte legislative novatoare, pentru domeniile si zona de interes sindicala.
              Centrul regional Oltenia a desfasurat in primii doi ani de implementare a proiectului un rol dublu: de atragere de noi membri si de oferire de consultanta si resurse membrilor comunitatilor locale din regiunea de dezvoltare, pornind la inceput ca un centru de informare, care ulterior s-a afirmat drept un centru de promovare a dialogului social in regiune.
              Echipa regionala de implementare s-a preocupat de oferirea de consultanta si sprijin pentru liderii si membrii de sindicat in domeniul dreptului muncii, incluziune sociala, asociere, formare, de activitati de incheiere de parteneriate cu principalii actori sociali locali si de promovarea proiectului.


              Indicatori cantitativi realizati:
              In cei doi ani de implementare, centrul regional al proiectului a organizat 5 conferinte regionale si judetene (Dolj, Olt, Mehedinti, Valcea) si 37 de evenimente și mese rotunde organizate la nivel local, din care 21 in mediul rural si 16 in mediul urban, in cadrul carora au fost inregistrate in grupul tinta al proiectului peste 850 de persoane, apartinand partenerilor sociali si asociatiilor fermierilor si meseriasilor. 
              Din regiunea Oltenia prin acest proiect au fost instruiti, formati si acreditati profesional, pana la data conferintei, un numar de 24 de membri de sindicat ca delegati sindicali, evaluati CNFPA, 13 ca manageri de proiect, precum si alti 30 au fost instruiti ca activisti in domeniul dialogului social, ceea ce inseamna o intarire considerabila a potentialului resursei umane a organizatiei.
              La nivelul regiunii Oltenia au fost incheiate pana in prezent 48 de protocoale de parteneriat cu partenerii sociali locali, dintre care 10 cu autoritatile publice locale si 38 in mediul privat sau cu organizatii non-guvernamentale (ONG).


              Indicatori calitativi realizati:
• Asigurarea transparentei scopului, obiectivelor, activitatilor si rezultatelor proiectului
• Realizarea vizibilitatii proiectului si a sursei de finantare
• Informarea publicului cu privire la avantajele activitatilor derulate prin proiect
• Constientizarea publicului tinta, atat pe structura administrativa cat si privata, despre importanta dialogului social si a pericolului asupra lucratorilor care muncesc la negru
• Promovarea conceptului de dezvoltare durabila in regiune
• Egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati
• Participarea la dezbateri publice si facilitarea accesului la informatii publice
• Atragerea publicului tinta in dezbateri referitoare la rolul si importanta dialogului social
• Crearea unui microclimat de dialog social si implicarea publicului tinta intr-un exercitiu practic de dialog social
• Cresterea gradului de interpretare si aplicare a legislatiei in randul publicului tinta
• Atragerea publicului tinta in dezbateri referitoare la posibilitatea adoptarii de acte legislative prin intermediul proiectului sau prin initiativa cetateneasca
• Promovarea centrului regional al proiectului ca si centru de asistenta in domeniul dialogului social, al formarii, al legislatiei muncii, conventiilor si tratatelor la care Romania este parte.


              Urmeaza o conferinta judeteana la nivelul judetului Gorj, vineri 19 octombrie 2012, la Tg. Jiu, conferinta regionala de evaluare intermediara anuala, la Craiova, pe data de 07 noiembrie 2012, precum si o conferinta nationala de evaluare a proiectului dupa doi ani de activitate, la mijlocul lunii noiembrie 2012, la Bucuresti.


http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idcat=4&idstire=106703&title=Dialogul-social–proiect-evaluat-la-Ramnic


 


http://www.oltenasul.ro/conferinta-judeteana-csn-meridian-la-rm-valcea/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*